Νεοκλασικό Απλωταριάς: Διάσωση ή καταστροφή;

0

Η αρχική μελέτη, η απένταξη από το ΕΣΠΑ και η ιστορική μνήμη

Στην οδό Απλωταριάς στη διασταύρωση με τις οδούς Χωρέμη (το στενό της Eurobank) και Διώνος, υπάρχει ένα νεοκλασικό κτίριο που αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Χίου. Ένα από τα όμορφα κτίρια της εμπορικής οδού της πόλης μας, που γλύτωσαν από τις καταστροφικές για την οικιστική ταυτότητα της πόλης μας, δεκαετίες 60-70. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζονται εμπορικά καταστήματα, ενώ ο όροφος παραμένει εδώ και χρόνια κενός και εγκαταλελειμμένος.
Το κτίριο αυτό πού έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1997, είχε εντάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή στο ΕΣΠΑ (2007-2013) με προϋπολογισμό 690.000 Ευρώ για να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες η μελέτη προέβλεπε τη πλήρη καθαίρεση του εσωτερικού του και τη κατασκευή ενός νέου ουσιαστικά κτιρίου μέσα στο παλιό κέλυφος. Δηλαδή θα ακολουθούνταν η συνήθης πρακτική “αποκατάστασης” της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως την είδαμε στο πρώην Γαλλικό Κολέγιο, στην παλιά πυροσβεστική (Οθωμανικός στρατώνας πεζικού), στο 1ο γυμνάσιο και στο πρώην ξενοδοχείο “Απόλλων” στη πλατεία φρουρίου. Στη περίπτωση του κτιρίου της Απλωταριάς πέραν από τα συνήθη στοιχεία που καθαιρούνται όπως ξύλινες σκάλες και δάπεδα, εσώπορτες, φέροντες οργανισμοί στεγών και γύψινες διακοσμήσεις (στη περίπτωση του “Απόλλων”), θα καταστρέφονταν οι σωζόμενες κάτω από λεπτό στρώμα μπογιάς οροφογραφίες που υπάρχουν σε όλα τα δωμάτια του ορόφου.
Οροφή διαδρόμου όπου διακρίνεται τμήμα της οροφογραφείας
Οροφή διαδρόμου όπου διακρίνεται τμήμα της οροφογραφίας
Ο συντηρητής κ. Βασίλης Αγιαννίδης που επισκέφτηκε το εσωτερικό του κτίριου όταν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ανέφερε στο τότε αντιδήμαρχο κ. Στεφάνου, πως το κτίριο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω αφενός της ποιοτικής κατασκευής και αφετέρου της προ δεκαετίας αντικατάστασης των κεράμων της στέγης και πως θα μπορούσαν να διασωθούν περισσότερα στοιχεία του κτιρίου, όπως οι οροφογραφίες, για να λάβει την απάντηση πως ο δήμος δεν ασχολείται με λεπτομέρειες και πως θα ακολουθηθεί η εκπονηθείσα μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως οι μελέτες προσαρμόζονται στα στοιχεία των προς αποκατάσταση κτιρίων και όχι τα κτίρια στις μελέτες. Το θέμα της ορθής αποκατάστασης ενός κτιρίου δεν είναι μόνο θέμα αισθητικό, αλλά και θέμα κοινής ιστορικής μνήμης της τοπικής κοινωνίας: Οι ιδιοκτήτες, οι τεχνίτες που εργάστηκαν σε αυτό, όσοι πέρασαν το κατώφλι του σε καλές ή άσχημες εποχές σημάδεψαν με τη παρουσία τους το κτίριο, αποτελώντας σε άλλη εποχή μέλη της κοινωνίας, που έζησε και έδρασε στον ίδιο τόπο με εμάς.
Η παρούσα δημοτική αρχή θέλησε αρχικά να προχωρήσει σε αλλαγή της μελέτης αλλά τελικά το έργο απεντάχθηκε από το πρόγραμμα, γεγονός που, αν και χάθηκε η χρηματοδότηση, ήταν ουσιαστικά σωτήριο για το κτίριο. Αν πραγματικά επιθυμεί τη διατήρηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του κτιρίου, ελπίζουμε να έχει εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες για τη διάσωση και του εσωτερικού του. Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις προτάσεις του δήμου στο πρόγραμμα της “Βιώσιμης Ανάπτυξης” που για τις πόλεις Μυτιλήνης και Χίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ.
* Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι του κ. Βασίλη Αγιαννίδη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη παραχώρηση.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο