Ένα σταυροδρόμι γεμάτο αδιέξοδα

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική όχι μόνο για την Γηραιά Αλβιώνα αλλά και για την εναπομείνασα ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία να πρόσφερε τα ηνία της παγκόσμιας κυριαρχίας στις Η.Π.Α. αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην δημιουργία της ευρωζώνης.

Η Μεγάλη Βρετανία ανέκαθεν είχε ένα σημαντικό ρόλο στην αγορά της Ευρώπης, αν και δε δέχτηκε ποτέ να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Γι’ αυτό κι αρκετοί συνδυάζουν ένα ενδεχόμενο Brexit με έναν βέβαιο κλονισμό στις οικονομίες χωρών που είναι εξαρτημένες απ’ αυτήν, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Πολωνία και κυρίως η Γερμανία.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι προβληματισμοί πολύ πιο σημαντικοί, τους οποίους η κοινή γνώμη αγνοεί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπερνούν εσκεμμένα ή μη.

Μία βασική συνέπεια του δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, είναι πως θα αφήσει πίσω του έναν ακόμη διχασμένο λαό (όπως συνέβη πέρσι στην Ελλάδα). Αυτοί οι διχασμοί, που αρχίζουν να γίνονται έντονοι στα ευρωπαϊκά κράτη, αποδεικνύουν ένα σημαντικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να αποδεχτεί. Την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα και να μείνει η Βρετανία στο ευρωπαϊκό άρμα, τέσσερις στους δέκα πολίτες της θα είναι ευρωσκεπτικιστές, κι ο αριθμός τους θα διογκώνεται όσο η Ευρώπη θα επιμένει στην πολιτική λιτότητας, η οποία είναι το κύριο αίτιο της Ακροδεξιά ανόδου και της αύξησης των νεοναζί.

Από την άλλη, αν το δημοψήφισμα βγάλει απόσχιση, και η κυβέρνηση Κάμερον σεβαστεί κι εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού, τότε η Μεγάλη Βρετανία θα επιδιώξει να δημιουργήσει συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη. Αυτό θα φέρει έναν νέο ευρωπαϊκό διχασμό, ο οποίος δυστυχώς θα μας γυρίσει σε γνώριμους σκοτεινούς καιρούς.

Και τα δύο αποτελέσματα του δημοψηφίσματος κρύβουν ένα σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας. Πέρα από την Βρετανία, η Ευρώπη πρέπει να ταρακουνηθεί. Ίσως έτσι να αλλάξει επιτέλους ρότα, ή να διαλυθεί…

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο