Αιρετοί σε αφασία και τα στερεότυπα του χιώτικου τουρισμού

0

γράφει ο Σιδερής Τσούρος

Παρπαριά
Περιοχή Παρπαριάς Αμανής

Μια από αυτές τις ημέρες ψάχνοντας στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε μία είδηση που θα μου επιτρέψετε να την παραθέσω ολόκληρη και αφού τη διαβάσετε, νομίζω πως θα συμφωνήσετε. Αντιγράφω από το GRTRnews.com, ένα site, που δημιουργήθηκε με αποκλειστική θεματογραφία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

«World Travel Channel: Προβολή Λέσβου και Σάμου στην Τουρκία.

Ένα 13λεπτο αφιέρωμα στην Λέσβο και τη Σάμο προβάλλεται πλέον στην Τουρκία. Μετά την επίσκεψη του καναλιού World Travel Channel Turkey στη Σάμο και τη Λέσβο το διάστημα 19-25 Ιουλίου, στο πλαίσιο press trip που διοργανώθηκε από τον ΕΟΤ και το Γραφείο ΕΟΤ Τουρκίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι πλέον στον «αέρα» τα δύο επεισόδια της εκπομπής που είναι αφιερωμένα στη Λέσβο και τη Σάμο αντίστοιχα.

Τα τηλεοπτικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τετραμελές συνεργείο στα αξιοθέατα, τις παραλίες και τις διαδρομές των δύο νησιών με στόχο την παραγωγή επεισοδίων της εκπομπής «Welcome To» του «World Travel Channel», στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης προβολής των νησιών ως τουριστικών προορισμών στην αγορά της Τουρκίας.

Η εκπομπή προβάλλεται στην Τουρκία μέσω του δικτύου TURKSAT σε 14 εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς και στο διεθνές δίκτυο του καναλιού στην αγγλική γλώσσα μέσω του δικτύου MONACOSAT σε 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες ΜΕΝΑ (χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής). Τόσο το επεισόδιο της Λέσβου, όσο και αυτό της Σάμου, θα προβάλλονται 3 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες.

Τα επεισόδια της Λέσβου και της Σάμου στα αγγλικά έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα του καναλιού, στο link: http://www.wtcint.com/lesvos/ και http://www.wtcint.com/samos/, αντίστοιχα.»

Ποιος, που, πότε, γιατί, τι να λέμε τώρα…..

Πέρσι τον Δεκέμβριο «αι χιακαί αρχαί» έλαμψαν δια της απουσίας τους από τη σύσκεψη που έκανε το Επιμελητήριο Σμύρνης με θέμα μάλιστα τις συγκοινωνίες (Η Χίος, η Σμύρνη και οι συνεχείς χαμένες ευκαιρίες). Φέτος ανακοινώθηκε η δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Σμύρνη, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη και η τελευταία συνδέθηκε και αεροπορικώς με τη Σμύρνη.

Όλο τον περσινό χειμώνα στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης η Λέσβος (έτσι ανυπόγραφα) είχε κρεμάσει επί της Λεωφόρου Ιστικλάλ γιγαντοαφίσα που προέτρεπε τους Κωνσταντινουπολίτες να επισκεφθούν το νησί. Ποιος το κρέμασε, με ποια άδεια, γιατί και οι αιρετοί μας δεν ζήτησαν να βάλουν κάτι ανάλογο για τη Χίο παραμένει άγνωστο. Πάντως το περιστατικό το γνωρίζουν.

"Ένα ταξίδι στο όνειρο με πλοίο με αυτοκίνητο με αεροπλάνο. Οι καλύτερες διακοπές στο ποιο παραδοσιακό νησί του Αιγαίου"
«Ένα ταξίδι στο όνειρο με πλοίο με αυτοκίνητο με αεροπλάνο. Οι καλύτερες διακοπές στο πιο παραδοσιακό νησί του Αιγαίου»

Τώρα οι τηλεοπτικές εκπομπές. Φαίνεται ότι κάποιοι, συστηματικά, διαχρονικά, ακόμη και σήμερα δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν γίνεται να μη φταίει κανένας. Και αυτό αφορά τόσο τους αιρετούς α’ και β’ βαθμού, όσο και τους βουλευτές.

Μετά την… ευρωπαϊκή κατάρρευση του τουρισμού ελέω προσφυγικού και πυρκαγιών, και οι Τούρκοι γυρνάνε την πλάτη στο νησί. Μια, δύο, τρεις, πολλές απουσίες, φαίνεται ότι κάποιοι νόμιζαν ότι οι Τούρκοι θα έρχονταν αυτόματα και στο διηνεκές επειδή είμαστε ωραίοι! Πώς θα γίνουν γνωριμίες, διασυνδέσεις με ανθρώπους-κλειδιά, από τη Χίο; Στις εκθέσεις που πάνε όλοι οι ανταγωνιστές σου;

Κάτι εξίσου σημαντικό: Μετά το τουρ «Πυργί, Μεστά, ούζο Λαγκάδα, ψώνια», κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τους επισκέπτες Τούρκους και μη, ότι η Χίος έχει και άλλα πράγματα να δείξει. Πως μπορεί να υποστηρίξει και άλλες μορφές τουρισμού, ώστε να μένει στον επισκέπτη αμείωτο το ενδιαφέρον για το νησί με τις διαφορετικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει.

Παράλληλα, ουδείς ενδιαφέρθηκε να προβάλει προς το τουρκικό κοινό ένα πραγματικά unique selling point για το νησί, δηλαδή ένα χαρακτηριστικό που να το κάνει μοναδικό και καλύτερο από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Επιλογές τύπου Μαστίχα και Εκκλησίες μπορεί να εντυπωσιάζουν πρόσκαιρα, αλλά την ίδια στιγμή απευθύνονται σε πολύ περιορισμένο κοινό! Δηλαδή για να το δούμε πρακτικά, πόσοι τουρίστες και για πόσα χρόνια θα έρχονται να αγοράζουν μαστίχα; Ούτε γίνεται να ποντάρεις μόνο στη χοληστερίνη και την τερηδόνα για να φέρεις τουρίστες! Ούτε βέβαια στις διάφορες ΓΕΧΑ και τις εκδρομές της ΖΩΗΣ. Η Νέα Μονή, ο Ανάβατος, τα Μεστά, η Μαστίχα, ο Όμηρος, είναι όλοι τους υπέροχοι! Όμως δεν αρκούν αυτά, γιατί κάτι παρόμοιο και ξεχωριστό έχει λίγο-πολύ να δείξει κάθε τουριστικός προορισμός.

Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος γύρω από το θέμα. Θετικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι του χώρου αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός «πράσινου» στρατηγικού πλάνου για τον τουρισμό της Χίου. Και εδώ που τα λέμε πρέπει πλέον να είναι κανείς ηλίθιος ή να έχει συμφέροντα (βλ. ανεμογεννήτριες, γιγάντιες τουριστικές μονάδες, τοπικά «μίντια») για να μην καταλαβαίνει ότι η Χίος ΜΙΑ μοναδικότητα έχει να δώσει στον επισκέπτη: Υπέροχα χωριά και συναρπαστική ιστορία, και αυτά όχι ουρανοκατέβατα, αλλά ενταγμένα αρμονικότατα σε ένα φυσικό περιβάλλον που παρουσιάζει μοναδική βιοποικιλότητα και δραματικές εναλλαγές στο τοπίο. Και ακόμη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γεωλογική ιστορία που ο επισκέπτης μπορεί να τη δει και να την ακουμπήσει! Και αυτά δεν είναι περιορισμένα στο χώρο, καλύπτουν όλο το νησί.

Η Χίος μπορεί να γίνει παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού και να υπερέχει με διαφορά από όλους τους ανταγωνιστές της σε αυτού του είδους τον τουρισμό. Και αυτό γιατί το νησί έχει εκτεταμένες γεωγραφικές ενότητες που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η Χίος, εφόσον οι αιρετοί της αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να υποστηρίξει με πληρότητα και αξιοπιστία απαιτήσεις οικοτουρισμού και αγροτουρισμού, γεωτουρισμού, πεζοπορίας, ποδηλασίας βουνού, παρατήρησης πτηνών, καταδύσεων και ιστιοπλοΐας και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων. Τουριστικές δραστηριότητες που επεκτείνονται κυριολεκτικά όλη τη χρονιά.

Από το κακό στο χειρότερο θα πάει η κατάσταση το επόμενο διάστημα, ας ευχηθούμε αυτοί που πρέπει να ξυπνήσουν, να ξεθυμώσουν, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να αλλάξουν τη ρότα που βγάζει είτε στην οικονομική κατάρρευση πολλών επαγγελματιών, είτε στην απαξίωση και καταστροφή ενός μοναδικού φυσικού κεφαλαίου, δηλαδή της ίδιας της Χίου.

Άφησε σχόλιο