Επέκταση του Δικτύου Natura

0

Εν αναμονή της λειτουργίας του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, σημαντική αύξηση των θαλάσσιων περιοχών Natura από το 6% στο 22% των χωρικών υδάτων

Ο Μύχος, για την προστασία του οποία επεκτάθηκε το Δίκτυο Natura στα Αντίψαρα

Μια σημαντική εκκρεμότητα της χώρας μας έναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πρωτίστως έναντι στο περιβάλλον «έκλεισε» με την αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου περιοχών του δικτύου Natura 2000. Η αναθεώρηση, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη στο δίκτυο Natura 2000, κάποιων λίγων χερσαίων περιοχών και κυρίως, στην ένταξη θαλάσσιων περιοχών, που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας. Ανάμεσα στις περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura είναι και παραθαλάσσια ζώνη στα Αντίψαρα για την αποτελεσματικότερη προστασία του πτηνού Μύχος.

«Η επέκταση του δικτύου περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα και κυρίως στο θαλάσσιο τμήμα του αποτελεί ένα βήμα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία της φύσης στη χώρα μας αλλά και τη Μεσόγειο», σχολίασε το WWF την εξέλιξη αυτή, με την οποία επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας για την ελληνική φύση στο 28% περίπου των εδαφών της χώρας και στο 22% περίπου της θάλασσάς της. Επεκτείνοντας το δίκτυο περιοχών Natura 2000, η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, όπως προκύπτουν από τη διεθνή Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, ωστόσο όπως καλά γνωρίζουμε στη Χίο, αλλά όπως και επισημαίνει η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF «Ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων περιοχών δεν επαρκεί για την αποτελεσματική προστασία τους. Απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση, ένα λειτουργικό σύστημα διοίκησης, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαρκή χρηματοδότηση».

Επέκταση στα Αντίψαρα

Η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄4432 περιλαμβάνει 446 περιοχές της χώρας ενταγμένες στο Δίκτυο Natura (Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Τόποι Κοινοτικής Σημασίας), ανάμεσα σε αυτές είναι 32 νέες που προέκυψαν μετά την τελευταία αναθεώρηση και 63 τροποποιήσεις υφιστάμενων περιοχών. Ανάμεσα στις τελευταίες είναι και η GR4130002, που περιλαμβάνει τα Αντίψαρα, τις γειτονικές νησίδες Δασκαλιό, Μαστρογιώργι, Πρασονήσι, Κάτω Νησί, Μεσιακό, Κουτσουλιά και τη θαλάσσια ζώνη μέχρι τη δυτική ακτογραμμή των Ψαρών. Η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura γίνεται προκειμένου να προστατευθεί το πτηνό με την ονομασία puffinus yelkouan, γνωστότερου ως Μύχος.

Ποιος είναι ο Μύχος

Ο Μύχος (επιστημονική ονομασία puffinus yelkouan) είναι ένα μεταναστευτικό πουλί, που βρίσκεται στην κατηγορία «Ευάλωτα» του «Κόκκινου Βιβλίου των απειλούμενων ειδών». Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Μύχος έχει μήκος γύρω στα 35 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 85 εκατοστά. Φωλιάζει σε νησιά της Μεσογείου και πιθανολογείται ότι ο πληθυσμός που διαβιεί στη χώρα μας είναι ανάμεσα σε 8.000 – 15.000 ζευγάρια σε νησίδες κυρίως στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Ο Μύχος τρέφεται με μικρά ψάρια. Βουτάει κάτω από το νερό όπου κινείται χρησιμοποιώντας και τις φτερούγες σε ένα υποβρύχιο πέταγμα όπως οι πιγκουίνοι. Αυτό κάνει το Μύχο να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα πουλιά – βουτηχτές της Ελλάδας που χρησιμοποιούν για υποβρύχια προώθηση αποκλειστικά τα πόδια. Το γεγονός όμως, ότι βουτάει και μάλιστα ομαδικά τον εκθέτει στα τρομερά αφρόδιχτα, ίσως τον πιο εγκληματικό από όλους τους παράνομους τρόπους ψαρέματος.

Άφησε σχόλιο