Προστασία από τις ακροδεξιές επιθέσεις ζητά η Διεθνής Αμνηστία, ανησυχεί η Ύπατη

0

Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι των δολοφονικών επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς και κοτρόνες στον καταυλισμό της Σούδας

Μετά τις επιθέσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης από ακροδεξιούς που πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό η Διεθνής Αμνηστία ζητάει την να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους και να προστατέψουν τους πρόσφυγες για τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία της και επισημαίνει την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης για τη στέγασή τους.

Διεθνής Αμνηστία: Προστατέψτε τους πρόσφυγες, πιάστε τους υπαίτιους

Πιο συγκεκριμένα η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε: «Αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί. Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί».

Σε μια συγκέντρωση στη Χίο στις 13 Νοεμβρίου, βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή ζήτησαν απελάσεις, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία και σημειώνει ότι έως την Παρασκευή το πρωί, κανένας από αυτούς που επιτέθηκαν στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι της Χίου, δεν έχει συλληφθεί.

Ύπατη Αρμοστεία: Να βρεθεί εναλλακτική στέγαση

Η Υ.Α. καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας και τονίζει ότι θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας.

Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι -κυρίως οικογένειες- έχασαν το κατάλυμά τους. Όπως ανέφεραν στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Άφησε σχόλιο