17η ημέρα απεργίας πείνας των προσφύγων στη Σούδα (ενημέρωση)

0

Από τις 17/5, δεκάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας να τους δοθούν βασικές απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για το μέλλον τους. Ακολουθεί η σχετική ενημέρωση, ει δυνατόν καθημερινά.

bbc-chios

Πέμπτη 2/6/2016 – 17η ημέρα

Συλλογή υπογραφών σε ανοιχτή επιστολή προς τους Γ. Μουζάλα, Γ. Κυρίτση, Αν. Μιχαηλίδη

 

epistoli-avaaz1

Από σήμερα το πρωί ξεκίνησε καμπάνια συλλογής υπογραφών προς στήριξη των προσφύγων απεργών πείνας, που μέσα σε δύο ώρες έχει συγκεντρώσει ήδη περί τις 100 υπογραφές. Απευθύνεται στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον εκπρόσωπο του κυβερνητικού Συντονιστικού για το Προσφυγικό και προς τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

Μεταξύ άλλων ζητά από τους αποδέκτες:

  •  να μεριμνήσετε άμεσα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της καθυστέρησης των συνεντεύξεων άσυλου και να δοθούν συγκριμένες ημερομηνίεςεξέτασης των αιτήσεων τους.
  • Ζητάμε τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως η Υπηρεσία Ασύλου (μόνο 3 στελέχη της βρίσκονται στη Χίο) και η EASO, το συντομότερο δυνατό. Oι ίδιοι οι πρόσφυγες αναφέρουν πως και πριν από 1 μήνα είχαν λάβει τις ίδιες απαντήσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων στο νησί, και φοβούνται πως θα πρέπει να μείνουν ακόμη περισσότερο καιρό στο νησί χωρίς να γίνονται συνεντεύξεις για το άσυλο.

και προσθέτει: «Αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες του με ένα όνειρο. Ας μην σκοτώσουμε αυτό το όνειρο στην Ελλάδα».

(σχετικό δημοσίευμα)

«Ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή μας»

«Διαμαρτυρηθήκαμε πολλές φορές, πήγαμε από την ΒΙΑΛ στο λιμάνι, άνθρωποι από την Συρία και το Αφγανιστάν και μείναμε εκεί μια εβδομάδα. Μας υποσχέθηκαν ταχύτερες διαδικασίες στην επεξεργασία των αιτημάτων, όμως μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα. Μετά από αυτό διαμαρτυρηθήκαμε στον καταυλισμό της Σούδας. Πάλι τίποτα δεν έγινε. Έτσι, σκέφτηκα, ίσως ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή μας παντού και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είναι να κάνουμε απεργία πείνας…» αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής από τη Συρία Ουασίμ Ομάρ, ένας από τους 18 απεργούς πείνας στη Σούδα, μιλώντας στο cnn.gr – ολόκληρο το δημοσίευμα και το σχετικό ηχητικό εδώ – προσθέτοντας: «Μια μέρα, όταν πια θα έχουν τελειώσει όλα αυτά, θα πει στα παιδιά του ότι έμειναν στην Ελλάδα και ότι πρέπει να σέβονται αυτή τη χώρα και τους Έλληνες».

 

Τετάρτη 1/6/2016 – 16η ημέρα

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 18 πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι αρχηγοί οικογενειών, που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών των συνεντεύξεων για το άσυλο καθώς και νομική υποστήριξη και να προχωρήσουν οι διαδικασίες απόδοσης διεθνούς προστασίας για τη μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ.

Για την εξαιρετικά αργή διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, διαβάστε το σημείωμα της Δευτέρας 30/5, παραθέτουμε ωστόσο και το σχόλιο δικηγόρου-εθελοντή (Kester Ratcliff) που βρίσκεται στη Χίο και αναφέρει:

«Αποφάσισαν [ΕΕ και Ελλάδα] να έχουν ξεχωριστά συνεντεύξεις «αποδοχής» των αιτημάτων ασύλου πριν από τις επί της ουσίας συνεντεύξεις, υποθέτοντας πως θα υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων που θα θεωρηθούν απαράδεκτες για περαιτέρω εξέταση. Αλλά αυτό απλώς δεν συμβαίνει. Το σύστημα αυτό διπλασιάζει την διαχειριστική δουλειά και πιέζει τους ανθρώπους ολοένα και περισσότερο. Στο τέλος θα πρέπει να αποδεχτούν την αλήθεια: σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να τους αποδοθεί άσυλο, πολύ σοβαρούς λόγους για τους οποίους δεν θα είναι ασφαλείς στην Τουρκία και πολύ σοβαρούς λόγους που αποδεικνύουν ότι δεν θα μπορούν να έχουν επαρκή προστασία και πλήρη δικαιώματα ώστε να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα αν απελαθούν πίσω στην Τουρκία»

Δευτέρα 30/5/2016 – 14η ημέρα

Τους απεργούς πείνας επισκέφτηκε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, μαζί με κλιμάκιο της οργάνωσης και μεταφραστή. Εγινε ενημέρωση για την (εξαιρετικά αργή) διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στην οποία έχουν διατεθεί μόνο 3 υπάλληλοι της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου που εκτελούν την πρώτη καταγραφή των αιτημάτων και 5 υπάλληλοι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).

Όπως αναφέρθηκε, οι μόλις 3 υπάλληλοι από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου προλαβαίνουν να κάνουν μόλις 2 προκαταρκτικές συνεντεύξεις τη μέρα ο καθένας ενώ οι υπάλληλοι της ΕΑSΟ δεν έχουν καν τις κατάλληλες υποδομές για να στήσουν τα γραφεία τους. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης ανέφερε πως πιέζουν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Οι απεργοί πείνας από τη μεριά τους του τόνισαν πως και πριν από ένα μήνα η κατάσταση ήταν η ίδια, λάμβαναν τις ίδιες απαντήσεις, τίποτα δεν προχωράει, και αυτό τους αφήνει απογοητευμένους και απελπισμένους.

Aναλυτικά στη σελίδα των απεργών πείνας.

 

29/5/2016 – 13η ημέρα απεργίας πείνας

«Θα ζήσουμε όλη μας τη ζωή σε καμπς;». Η ερώτηση από έναν από τους απεργούς πείνας διατυπώνεται απρόσμενα, χωρίς κανέναν δραματικό τόνο, κι ας συνοψίζει όλο το δράμα και την αβεβαιότητα της ζωής στα στρατόπεδα στη Χίο, στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σήμερα, Κυριακή 29/5, οι 18 πρόσφυγες διανύουν τη 13η ημέρα απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 17/5.

Τα αιτήματά τους:

  • Κατάλληλη νομική υποστήριξη
  • Συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου
  • Παροχή καθεστώτος διεθνούς προστασία για μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της Ευρώπης

… δεν έχουν απαντηθεί, ούτε καν απορριφθεί, επίσημα από κανέναν αρμόδιο φορέα ή πρόσωπο. Η φωνή τους έχει ταξιδέψει τόσο στα ελληνικά ΜΜΕ, τοπικά και πανελλήνια, όσο και στο εξωτερικό, με τελευταίο παράδειγμα τη σχετική αναφορά και τις εκκλήσεις τους που κατέγραψε η κάμερα του BBC, ή το σχετικό δημοσίευμα στο Sputnik.

Ανοιχτή φυλακή

Οι πρόσφυγες-απεργοί πείνας με τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν την αγωνία τους για τον πολύμηνο πλέον αποκλεισμό τους στη Χίο, που έχει μετατραπεί σε «ανοιχτή φυλακή». Οι άνθρωποι που πέρασαν με κίνδυνο της ζωής τους το Αιγαίο αλλά είχαν την ατυχία να φτάσουν στο νησί την «κακή ημερομηνία», την 20ή Μαρτίου, ημέρα έναρξης της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έχουν ήδη πολλαπλά «τραύματα»: έζησαν έγκλειστοι στη ΒΙΑΛ επί βδομάδες, κοιμήθηκαν στα τσιμέντο στο λιμάνι του νησιού επί μέρες πριν μετακινηθούν βιαίως έχοντας απέναντί τους τις αρχές και τις φωνές της ακροδεξιάς συμμορίας, παραμένουν ενάμιση μήνα τώρα στη Σούδα χωρίς κανένας να μπορεί να τους πληροφορήσει υπεύθυνα για το πότε θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλλει. Και ο κίνδυνος απέλασης στην Τουρκία παραμένει…

Οι τελευταίες σχετικές πληροφορίες λένε πως μόνο 8 άτομα (3 από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και 5 από την Ευρωπαϊκή – EASO) έχουν αρχίσει να κάνουν κάποιες συνεντεύξεις για το άσυλο, με ρυθμό απελπιστικά αργό.

Να σημειωθεί πως η απεργία πείνας στη Σούδα δεν είναι η πρώτη έκφραση διαμαρτυρίας για την αβεβαιότητα, την καταδίκη σε απραξία, το ελλιπές φαγητό, την κατάσταση ανασφάλειας που βιώνουν καθημερινά οι 2.500 πρόσφυγες που διαμένουν στη Χίο. Σε απεργία πείνας είχαν κατέβει για μερικές μέρες και 3 πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας την τελευταία εβδομάδα.

Οι πρώτες συνέπειες στην υγεία τους

Η υγεία των απεργών εν τω μεταξύ, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με όλους να έχουν σημειώσει μεγάλη απώλεια βάρους. Οι περισσότεροι εμφανίζουν συμπτώματα κακής διατροφής με αδυναμία, ζαλάδες, σπασμούς. Καθημερινά κάποιος χρειάζεται ιατρική υποστήριξη, που τους παρέχεται είτε από του γιατρούς του καταυλισμού της Σούδας είτε σε ασθενοφόρα σχετικών εθελοντικών οργανώσεων. Κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο για παροχή ιατρικής βοήθειας και έχουν κατόπιν επιστρέψει.

Τη στήριξή τους στα αιτήματα των απεργών έχουν εκφράσει τόσο συλλογικότητες της Χίου όσο και πανελλαδικά, αλλά και από ευρωπαϊκές οργανώσεις, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου έχει με ψήφισμά του εκφράσει την κατανόησή του για τις διεκδικήσεις τους. Οι απεργοί ζητούν την ενεργό στήριξη κάθε ανθρώπου ή συλλογικότητας που κατανοεί την αγωνία τους.

Οι απεργοί πείνας της Σούδας ενημερώνουν για την πορεία του αγώνα τους μέσω  σχετικής ιστοσελίδας στη διεύθυνση https://refugeeschios.wordpress.com/ καθώς και μέσω facebook: https://www.facebook.com/chioshungerstrike/, ζητώντας τη στήριξή μας και το δυνάμωμα της φωνής τους.

Άφησε σχόλιο