600 αποτυπώσεις σφραγίδων αφηγούνται μικρές και μεγάλες στιγμές της ιστορίας της Χίου

0

Εκδόθηκε από τις εκδόσεις Άλφα Πι ο δεύτερος τόμος της σπουδαίας δουλειάς του Κώστα Στεφ. Καββάδα για τις “Διοικητικές Σφραγίδες Χίου”

Στο δεύτερο τόμο των Διοικητικών Σφραγίδων Χίου (Ψαρών και Οινουσσών) παρουσιάζονται περισσότερες από 600 αποτυπώσεις σφραγίδων της Συλλογής του Κώστα Στεφ. Κάββαδα, που επί 61 χρόνια συγκέντρωνε από συλλεκτικό ενδιαφέρον και με σεβασμό προς τις πηγές της ιστορίας των τριών νησιών.

Μέσα από τις εικόνες των αποτυπώσεων αυτών, τα επεξηγηματικά σχόλια και τις συνοδευτικές παρατηρήσεις, ξετυλίγονται πρόσωπα και γεγονότα που έχουν συμβάλει στην συγγραφή σελίδων Ιστορίας του τόπου μας. Στα 19 Κεφάλαια των Περιεχομένων θα βρει ο αναγνώστης πολλές σφραγίσεις και στοιχεία από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ναούς, Εταιρείες-Συντεχνίες, Συλλόγους, Δημόσιες Υπηρεσίες και άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις, που ζωντανεύουν τα παλαιά και νεώτερα χρόνια τής Χιώτικης Κοινωνίας και των άλλων νησιών τού Νομού.

Με το απλό ύφος ιστόρησης και επισήμανσης για κάθε μία σφράγιση, γίνεται η μελέτη αυτή ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, που κρατά σ’ όλες τις σελίδες του αμείωτο το ενδιαφέρον, αυξάνοντας συγχρόνως τις γνώσεις κάθε ενδιαφερομένου, συλλέκτη ή μη, επάνω σ’ αυτήν την μορφή ιστορικοκοινωνικής ενημέρωσης.

Γι’ αυτά τα χαρακτηριστικά του κατατάσσεται στην Χιακή Βιβλιογραφία σαν μια πρωτότυπη και μοναδική στο θέμα της εργασία, κυρίως χάρις στον μεγάλο αριθμό σφραγίσεων που περιεσώθηκαν και καταχωρίσθηκαν στην συλλογή του χιακής καταγωγής συγγραφέα, Κώστα Καββάδα που ζει στο Λονδίνο. Οι πρώτες αποτυπώσεις και σχολιασμοί για τις «Διοικητικές σφραγίδες Χίου» έχουν εκδοθεί το 2012 σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Αργ. Βρανά», το οποίο έχει εξαντληθεί.

  • 28
    Shares

Άφησε σχόλιο