Μα είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε

1

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

Καπιταλισμός

Σάλος προκλήθηκε αυτή τη βδομάδα στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή δυο ειδήσεις (μεταξύ πολλών άλλων φυσικά): από τη μια, νεαρός χρηματιστής «αγόρασε τα δικαιώματα παραγωγής φαρμάκου που χορηγείται σε ασθενείς με AIDS και ανέβασε την τιμή του κατά 5500%, από τα 13,50 δολάρια στα 750». Από την άλλη η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen που είχε ενσωματώσει στα αυτοκίνητά της ειδικό λογισμικό για να «μειώνει» τις εκπομπές ρύπων.

Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται μεγάλος λόγος για τους αυστηρούς και νομοταγείς Γερμανούς που μας εξαπάτησαν, ενώ κατακεραυνώνεται ο 32χρονος χρηματιστής που στερεί από χιλιάδες ασθενείς την πρόσβαση σε ένα τόσο βασικό φάρμακο.

Μα γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα; Δεδομένο δεν είναι ότι σε μια ακραία, νεοφιλελεύθερη, παγκόσμια οικονομία το κέρδος μπαίνει πάνω από τους ανθρώπους; Γιατί κάθε φορά που αντίστοιχες ειδήσεις βγαίνουν στην επιφάνεια, είναι σαν να ανακαλύπτουμε εκ νέου την … Αμερική;

Μιας και τα χειρότερα έρχονται, αφού και δεν έχει τέλος αυτή η διαδικασία, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για να μην υπογραφεί η περίφημη «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ). Η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας γίνεται εδώ: https://secure.avaaz.org/el/stop_ttip_gr3/?tJAmYbb (Προσοχή! Χρειάζεται ταχυδρομική διεύθυνση για να μετρήσει η υπογραφή).

Ας κάνουμε αυτό το ελάχιστο.

Ερευνήτρια

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Healthy Capitalism Rules

    Οντως παραδείγματα «κακού και ανήθικου» καπιταλισμού αυτά που αναφέρατε. Μην στεναχωριέστε όμως – ο υγιής καπιταλισμός και ναί, η αγορά, οι αγορές, θα φροντισουν για την τιμωρία τους με τον κατάλληλο τρόπο και εκει που τους πονάει.

    Αναρωτιέμαι αν θα μπείτε ποτέ στον κόπο να μας δωσετε κανενα παράδειγμα δημιουργίας, δημιουργηκότητας, ανάπτυξης αγορών εργασίας, καινοτομίας, ελευθερίας έκφρασης, αισιοδοξίας, απο την δικιά σας πλευρά του παραπετάσματος. Οχι ευσεβείς πόθους. Μετρήσιμα στοιχεία παρακαλώ.

    Αν τα καταφέρετε, να το πούμε και σε όλους αυτούς τους δύστυχους που αναζητούν μια καλυτερη ζωή στην καπιταλιστική Ευρώπη οτι έχουν και άλλες επιλογές.

Άφησε σχόλιο