258 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι

0

Με το σταγονόμετρο ο απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές, εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει σχέδιο μετεγκατάστασης ευάλωτων ομάδων από τα hotspots των νησιών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, χθες 258 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν από τη Χίο σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 224 για το λιμάνι του Πειραιά και 34 για την Καβάλα.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης ενεργοποιήθηκε μετά από πιέσεις των τοπικών αρχών, αλλά και αλληλέγγυων ομάδων και ανθρωπιστικών οργανώσεων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε κάκιστες συνθήκες στα ασφυκτικά γεμάτα hotspots. “Αυτός θα είναι ο δεύτερος χειμώνας, από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τον Μάρτιο 2016, που οι αιτούντες άσυλο αναγκάζονται να διαμείνουν σε ακατάλληλες δομές στα νησιά. Πέρσι το χειμώνα, τρεις άνδρες πέθαναν στη Λέσβο στο εξαήμερο μεταξύ 24 και 30 Ιανουαρίου.” σημείωναν σε κοινή ανακοίνωσή τους 12 μεγάλες οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch κ.α..

Η πολιτική αυτή χωρικού περιορισμού, η οποία θεσπίστηκε ως μέρος της συμφωνίας, αναγκάζει τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά να παραμένουν εκεί, μέχρι να ληφθεί απόφαση σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου τους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη χώρων φιλοξενίας ή την επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, “είναι αδικαιολόγητη η αναγκαστική παραμονή των αιτούντων άσυλο σε συνθήκες που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και είναι επιζήμιες για τη ευζωία, την υγεία και την αξιοπρέπειά τους».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, από τον Ιούνιο του 2016, περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων 4796 ατόμων από τη Χίο. Αυτό το χρόνο, περίπου 27,800 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 6,400 στη Χίο. Πάνω από το 70% των αφίξεων μέσω θαλάσσης ήταν Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ το 37% ήταν παιδιά.

  • 2
    Shares

Άφησε σχόλιο