Δεκέμβρης 2008: Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος νεκρός από πυρά αστυνομικού

0

Πέρασαν ήδη 5 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η «Α» θυμάται τα γεγονότα που στιγμάτισαν την πιο επισοδειακή περίοδος της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

Το περιστατικό της δολοφονίας

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008: Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος βρίσκεται με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Το κλίμα ήταν ήρεμο αν και νωρίτερα κλούβα των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη είχε δεχτεί επίθεση με μολότωφ.

Ένα περιπολικό πλησιάζει το σημείο που βρίσκεται ο Γρηγορόπουλος και αρκετοί άλλοι νεαροί. Ακολουθεί λεκτικός διαπληκτισμός. Το περιπολικό αποχωρεί αλλά μετά από λίγο οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επιστρέφουν πεζή στο σημείο. Ο Κορκονέας ζήτησε τον λόγο από τους νεαρούς, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές. Μία σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου Αλέξη και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το Indymedia λίγο μετά την ανάρτηση της σχετικής είδησης «πέφτει» εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών αφού όλοι αναζητούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί. Τα τηλεοπτικά κανάλια διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την πληροφορία για «νεαρό νεκρό στα Εξάρχεια». Παράλληλα μεταδίδουν τον (αρχικό) ισχυρισμό της Αστυνομίας ότι οι 2 ειδικοί φρουροί δέχθηκαν επίθεση με ξύλα και πέτρες από αναρχικούς.

Στήνονται οδοφράγματα στα Εξάρχεια στα οποία συρρέουν χιλιάδες πολίτες, ενώ ξεσπούν επεισόδεια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου διακομίσθηκε ο Γρηγορόπουλος και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το ίδιο βράδυ, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων καταδικάζει το περιστατικό ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, χαρακτηρίζει το συμβάν «τραύμα στο κράτος δικαίου της Ελλάδος». Αλγεινή εντύπωση άφησε η στάση του τότε Υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, το ίδιο βράδυ διασκεδάζει σε νυχτερινό κέντρο και την επόμενη ημέρα παρακολουθεί αγώνα ποδοσφαίρου!

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες καλούσαν πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες αυθόρμητες πορείες πολιτών στην Αθήνα, από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους που ήθελαν διακαώς να εκδηλώσουν την οργή τους για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και την γενικότερη στάση της Πολιτείας.

Protesters march towards formation of police officers outside parliament in central Athens

Οι εμπρηστικές επιθέσεις και οι συγκρούσεις γενικεύονται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα καθώς η αστυνομία αδυνατεί να διατηρήσει την τάξη. Πολλές τράπεζες πυρπολούνται,  αστυνομικά τμήματα γίνονται στόχοι οργισμένων μαθητών, ενώ γίνεται και πλιάτσικο σε πολλά καταστήματα του κέντρου.

dec2

Πηγή: Αλήθεια

Στη Χίο πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας με επικεφαλείς μαθητές και φοιτητές, ενώ παρά την ισχυρή αστυνομική φύλαξη των πιθανών στόχων, μία τζαμαρία και ένα ATM τράπεζας στο κέντρο της πολής υπέστησαν ζημιές κατά τις βραδυνές ώρες.

Οι ταραχές, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οι πράξεις πολιτικής ανυπακοής συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του έτους. Ο Δεκέμβρης του 2008 έμεινε στην ιστορία ως η πιο επεισοδειακή περίοδος της σύγχρονης  Ελλάδας μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Το τελευταίο αντίο

Στις 9 Δεκεμβρίου 2008, σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στον Αλέξη Γρηγορόπουλο στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου. Στους γύρω δρόμους δεν έλειψαν και πάλι τα επεισόδια και ο πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών ενώ ένας ΜΑΤατζής  έβγαλε το περίστροφό του και πυροβόλησε στον αέρα.

Η δίκη και η καταδίκη Κορκονέα

Στις 16 Ιουνίου 2009, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας.

Μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους των δικηγόρων υπεράσπισης των δύο ειδικών φρουρών, έπειτα από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού από το φόνο και δεκάδες μαρτυρίες, την υπεράσπιση τους ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος έκανε λόγο για «εξοστρακισμό» και «θέλημα θεού», ενώ επιχείρησε να σπιλώσει τη μνήμη του νεκρού μαθητή, με διαρροές περί αποβολής του από το σχολείο στο παρελθόν και συμμετοχής του σε επεισόδια σε αγώνα πόλο.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, μετά από 84 συνεδριάσεις, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας (3 τακτικοί δικαστές και 4 ένορκοι) έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών (ψήφοι 4-3) ενώ στον Σαραλιώτη επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1).

Σημειώνεται δε ότι οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία του Κορκονέα από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Στον Κορκονένα επιβλήθηκε, επίσης, η διαρκής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβλήθηκε διετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Άφησε σχόλιο