Δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο

0

Διήμερο προβολών βραβευμένων πολιτικών ντοκιμαντέρ από την Κινηματογραφική Λέσχη την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Μαρτίου στο Ομήρειο

Δύο βραβευμένα πολιτικά ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ομήρειο με ώρα έναρξης 20:30 και κοινό εισιτήριο και για τις δύο ημέρες στην τιμή των 5€

Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη θα προβληθεί η ταινία «Νοσταλγώντας το φως» του χιλιανού σκηνοθέτη Πατρίσιο Γκουζμάν που έχει βραβευτεί το 2010 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ την Παρασκευή θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βερολίνου του Ραούλ Πεκ «Δεν είμαι ο νέγρος σου».

Πέμπτη 22 Μαρτίου: Νοσταλγώντας το φως

Ντοκιμαντέρ / Γαλλία – Χιλή – Γερμανία – Ισπανία / 2010 / 90΄
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πατρίσιο Γκουζμάν

Στην έρημο Ατακάμα οι αστροφυσικοί αλλά και αρχαιολόγοι ψάχνουν τα μυστήρια του Σύμπαντος, των άστρων και των αρχαίων πολιτισμών. Στην ίδια έρημο κάτω από την άμμο πολλοί άνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους που εξοντώθηκαν και θάφτηκαν από το δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ. Ο σπουδαίος Χιλιανός ντοκιμαντερίστας Πατρίσιο Γκουζμάν εστιάζοντας σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά αντιθέσεων, σκέψεων, φιλοσοφικών θεωριών και επιστήμης φτιάχνει μια ποιητική, πολιτική ταινία τεκμηρίωσης ,οπού οι εικόνες ταξιδεύουν και η μνήμη αιωρείται σε μια σκληρή αποτίμηση της σύγχρονης Ιστορίας και των πανάρχαιων αποκαλύψεων.

Παρασκευή 23 Μαρτίου: Δεν είμαι ο νέγρος σου

Ντοκιμαντέρ / Ελβετία – Γαλλία – Βέλγιο – ΗΠΑ / 2016 / 93΄
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ
Αφήγηση: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον

Βασισμένο στο ημιτελές χειρόγραφο του πολιτικού διανοητή Τζέημς Μπόλντουιν, «Remember this house» και με την συγκλονιστική αφήγηση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, το ντοκιμαντέρ του Ραούλ Πεκ καταγράφει ιστορικά τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της αμερικανικής ιστορίας. Τρεις διαδοχικές δολοφονίες επιφανών ακτιβιστών του πολιτικού κινήματος εναντία στο φυλετικό διαχωρισμό είναι η αφορμή να γραφτούν τριάντα σελίδες περί ίσης μεταχείρισης των μαύρων στην εκπαίδευση και την εργασία, οι οποίες διανθίστηκαν από τον Ραούλ Πεκ με εικόνες από το παρελθόν αλλά και σύγχρονες, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων αφορά το παρόν και έχει δημιουργήσει μια στέρεα εικόνα στο συλλογικό  υποσυνείδητο.

Άφησε σχόλιο