Η Μεσόγειος πιο θανατηφόρα από ποτέ

0

Τρία χρόνια μετά τις σοκαριστικές εικόνες του άψυχου σώματος του μικρού Σύρου Alan Kurdi σε τουρκική παραλία, νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δείχνει ότι το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει γίνει ακόμα πιο θανατηφόρο

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας Desperate Journeys, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος.

Η έκθεση δείχνει ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει μειωθεί, ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί δραματικά, ιδίως όσον αφορά το πέρασμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, για κάθε 18 ανθρώπους που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, ένα άτομο έχασε τη ζωή του ή αγνοείται, σε σύγκριση με έναν θάνατο ανά 42 ανθρώπους για την ίδια περίοδο το 2017.

«Για μια ακόμη φορά αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως», δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας, Pascale Moreau. «Με τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές να μειώνεται, το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τους αριθμούς, αλλά εάν η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει την ανθρωπιά να σώζει ζωές».

Τους τελευταίους μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν απευθύνει έκκληση για μια προβλέψιμη, περιφερειακή προσέγγιση για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα να αυξήσει τις θέσεις επανεγκατάστασης και να απομακρύνει τα εμπόδια για οικογενειακή επανένωση – έτσι θα βοηθήσει στην παροχή εναλλακτικών σε ταξίδια που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ενώ ταξιδεύουν κατά μήκος χερσαίων συνόρων προς ή μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Τονίζοντας ότι κάποιες χώρες έχουν πάρει μέτρα για να εμποδίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στην επικράτειά τους, η έκθεση καλεί τα κράτη να δίνουν σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία άμεσα διαθέσιμη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Απευθύνει επίσης έκκληση στα κράτη να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών που ταξιδεύουν μόνα και αναζητούν άσυλο.

Άφησε σχόλιο