Το όνομα του Ελευθερίου Λιτσάκη σε οδό στον Κάμπο της Χίου

1

Τιμάται ο εσπεριδοκαλλιεργητής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος Ελευθέριος Λιτσάκης που είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Χίου

Πηγή: Ριζοσπάστης

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου σε συνεδρίαση του την Τετάρτη 7-3-2018 προχώρησε στην απόδοση ονόματος στην ανώνυμη οδό που βρίσκεται εμπρός απ’ την οικία του Ελευθερίου Λιτσάκη στον Κάμπο και η οποία ενώνει την οδό Ζαννή & Μαρίας Χαλκούση με εκείνην του Δημάρχου Καλβοκορέση (κεντρική οδός Φραγκοβουνίου). Είχαν προηγηθεί σχετικές αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Χίου αρχικά (7-4-2017), και της Επιτροπής Ονομασίας Οδών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (8-12-2017).

Ο αείμνηστος Ελευθέριος Λιτσάκης του Νικολάου γεννήθηκε στον Κάμπο της Χίου στις 26 Ιουνίου του 1917. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Κάμπου στην περιοχή Κλούβα και ήταν τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, με 3 κορίτσια και 4 αγόρια. Επαγγελματικά ασχολήθηκε σ’ όλη του τη ζωή με την καλλιέργεια του γεμάτου εσπεριδοειδή κτήματος του πατέρα του στην περιοχή της Παναγίας της Παχειάς στον Κάμπο. Το 1963 παντρεύτηκε την Μαρία Γαλάτουλα από Άγιο Γάλας, μαζί με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Νικόλαο και τον Κωνσταντίνο.

Λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για οκτώ συνολικά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1937 μέχρι και το 1945. Στο Αλβανικό μέτωπο πολέμησε ως απλός στρατιώτης στην 1η γραμμή από τις 10-11-1940 μέχρι και τις 23-4-1941 στις τάξεις του 23ου Συντάγματος Πεζικού. Τον Οκτώβριο του 1941 διέφυγε από την κατεχόμενη από τους ναζί Χίο στην Τουρκία. Προηγουμένως, είχε καταφέρει να ξεφύγει από τους Γερμανούς, στην περιοχή του αεροδρομίου, γλιτώνοντας τη ζωή του την ώρα που τον οδηγούσαν για εκτέλεση στο Κοντάρι. Στη Μέση Ανατολή υπηρέτησε στον εκεί ελληνικό στρατό στις τάξεις 1ης ελληνικής Ταξιαρχίας, προήχθη στο βαθμό του Δεκαννέα στις 3-4-1944 και απελύθη από το στρατόπεδο του Ντεκαμερέ της Ερυθραίας στις 10-9-1944. Για τη δράση του, τόσο στο αλβανικό μέτωπο και στη Μέση  Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε 2 αναμνηστικά μετάλλια.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, επέστρεψε στη Χίο και ασχολήθηκε με το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Θήτευσε για πολλά χρόνια ως Σύμβουλος στον Γαλακτοκομικό και στον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Χίου. Διετέλεσε Πρόεδρος στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Για την συνδικαλιστική και συνεταιριστική του δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα βραβεύτηκε από το Υπουργείο Γεωργίας τον Απρίλιο του 1985. Δημοτικός Σύμβουλος εκλέχτηκε στο Δήμο της Χίου με Δημάρχους τον Σωκράτη Χέλιο (1964-1968) και τον Στέφανο Τσουρή (1975-1978). Στις εκλογές του 1975 βγήκε πρώτος σε σταυρούς από την Δημοτική του παράταξη και εκτελούσε και χρέη Δημαρχών κατά την απουσία τους. Ποτέ ως Δημοτικός Σύμβουλος δεν αποδέχτηκε να εισπράξει την οικονομική αποζημίωση που εδικαιούτο για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Ελευθέριος Λιτσάκης απεβίωσε στις 2 Ιανουαρίου του 2015 σε ηλικία 98 ετών.

Πληροφορίες: Κώστας Καρατζάς

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Ενας μοναδικος ανθρωπος αληθινος πατριωτης και δημοκρατης…αγαπούσε τον συνανθρωπο νοιαζοταν για το κοινο καλο παντα ισιος και αληθινος…ας ειναι λαφρυ το χωμα που τον σκεπασε το χωμα του αγαπημενου του Καμπου.καλη ανταμωση κυριε Λευτερη…

Άφησε σχόλιο