Αρκαδία χαίρε – Χαίρε Φίλιππε Κουτσαφτή

0

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή στο Ομήρειο την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 παρουσία του σκηνοθέτη που θα προλογίσει

Παρουσία του σπουδαίου σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή θα πραγματοποιηθεί η προβολή της βραβευμένη ταινίας «Αρκαδία Χαίρε» στο Ομήρειο την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στις 20:30. Το Αρκαδία Χαίρε είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου φορτισμένου με μύθους που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, που θα προλογίσει την ταινία, αναφέρει «Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της «Ευδαίμονος Αρκαδίας», που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία – ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται «Αρκαδία’’.  Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας.»

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα «Ομηρείου Έργα» σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Άφησε σχόλιο