Διαμαρτυρία στη Μόρια ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα-Σουλτς

0

Διαμαρτυρία στη Μόρια της Λέσβου σήμερα το πρωί, ενάντια «στην τραγική υποκρισία των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών». Καλεί το «Χωριό του Όλοι μαζί». Σε 15.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στη Λέσβο, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα.

Mόρια
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία στη Μόρια (φωτ.: Λ.Σπ.). Για άμεση ενημέρωση, δείτε και το hashtag #Lesvos στο Twitter

«200 άνθρωποι έχουν πνιγεί και άλλοι τόσοι αγνοούνται για το 2015. Aπαιτούμε ασφαλή μετάβαση για τους πρόσφυγες και ανοιχτά σύνορα. Φόρεσε ένα σωσίβιο για να υποστηρίξεις την ασφαλή μετάβαση και να τονίσεις την τραγική υποκρισία των Ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών», αναφέρει το κάλεσμα για τις 8.30 σήμερα, Πέμπτη 5/11, το πρωί στο κέντρο κράτησης της Μόριας.

Το πρωί σήμερα έγινε και είναι σε εξέλιξη συμβολική κατάληψη του παλιού δημαρχείου Μυτιλήνης:

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα επισκεφτούν σήμερα τη Λέσβο, μετά τη χθεσινή «πανηγυρική» έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, με 30 πρόσφυγες να αναχωρούν για το Λουξεμβούργο με την απαραίτητη μιντιακή κάλυψη.

Στη Λέσβο οι πρόσφυγες που παραμένουν στο νησί εκτιμάται πως ανέρχονται πλέον σε 15.000 καθώς δεν έχει αναχωρήσει πλοίο από την Κυριακή λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Χθες, Τετάρτη, τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση με την παρουσία εκπροσώπων όλων των θρησκειών.

Η φωτογραφία (του Αχ.Π.) είναι χθεσινοβραδινή, από το πρόχειρο καταυλισμό Οξύ, την ενδιάμεση στάση των προσφύγων μεταξύ των βόρειων ακτών (όπου καταφτάνουν οι βάρκες) και των κέντρων υποδοχής της Μόριας και του Καρά Τεπέ.

«Εν μέσω σχεδόν γενικής αδιαφορίας»: τουλάχιστον 108 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο σε 2 μήνες

Το υπενθυμίζει η γαλλική Λιμπερασιόν, με το σημερινό της πρωτοσέλιδο:

Η εφημερίδα σημειώνει πως «σε κλίμα σχεδόν γενικευμένης αδιαφορίας, τουλάχιστον 108 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε, στις αρχές Σεπτέμβρη, που βρέθηκε νεκρός στις τουρκικές ακτές ο μικρός Αϊλάν, ηλικίας το πολύ 3 χρονών».

Ενα παιδί, ας σημειώσουμε, πνίγηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Κω, ενώ αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι ακόμα.

Στη Χίο, με τον καιρό να βελτιώνεται, είχαμε και χθες εκατοντάδες αφίξεις (απ’ όπου και η παρακάτω φωτογραφία, από παραλία κοντά στον Καρφά), με εθελοντές να συνδράμουν τους πρόσφυγες την ώρα που φτάνουν στην ακτή. Οι κυνηγημένοι συνάνθρωποί μας βρίσκουν καταφύγιο στον Κήπο και τον χώρο γύρω από το Λιμεναρχείο, ενώ ο καταυλισμός στη Σούδα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του.

(φωτ.: Αντ.Β.)

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Άφησε σχόλιο