Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια (ή μήπως δεν έχει;)

0

γράφει ο Κώστας Ζαφείρης

psemata-gia-nosokomeio

Η φωτογραφία που βλέπετε υποτίθεται ότι απεικόνιζε την κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, τον Ερυθρό Σταυρό. Έγινε αντικείμενο αναπαραγωγής και διαδόθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο. Υποτίθεται ότι στιγμάτιζε την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνο που η φωτογραφία δεν είχε τραβηχτεί στον Ερυθρό Σταυρό, ήταν ψεύτικη. Το Σωματείο των Εργαζομένων και ο Διοικητής του Νοσοκομείου αντέδρασαν έντονα. Προαναγγέλθηκε μάλιστα και προσφυγή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ωστόσο, ένας ακόμα διαδικτυακός μύθος είχε γεννηθεί.

Είναι πολλοί όσοι αναπαρήγαγαν την φωτογραφία για να καταγγείλουν καταστάσεις στο χώρο της υγείας. Άλλοι πάλι την χρησιμοποίησαν για την ακατάσχετη εντυπωσιοθηρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξαν ακόμα και κάποιοι πονηρούληδες που με φόντο την συγκεκριμένη ψεύτικη φωτογραφία απεύθυναν δήθεν αθώα το ερώτημα «μήπως είναι καιρός να κάνεις ιδιωτική ασφάλιση υγείας;».

Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, διαδικτυακές αρλούμπες να διαδίδονται ώσπου να πεις κύμινο κι άντε μετά να τις μαζέψεις. Η φωτογραφία με τον Πάπα που «ασπάζεται το χέρι του Εβραίου Ροκφέλερ». Μόνο που ούτε ο Ροκφέλερ είναι στη φωτογραφία, ούτε Εβραίος ήταν. Διάφορες μπαλαφάρες για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας. Η «διαθήκη» του Μάρκες που ούτε κατά διάνοια την είχε συντάξει ο μακαρίτης. Και βέβαια η αενάως αναπαραγόμενη παπάντζα περί της φράσης του Κίσινγκερ για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Υποταγμένοι στον ψυχαναγκασμό του να αναπαράγεις ταχύτατα την πληροφορία, δεκάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, χωρίς να ελέγξουν πηγές, χωρίς να διασταυρώσουν, αναμεταδίδουν ό,τι μπορείς να φανταστείς. Συνεπικουρούνται από λαθρόβιους ιστότοπους με εντυπωσιακά ονόματα που με τα κλικ τους εξασφαλίζουν διαφημίσεις. Μύλος…

Παλιότερα, αν μια οποιαδήποτε εφημερίδα δημοσίευε κάτι ψευδές, είχε την υποχρέωση να ανασκευάσει. Και το πλήγμα στην αξιοπιστία της είχε επίπτωση στις πωλήσεις. Ή ακόμα τον παραμυθά της γειτονιάς τον γνωρίζαμε και δεν τον παίρναμε στα σοβαρά. Τότε, λέγαμε, «το ψέμα είχε κοντά ποδάρια»… Σήμερα;

Έχει εκδώσει τα βιβλία "Η βία της βδομάδας" (1997), "Η εκδίκηση του τυπογράφου" (2006), "Αφάνεια" (2010), "Κόντρα Γέφυρα & άλλα διηγήματα" (2015) και "Η πόκα της πλημμύρας" (2017).

Άφησε σχόλιο