Είδαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στη ΒΙΑΛ

0

Επίσκεψη δημάρχου και αντιπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων στη ΒΙΑΛ ύστερα από πρωτοβουλία της Χιακής Συμπολιτείας

βιαλ

Tην Παρασκευή 6/5/2016, επισκέφθηκαν τη ΒΙΑΛ – μετά από αίτημα-πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας – ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων (Ερμιόνη Φρεζούλη, Μάρκος Σκούφαλος και Στ. Καμπούρης), μαζί με τον πρόεδρο του Χαλκειούς. Σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία πείνας-διαμαρτυρία μερικών εκ των προσφύγων που διαμένουν στη ΒΙΑΛ.

Υπερπλήρης με πολλά παιδιά

Η κατάσταση στο κέντρο έχει επιδεινωθεί καθώς πλέον «φιλοξενούνται» στη ΒΙΑΛ 1.490 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 440 θεωρούνται κρατούμενοι επειδή δεν έχει παρέλθει 25ήμερο από την άφιξή τους στο νησί και γι’ αυτό διαμένουν μέσα στο κτίριο. Στους υπόλοιπους παρέχεται η δυνατότητα να βγαίνουν από το κέντρο, κυρίως δε βγαίνουν για να προμηθευτούν μερικά βασικά είδη από κοντινό σούπερ μάρκετ.

Τα παιδιά που διαμένουν στη ΒΙΑΛ, σύμφωνα με την καταμέτρηση που μας έδωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ανέρχονται σε 425, εκ των οποίων 128 είναι ηλικίας 0 έως 12 μηνών, ενώ 297 έχουν ηλικία από 1 έως 12 χρονών. Αυτό σημαίνει πως 1 στους 3 «κατοίκους» της ΒΙΑΛ είναι παιδί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ανάγκες.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφθηκαν βεβαίως και τους 4 απεργούς πείνας, που έχουν ράψει τα στόματά τους αρνούμενοι να λάβουν φαγητό, μπροστά στα κοντέινερ της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής. Η διαμαρτυρία τους αφορά αυτονόητα το αίτημά τους να αφεθούν πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους και βέβαια τις κακές συνθήκες διαβίωσης και το πολύ λίγο φαγητό που τους δίνεται.

Λίγο φαγητό

Όπως διαπιστώθηκε, οι μερίδες που δίνονται στους πρόσφυγες που διαμένουν στη ΒΙΑΛ είναι αστείες σε ποσότητα, το ψωμί είναι επίσης λίγο και όταν ζητούν περισσότερο, η απάντηση είναι «να πάνε έξω να ψωνίσουν».

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διανομής φαγητού περιλαμβάνει και κρέας, ενώ αναφέρεται πως υπάρχει και διαφορετική πρόβλεψη για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία, κάτι που ωστόσο δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί σε μια ολιγόωρη επίσκεψη. Η κατάσταση με το βρεφικό γάλα, όπου είχε σημειωθεί σοβαρή έλλειψη προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες, φαίνεται πως έχει τώρα βελτιωθεί όπως μας είπαν μερικές μανάδες.

Ζητήματα προκύπτουν και με τα απαραίτητα ρούχα και παπούτσια, καθώς δεν επιτρέπεται σε οργανώσεις να πάνε στη ΒΙΑΛ για να διανείμουν τέτοια είδη, και όταν πάνε τους απαγορεύεται η είσοδος.

Διαπιστώθηκε ακόμα πρόβλημα στη διαχείριση των λυμάτων που ρέουν σε εμφανη σημεία του χώρου αλλά και εκτός, στα χωράφια, προκαλώντας διαμαρτυρίες τόσο των προσφύγων όσο και κατοίκων.

Δεν λειτουργεί η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

Για το φλέγον θέμα των αιτήσεων ασύλου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αναζητά χώρο να εγκαταστήσει τα δικά της κοντέινερ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων. Παράλληλα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έχει αποχωρήσει, ενώ ακόμα αναμένεται να έρθει στη Χίο ο γενικός συντονιστής που θα έστελνε το υπουργείο Μετανάστευσης.

Άφησε σχόλιο