Καιρός για φεστιβάλ

0

Μπορεί στο νησί μας να υπάρχει φεστιβαλική νηνεμία, ωστόσο σε άλλα μέρη υπάρχει δημιουργικός οργασμός «από τα κάτω». Ο καιρός είναι καλός και οι αιτίες για το στήσιμο εκδηλώσεων και δράσεων πολλές. Επιλέγουμε δύο αυτοδιαχειριζόμενα φεστιβάλ για να ενημερώσουμε όποιον τυχόν ενδιαφέρεται να τα επισκεφθεί, αλλά κυρίως για να πάρουμε ιδέες.

Στις Σταγιάτες του πανέμορφου Πηλίου η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό διοργανώνει στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου το WaterVolo Festival. Ένα διήμερο με προβολές ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικών – κοινωνικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, συζητήσεις με εκπροσώπους κινημάτων από την Ελλάδα ενάντια σε εξορύξεις, υδροηλεκτρικά έργα, ΒΑΠΕ, ιδιωτικοποίηση νερού και θα ολοκληρωθεί με συναυλία αλληλεγγύης στους διωκόμενους για το Νερό.

Ο τίτλος “λεηλασία χωρίς σύνορα” αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες κοινωνίες, η αρπαγή και η εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών που βλέπουμε να συντελείται τα τελευταία χρόνια διεθνώς.
Λίγο πιο βόρεια και λίγο αργότερα στην Κατερίνη θα φιλοξενηθεί η 24η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και χειροτεχνίας, με παραγωγούς και χειροτέχνες από όλη την χώρα.
Αυτό-οργάνωση και άμεση δημοκρατία, προώθηση της μικρής παραγωγής, οικοτεχνία και μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, βιοποικιλότητα, δίκαιο εμπόριο, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση, φυσική δόμηση είναι όσα εστιάζουν οι στόχοι και οι δράσεις των διοργανωτών και συμμετεχόντων στην Πανελλαδική Γιορτή οικολογικής Γεωργίας και χειροτεχνίας, ως απάντηση στο σύγχρονο βιομηχανοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης.

 Όλες οι εργασίες για την διοργάνωση γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες . Η πρότασή μας είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της Γης, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Τα κεντρικά προτάγματα κάθε Γιορτής είναι: η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.

Άφησε σχόλιο