Αέρας συνεργασίας φύσηξε στη Βόρεια Χίο 

0

Συνάντηση στις Αμάδες 9 συλλόγων της Βόρειας Χίου για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεών τους και στόχο τη “διατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Βόρειας Χίου”

Η σύμπραξη δυνάμεων για το καλό της Βόρειας Χίου αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2018 κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία των Αμάδων. Εκεί παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 9 εθελοντικών ομάδων και συλλόγων της Βόρειας Χίου και συγκεκριμένα: Σύλλογος Βολισσού «ΟΜΗΡΟΣ», Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ, Μορφωτικός & Εκπολιστικός Σύλλογος «Οι Αμάδες», Σύλλογος Παρπαριάς, Εθελοντική Ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ, Εθελοντική Ομάδα Αγιάσματα, Σύλλογος Ν. Ποταμιάς και Σύλλογος Κεράμου και συζήτησαν θέματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας για το καλοκαίρι και την ανάγκη για συντονισμό των πολιτιστικών δρώμενων της Βόρειας Χίου. Ως απώτεροι στόχοι τέθηκαν η διατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Βόρειας Χίου και αυτό ίσως είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα της βορειοχωρούσικης σύμπραξης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την κοινή παραδοχή ότι πολιτισμός είναι πρωτίστως η διατήρηση, προστασία, και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος μας, ενώ στη συνέχεια ο οικοδεσπότης Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Οι Αμάδες”, οικοδεσπότης αυτής της συνάντησης, απένειμε βραβεία στις εθελοντικές ομάδες ΟΜΙΚΡΟΝ και Αγιασμάτων για τις γνήσιες εθελοντικές δράσεις τους στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Βόρειας Χίου και ολόκληρου του νησιού.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν επίσης, ότι το ξαναζωντάνεμα των χωριών της Βόρειας Χίου βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων της και αποφάσισαν ομόφωνα:

  • Να ενδυναμωθούν οι δεσμοί και οι συνέργειες μεταξύ των χωριών της ΒΑ Χίου και να δημιουργηθεί μια εθελοντική ομάδα στα πρότυπα της Εθ. Ομάδας Αγιασμάτων (με εθελοντές από Πιτυός, Καρδάμυλα, Ναγό, Γίοσωνα, Αμάδες, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα), η οποία θα δραστηριοποιηθεί στο ΒΑ κομμάτι του νησιού
  • Να ενδυναμωθούν οι συνέργειες μεταξύ των πολιτιστικών σωματείων της Βόρειας Χίου και να δημιουργηθεί ένα κοινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις πολιτιστικές δράσεις όλων των σωματείων της Βόρειας Χίου. Το πρόγραμμα αυτό θα διαφημιστεί με διάφορα μέσα, έτσι ώστε οι Βορειοχωρούσοι καθώς και οι περιηγητές στην Βόρεια Χίο, κι όχι μόνο, να ενημερωθούν για τις δράσεις πολιτισμού και παιδείας που θα πραγματοποιηθούν το Καλοκαίρι του 2018
  • Να ενδυναμωθεί η ταυτότητα της Βόρειας Χίου ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, μέσω συνεργειών που θα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια. Έτσι ο συντονισμός του συνόλου των δραστηριοτήτων πολιτισμού και παιδείας που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018, να συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά ωφέλη και προστιθέμενη αξία στους νέους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πολιστικά σωματεία και ντόπιους της Βόρειας Χίου.

Τέλος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ομάδα συντονισμού με εκπροσώπηση από κάθε σωματείο, η οποία θα δουλέψει υπό την επίβλεψη της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Αμανής κας Βιβής Ποταμούσης, με πρωτοβουλία της οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, με στόχο να γίνουν, στη βάση των αποφάσεων της πρώτης αυτής προσπάθειας, οι Βορειοχωρούσικες Συνέργειες πράξη.

  • 47
    Shares

Άφησε σχόλιο