Τι δεν κατάλαβε η Γερμανία από το Brexit

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

deutsche bank

Με την επικράτηση του Brexit, δυνάμωσε η άποψη πως η Ευρώπη έχασε τον προσανατολισμό της από τη στιγμή που διάλεξε τον νεοφιλελεύθερο δρόμο και πως ήρθε η στιγμή να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, η οποία θυσιάζει τους ανθρώπους για το καλό των χρεωκοπημένων τραπεζών. Από την άλλη επανήλθε η ελπίδα πως οι τεχνοκράτες θα ξυπνήσουν και θα προβληματιστούν για τις κοινωνικές αδικίες του ευρωπαϊκού μορφώματος, για τις βαθιές ρωγμές της δημοκρατίας και για την έντονη δυσοσμία του φασισμού που έχει απλωθεί σ’ ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.

Κι όμως, η Γερμανία αποφάσισε στην αυστηροποίηση της εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχ και στην επιβολή ποινών σε χώρες που έχουν υπερβολικά ελλείμματα. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, απείλησε χώρες όπως την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ισπανία με πρόστιμο κι επιπλέον μνημόνια. «Αλληλεγγύη θα υπάρξει μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες» ανέφερε σε δηλώσεις του. Εν μέρει αντί να ελαφρύνει την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, κατηγόρησε τα θύματα της λιτότητας για έλλειψη πειθαρχίας και συμμόρφωσης.

Ίδια γραμμή ακολούθησε και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιτέθηκε στην Ιταλία, επειδή τόλμησε να στηρίξει τις τράπεζές της με δημόσιο χρήμα.

Ίσως έτσι προσπαθούν οι Γερμανοί να αποσιωπήσουν την προειδοποίηση του ΔΝΤ, το οποίο δήλωσε πως η μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η Deutsche Bank.

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο