Νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι: Η ανθρωπιά ξεβράστηκε ξανά στις ακτές

0

34 άνθρωποι, ανάμεσά τους 11 παιδιά και 4 βρέφη, βρήκαν το θάνατο στο Αιγαίο το πρωί της Κυριακής

πρόσφυγες Φαρμακονήσι

Νέα τραγωδία, η χειρότερη ίσως στο Αιγαίο, εκτυλίχθηκε το ξημέρωμα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Φαρμακονήσι: 4 βρέφη, 11 παιδιά (5 κορίτσια, 6 αγόρια), 10 γυναίκες και 9 άνδρες, συνολικά 34 άνθρωποι, ανασύρθηκαν νεκροί ύστερα από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.

Tα γεγονότα έχουν ήδη γίνει γνωστά: Στις 2.30 το πρωί της Κυριακής το λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου πνέει ακυβέρνητο σκάφος. Κινητοποιήθηκαν πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και ελικόπτερο της «συνοριακής αστυνομίας» της Frontex, αλλά και κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) του Λιμενικού, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Το πλοίο του Λιμενικού διέσωσε 68 άτομα και ανέσυρε ένα νεκρό βρέφος. Στο Φαρμακονήσι εντοπίστηκαν τριάντα (30) ακόμη άτομα, τα οποία επίσης μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

Οι δύτες ανέσυραν από το βυθισμένο σκάφος 33 νεκρούς. Ακόμα και η  υπηρεσιακή γλώσσα των δελτίων Τύπου του Λιμενικού τσακίζει: «(…) ανεσύρθησαν από τη λέμβο, συνολικά τριάντα τρεις (33) σοροί (03 βρέφη, 05 ανήλικα κορίτσια, 06 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες, 09 άνδρες). Οι ανωτέρω σοροί έχουν εναποθετηθεί επί της Κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και επί του Π.Α.Θ. Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και πρόκειται να μεταφερθούν στη ν. Ρόδο».

Προς το παρόν, δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα καταθέσεις των επιζώντων για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία

Δεν είναι η πρώτη φορά στο Φαρμακονήσι: 12 νεκροί το 2014

Toν Ιανουάριο του 2014, πάλι στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, 9 γυναίκες και 3 παιδιά βρήκαν φρικτό θάνατο εγκλωβισμένοι σε ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε ύστερα από καταγγελλόμενη απόπειρα επαναπροώθησης που επιχείρησε σκάφος του ελληνικού λιμενικού. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις μόνο μετά από κινητοποίηση οργανώσεων και φορέων. Η δικαστική οδός κατέληξε στην καταδίκη ενός από τους επιβαίνοντες για διακίνηση, ενώ η υπόθεση μπήκε στο «αρχείο» όσον αφορά τις ευθύνες του λιμενικού.

Πέντε ακόμα άνθρωποι είχαν ανασυρθεί νεκροί στις αρχές του Ιούλη του 2015, σε ναυάγιο επίσης στην ίδια περιοχή

3.500 νεκροί στη Μεσόγειο το 2014

Το 2014, 219.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο και χάθηκαν τουλάχιστον 3.500 ζωές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για το 2015 δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία,  ωστόσο τα πολύνεκρα ναυάγια κοντά στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας καθώς και τα πολυάριθμα τραγικά περιστατικά στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως η κατάσταση δεν αλλάζει: εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο στη θάλασσα καθώς προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Οι πρόσφυγες και η Ευρώπη που κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έως τις 28 Αυγούστου του 2015 λένε πως 205.000 πρόσφυγες (εκ των οποίων 142.000 από τη Συρία) πέρασαν μόνο από το Αιγαίο στα ελληνικά νησιά και από εκεί συνεχίζουν με κάθε τρόπο το ταξίδι τους, κυρίως μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις ή «επιχειρήσεις αποτροπής» φαίνεται πως έχουν σταματήσει ή μειωθεί δραματικά, τα νησιά παλεύουν να ανταποκριθούν, χωρίς επαρκή μέσα και χρηματοδότηση, στις ανάγκες που δημιουργεί η έλευση τόσων χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων, με τους εθελοντές να συνδράμουν αποφασιστικά με το περίσσευμα της ψυχής τους.

Η μία μετά την άλλη, χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ουγγαρία (με τον πρωθυπουργό Όρμπαν να υπερβαίνει καθημερινά τον εαυτό του σε αντιμεταναστευτική υστερία), η Αυστρία και η Γερμανία αναγκάζονται να ανοίξουν τα σύνορά τους. Τα θεσμικά όργανα της Ευρ. Ένωσης, όπως η Κομισιόν, παρουσιάζουν σχέδια εγκατάστασης έως 160.000 προσφύγων, που όμως μένει να αποδειχτεί στην πράξη πώς θα υλοποιηθούν και αν δεν θα εμπεριέχουν αποκλεισμούς και διακρίσεις μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με στενές, νομικίστικες αναλύσεις.

Το στίγμα, ευτυχώς, το δίνουν και πανευρωπαϊκά, οι χιλιάδες άνθρωποι που βοηθούν τους πρόσφυγες στο δύσκολο ταξίδι τους, από την Ειδομένη του Κιλκίς στην Ελλάδα ως το Μόναχο της Γερμανίας. Το Σάββατο 12/9 διοργανώθηκαν μάλιστα και ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης με το μήνυμα #RefugeesWelcome.

Πριν το επόμενο ναυάγιο

Η Ευρώπη Φρούριο έχει υποστεί ήδη μια συντριπτική ήττα. Η αδιέξοδη πολιτική των κλειστών συνόρων, αυτή που μυρίζει θάνατο, και υλοποιείται με Frontex, επαναπροωθήσεις, φράχτες, γκλομπ και κλωτσιές από αστυνομικούς, έδειξε και με το χθεσινό ναυάγιο τα αποτελέσματά της.

Η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι δείχνει το προφανές: όσο η Ευρώπη (και ο κόσμος όλος) κλείνει τα μάτια μπροστά στην τραγωδία της Συρίας (για την οποία φέρει πολλαπλές ευθύνες, μαζί με όλες σχεδόν τις «μεγάλες δυνάμεις» των καιρών μας), όσο δεν αναγνωρίζει ότι δεν γίνεται να μην υπάρχουν «νόμιμοι» προσφυγικοί και μεταναστευτικοί δρόμοι, όσο κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως η διαδρομή της μισής-μιας ώρας από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε θαλάσσια λεωφόρο θανάτου, όσο εστιάζει στη «διακίνηση» και όχι στις αιτίες του προσφυγικού φαινομένου, η ανθρωπιά θα ξεβράζεται στις ακτές.

ΥΓ.: Στις συλλυπητήριες δηλώσεις κάποιων πολιτικών για την νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, διαβάσαμε ως προτεινόμενα μέτρα και «την αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων», εννοώντας προφανώς την αστυνόμευση της θάλασσας και τις επαναπροωθήσεις του παρελθόντος, που είχαν οδηγήσει σε παρόμοια περιστατικά. Υποκρισία.

Άφησε σχόλιο