400 εκατομμύρια ζώα λιγότερα στο σφαγείο

0

γιατί οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο κρέας
 
γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

Μία καλή είδηση έρχεται από την Αμερική. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η οργάνωση Farm Animals Protection υπάρχει μία μείωση της κατανάλωσης του κρέατος από 9,5 σε 9,1 εκατομμύρια σφαγμένα ζώα από το 2007 έως και το 2014. 400 εκατομμύρια ζώα δηλαδή λιγότερα οδηγήθηκαν στο σφαγείο τα τελευταία επτά χρόνια στην Αμερική από μία μείωση της κατανάλωσης κρέατος 5%.

http://www.humanesociety.org/news/resources/research/stats_slaughter_totals.html

Updated June 25, 2015
Year Cattle Chickens Ducks Hogs  Sheep.&.    Lambs      Turkeys Total
(χιλιάδες ζώα) (δισεκατομμύρια
ζώα)
2007 34,264 9,035,620 27,311 109,172      2,694  264,926          9.5
2008 34,365 9,075,261 24,149 116,452      2,556   271,245          9.5
2009 33,338 8,658,860 22,767 113,618     2,516  245,768          9.1
2010 34,249 8,790,478 23,627 110,260     2,458  242,619          9.2
2011 34,087 8,683,067 24,472  110,860     2,164  246,844          9.1
2012 32,951 8,576,194 24,183   113,163     2,183  250,192           9
2013 32,459 8,648,756 24,575   112,126     2,314  239,385           9.1
2014 30,170 8,666,662 26,368  106,876    2,309   236,617            9.1

Η μείωση στην κατανάλωση κρέατος δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι περισσότερος κόσμος οδεύει προς την χορτοφαγία. Το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει κρεατοφάγο (ή σαρκοφάγο όπως λένε οι vegan) αλλά ένα μεγάλο μέρος από αυτούς εισάγει όλο και περισσότερο τα χορταρικά στη διατροφή του και μειώνει αντίστοιχα το κρέας από την καθημερινή του κατανάλωση. Στην Αμερική αποτυπώνεται επαρκώς και στατιστικά πλέον, σύμφωνα και με τους παραπάνω πίνακες. Αν συγκριθεί μάλιστα με την αύξηση του πληθυσμού στην Αμερική το διάστημα συνολικής μείωσης της κατανάλωσης κρέατος, τα αποτελέσματα φαντάζουν ακόμα πιο εντυπωσιακά και αποκτούν άλλη δυναμική. Ελπίζουμε μία αντίστοιχη οργάνωση να δημοσιεύσει αντίστοιχα στατιστικά για την Ευρώπη και για άλλες ηπείρους.

Η τάση για μείωση στην κατανάλωση του κρέατος έχει να κάνει κυρίως με την αίσθηση ότι η επιλογή χορταρικών αποτελεί μία πιο υγιεινή επιλογή χωρίς απαραίτητα να οδηγεί στην χορτοφαγία ή veganism. Ακόμα και αυτή η στάση πάντως είναι ικανή να «σώζει» εκατομμύρια ζώων φάρμας, όπως τα λένε οι Αμερικάνοι, να μειώνει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (η βιομηχανία κρέατος είναι τεράστια σε έκταση, εξίσου σημαντική σε κύκλο εργασιών με τις βιομηχανίες όπλων) και να εξοικονομεί τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτεί η στάβλιση και εκτροφή εκατομμυρίων ζώων.

Τα ποσοστά των χορτοφάγων στην Αμερική κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8% με αυξητική τάση. Οργανώσεις για την προστασία των ζώων όπως η Farm Animals Protection διεξάγουν πολύ πετυχημένες εκστρατείες που παροτρύνουν τον κόσμο να απέχει από την κατανάλωση κρέατος. Η πόλη του Los Angeles έχει καθιερώσει τη Δευτέρα σαν μέρα αποφυγής του κρέατος για τα σχολικά συσσίτια από το 2012 έως και σήμερα. Μόνο αυτή η κίνηση έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγονται 700.000 γεύματα βασισμένα στο κρέας την εβδομάδα.

Όλα αυτά για την Ελλάδα παραμένουν πολύ μακρινά παρότι, τα τελευταία λίγα χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στην νοοτροπία του κόσμου σε σχέση με το κρέας, αντιμετωπίζοντας το πλέον με περισσότερο καχυποψία. Σε ατομικό επίπεδο πάντως αυξάνονται οι αριθμοί των χορτοφάγων και vegan ενώ αντίστοιχα κινείται, έστω και περιορισμένα, μία αντίστοιχη αγορά (βιολογικάδικα, λίγα εστιατόρια σε μεγάλα αστικά κέντρα). Υπάρχει δηλαδή μία κινητικότητα που προτιμούν προϊόντα όπως τα μανιτάρια για αντικατάσταση του κρέατος ή υποκατάστατα από σόγια ή τόφου.

Η επιλογή της χορτοφαγίας πάντως απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο