Οι ελπίδες του 2017

0

γράφει ο Σιδερής Τσούρος

Μελαγχολικές ήταν οι ανασκοπήσεις της χρονιάς που έφυγε και εξίσου δυσοίωνες αυτής που μόλις μπήκε. Εντούτοις για τη Χίο μπορεί να δει κανείς ψήγματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το νησί μας. Και πριν προλάβετε να με χαρακτηρίσετε αιθεροβάμονα, οφείλω να εξηγηθώ. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, απρόβλεπτη και αχαρτογράφητη.

Ο τουρισμός ασφαλώς αποτελεί πλέον παρελθόν για το νησί μας, αφού το προσφυγικό αποκλείει κάθε δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης για τη Χίο τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και το τουριστικό ρεύμα της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αμφίβολο το για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί, αφού αφενός οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία ολοένα και περιπλέκονται, αφετέρου ο πληθωρισμός και η συνεχής διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατατρώνε τα εισοδήματα των Τούρκων επισκεπτών και αυτό ασφαλώς θα συντείνει στον περιορισμό των ταξιδιών τους. Πλέον, είναι πολύ πιθανό να υποδεχόμαστε εκτός από Τούρκους επισκέπτες και Τούρκους πρόσφυγες που θα αναζητούν άσυλο στο νησί μας για πολιτικούς λόγους.

Όμως, το νησί μας φαίνεται να επωφελείται σε επίπεδο απασχόλησης από το προσφυγικό. Εκατοντάδες άνεργοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος έχουν βρει δουλειά σε υπηρεσίες και δομές που δραστηριοποιούνται στο νησί και ο αριθμός των εργαζομένων φαίνεται ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερα καταλύματα ενοικιάζονται για χρήση από τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή απομακρύνονται οι κίνδυνοι ξεπουλήματος και καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου του νησιού από επιτήδειους που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, καιροφυλακτούσαν και σχεδίαζαν την κατασκευή τεράστιων τουριστικών μονάδων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του νησιού. Καθώς φαίνεται οι φυσικές ομορφιές του νησιού έχουν μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσουν και να αξιοποιηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον από τις επόμενες γενιές. Κάτι είναι κι αυτό!

Τέλος, τμήματα της κοινωνίας, μικρά ακόμη, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν, ότι η γεωγραφική θέση του νησιού δεν μπορεί να αλλάξει, ότι η πλειοψηφία των προσφύγων δεν είναι δολοφόνοι και βιαστές, αλλά κατατρεγμένοι από τον πόλεμο άνθρωποι, ότι η πολιτιστική μας ταυτότητα δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες, αυτό δε κι αν είναι ελπίδα!

Καλή χρονιά λοιπόν και τα όποια πισωγυρίσματα, τις κραυγές και τις υστερίες ξέρουμε πια πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Το 2016 μας έκανε σοφότερους.

Άφησε σχόλιο