Να πιάσουν τόπο τα 10 χιλιάρικα

1

γράφει ο Βαγγέλης Χαρίτος

Η παραμονή των προσφύγων/μεταναστών στον Κήπο, φέρνει ως αντισταθμιστικό όφελος από τον ΟΗΕ προς το δήμο Χίου το ποσό των 10.000 Ευρώ. Θα περίμενε κανείς τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τη γενικότερη βελτίωση του πάνω μέρους του κήπου, που εδώ και χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Η σύγκριση με το τμήμα πέριξ του ανδριάντα του Κανάρη αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στο πάνω μέρος του κήπου έχουν γίνει από διάφορες δημοτικές αρχές, αποσπασματικές παρεμβάσεις (πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής-εγκαταλελειμμένο σήμερα, παιδική χαρά, καφετέρια, θερινός δημοτικός κινηματογράφος) που συμπληρώνεται με το τερατούργημα της δημαρχίας Μεννή, το σιντριβάνι-κλειδαρότρυπα με τα πλακάκια πισίνας στο εσωτερικό, που αντικατέστησε τη μικρή Σφίγγα.

Θα περίμενε κανείς πως η νέα δημοτική αρχή (με δήμαρχο αρχιτέκτονα) θα είχε ως πρόθεση να δει τον κήπο ως ολότητα και να προχωρήσει σε εκείνες τις κινήσεις που θα βελτίωναν την εικόνα του με νέες φυτεύσεις, ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν οι ξενόφερτοι ευκάλυπτοι με είδη της Μεσογειακής χλωρίδας και διαμορφώσεις και που θα αποκαθιστούσαν την τραυματισμένη εικόνα της έμπνευσης του Ιωάννη Δεσποτόπουλου. Το ποσό του ΟΗΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βατότητας των δρομίσκων του πάνω μέρους, τη βελτίωση του φωτισμού στο τμήμα αυτό, ή ακόμα για τη συντήρηση των «μεθυσμένων κάγκελων» όπως είχε γράψει παλαιότερα ο Βασίλης Αγιαννίδης. Αντ’ αυτών η δημοτική αρχή θέτει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της λειτουργίας της «κλειδαρότρυπας», του πλέον κακόγουστου σιντριβανιού της πόλης, που λόγω της ποιότητας του νερού του τόπου μας είναι αμφίβολο για πόσο θα αντέξει ο νέος μηχανισμός και κατά πόσο θα προστατευτεί από τους βανδαλισμούς σε ένα σημείο με ελλειπή φωτισμό.
Σε άλλους τόπους οι κήποι είναι το πλέον φροντισμένο σημείο της πόλης και γεμάτο ζωή, αφού οι κάτοικοι χαίρονται τη βόλτα τους δίπλα στη φύση, στο κέντρο των πολύβουων πολιτειών. Ταυτόχρονα είναι και χώροι πολιτισμού, με δρώμενα και διακοσμημένοι με έργα καλλιτεχνών. Ακόμα και τα σιντριβάνια είναι Έργα Τέχνης και όχι κακοκατασκευασμένοι πίδακες νερού, που συνταιριάζουν άψογα με το φυσικό περιβάλλον.

Γεννήθηκε το 1982 στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, με καταγωγή από τα Θυμιανά της Χίου. Από το 2005 ζει μόνιμα στη Χίο. Έχει εργαστεί ως Συντηρητής Αρχαιοτήτων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. σιδερής Λοϊζος

    θα θυμίσω πως η μικρή Σφίγγα «ξεκουράζεται» στο καμαράκι των εργατών του κήπου.

Άφησε σχόλιο