…να μαθαίνω γράμματα, του θεού τα πράματα

3

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

θρησκείαΣάλος προκλήθηκε τη βδομάδα που τελειώνει με αφορμή τη δήλωση που τόλμησε να κάνει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Άλλωστε και το γεγονός ότι η εκκλησία αποδέχτηκε να υπάρξει μέριμνα για απαλλαγή όσων μαθητών το επιθυμούν από το μάθημα των θρησκευτικών, μεγάλη υποχώρηση ήταν και μεγάλη η χάρη της.

Το μάθημα των θρησκευτικών, όπως το ονομάζουμε όλοι/ες στην καθομιλουμένη, δεν είναι βέβαια  ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομα του. Γιατί, τουλάχιστον στα χρόνια μου, αρκετά παλιότερα, δεν κάναμε μάθημα για τις θρησκείες γενικώς. Κάναμε μάθημα για την «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα» που είναι «η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», όπως ορίζει και το Σύνταγμα μας στο Άρθρο 3.

Με βάση αυτά λοιπόν, και κυρίως τη δύναμη που διαθέτει η εκκλησία, καμιά κυβέρνηση, ούτε όπως φάνηκε και αυτή της «πρώτη φορά Αριστερά», δεν τολμά να επιχειρήσει να αλλάξει, έστω και λίγο, την καθεστηκυία τάξη: οι χριστιανικές εικόνες κοσμούν όλες τις αίθουσες σχολείων, πανεπιστημίων, δημόσιων υπηρεσιών (όπως αντίστοιχα σε άλλες χώρες – όχι πάντως της Δύσης – υπάρχουν οι φωτογραφίες του βασιλιά, κ.λπ.), τα μαθήματα ξεκινάνε με προσευχή, η ελληνορθόδοξη θρησκεία διδάσκεται στα σχολεία. Και αν κάποιος/α αποφασίσει ότι δεν θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα, τότε θα πρέπει να κάνει δήλωση θρησκευτικών φρονημάτων, και το παιδί να κινδυνεύει να έχει τη «ρετσινιά» του διαφορετικού.

Τι κι αν οι κοινωνίες μας αλλάζουν, τι κι αν έχουμε, στα χαρτιά, ανεξιθρησκία, τι κι αν πολλά σχολεία, κυρίως στην ύπαιθρο, λειτουργούν χάρη στην παρουσία των, αλλόθρησκων συνήθως, μεταναστών. Στην Ελλάδα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχει Υπουργείο που είναι και Παιδείας και Έρευνας και Θρησκευμάτων, αντικειμένων δηλαδή που είναι ασύμβατα, αν όχι αντιμαχόμενα μεταξύ τους.

Όπως σημειώνει και ένα εύστοχο σχόλιο στο fb: Και πριν αλέκτωρ φωνήσει, τα μαζεύει λέει το υπουργείο και εσπευσμένως ζητά ο υπουργός μας να δει τον αρχιεπίσκοπο να του φιλήσει το χέρι και να τον διαβεβαιώσει ότι η μια και η άλλη ανοη-Σία, δεν ήθελε να πει αυτό που είπε αλλά τελικά θα πει αυτό που θέλει η Εκκλη-Σία!

Ερευνήτρια

Συζήτηση3 Σχόλια

  1. Γιάννης

    Δεν είναι πρόοδος να καταργήσεις τη θρησκεία σου. Αν χάσεις το ένα κάστρο σου θα σου πούνε, έλα πια ο κόσμος προοδεύει, εσύ θα διδάσκεις την ιστορία των παππούδων σου που μιλάει για τις σφαγές των Τούρκων; Κι αν χάσεις κι αυτό το κάστρο θα σου πούνε, τι τα θέλεις τα δημοτικά τραγούδια και τα έθιμά σου;
    Ο Χριστός μας κ. Φρεζούλη μιλάει για την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, για το μοίρασμα, για την αυταπάρνηση προς αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Μιλάει όμως και για την σωτηρία της ψυχής που περνά μέσα από την απάρνηση των παθών μας. Τι κακό βρίσκεται στο να τα διδάσκονται αυτά τα παιδιά μας; Μην σταυρώνετε πια άλλο τον Χριστό, αλλά αντίθετα βοηθήστε τα παιδιά να γίνουν αδέρφια εν Χριστό, μεταξύ τους. Οδηγήστε τα παιδιά στον Ιησού να βρούνε την άδολη αγάπη, να έχουν το ισχυρότερο εφόδιο στην ζωή τους. Αυτό που θα τα κάνει να αποχτήσουν την ειρήνη στην καρδιά τους, που τόσο βιάζετε από την πρόοδο της σύγχρονης σκληρής κοινωνίας μας.
    Η εποχή είναι φονική για οτιδήποτε αγαθό. Προσοχή σε όλους μας.

  2. Δηλαδή εσείς έχετε δοκιμάσει να εκκλησιαστείτε κάποιες φορές ή να εξομολογηθείτε και δε νιώσατε τίποτε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε το θρήσκευμα σαν να είναι ένα είδος αέρα κοπανιστού που το πολύ-πολύ να σεβαστείτε αν έτσι θέλει κάποιος να πιστεύει, αλλά δεν πιστεύετε και ότι επηρεάζει καταστάσεις, ζωές ή τρόπο σκέψης ; (Αποκλείεται !)

    Τέλος πάντων, το να γράφεις πχ για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο εύκολο, αλλά η ευθύνη για να γράψει κανείς για θέμα που αφορά θρήσκευμα είναι μεγάλη ! Καθότι τυφλὸς δὲ τυφλὸν ἐὰν ὁδηγῇ, ἀμφότεροι εἰς βόθυνον πεσοῦνται … λέτε ο οδηγός να μη φταίει ;

    Λόγω θέσης και ηλικίας ο αρχιεπίσκοπος έχει σίγουρα δει πολλά και έχει αντιληφθεί πολλά που οι περισσότεροι δύσκολα θα μπορούσαμε και να διανοηθούμε ! Ο Χριστός είναι η πραγματικότητα του ! Εσείς νομίζετε ότι θα χάσει τα οφίτσια η εκκλησία από τους πολιτικούς και τρόμαξε με αυτό ! Αηδίες, έχει θάψει τόσο κόσμο που τα οφίτσια ξέρει τί αξίζουν ! Από τις συνέπειες τρόμαξε στις ψυχές και στη χώρα ! Διότι έχει ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ η χώρα, έχει προφανώς και γνώση της πίεσης που δέχονται τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της εκκλησίας, ακούει και τις εξομολογήσεις και τις ταλαιπωρίες των ανθρώπων, και μόλις άρχισε να ακούει για τους νεωτερισμούς με τα θρησκευτικά με ότι άλλο μπορεί να τους ακολουθήσει … αγανάκτησε συνειδητοποιώντας τις συνέπειες !

    Επίσης η γνώμη μου είναι ότι αυτές τις εικόνες με τους ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών που έχετε στο άρθρο μπορεί εύκολα να τις παρεξηγήσει κανείς ότι όλες οι θρησκείες είναι ισότιμες και όλα τα ίδια είναι … ενώ δεν είναι (χωρίς βέβαια να υποτιμά κανείς τον άνθρωπο που είναι ετερόδοξος).

    Τέλος πάντων, αρκετά μεγάλη είστε, κανένα θρησκευτικό βιβλίο και ο Κυριακάτικος εκκλησιασμός θα σας βοηθούσαν περισσότερο. Νομίζω πως κακώς έχετε ήδη αργήσει !

Άφησε σχόλιο