Υπεραλιεύουμε το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου

0

Άμεση ανάγκη για καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων ζητούν 6 περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μεσογείου

overfishing

Δυσοίωνα στοιχεία για το μέλλον της ζωής και των αλιευτικών πόρων στις ευρωπαϊκές θάλασσες του Νότου έγιναν γνωστά στη συνάντηση εργασίας της ΕΕ και του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΕΕ για την Αλιεία στη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε 9-10 Φεβρουαρίου στην Σικελία.

Λίγο πριν την κατάρρευση

  • 96% των αποθεμάτων της ΕΕ υπεραλιεύονται, με μέση αναλογία της τρέχουσας αλιευτικής δραστηριότητας τρεις φορές υψηλότερη από την αλιευτική θνησιμότητα της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης. Για αποθέματα όπως ο μπακαλιάρος, το μπαρμπούνι, η πεσκαντρίτσα και το προσφυγάκι, τα τρέχοντα ποσοστά θνησιμότητας είχαν ξεπεράσει κατά έξι φορές το αειφορικό επίπεδο.
  • 91% των ιχθυαποθεμάτων που είναι κοινά με τρίτες χώρες αλιεύονται πολύ πιο εντατικά από το αειφορικό επίπεδο, με μέση αναλογία της τρέχουσας αλιευτικής δραστηριότητας δύο φορές υψηλότερη από το αειφορικό επίπεδο.

Logos__1_

Η χρόνια πολιτική αδράνεια και η άρνηση του προβλήματος από πλευράς των αρχών, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του αλιευτικού τομέα» δήλωσαν για την κατάσταση των μεσογειακών ιχθυαποθεμάτων και την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής οι εκπρόσωποι των Fundacio ENT, Greenpeace Ιταλίας, Legambiente, Marevivo, MedReAct και Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Θέσπιση μέτρων και ορίων για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τη λήψη εκτάκτων μέτρων για να αναστραφεί η τρέχουσα ανησυχητική κατάσταση και προτείνουν μία σειρά από μέτρα όπως τα παρακάτω:

  • Θέσπιση έκτακτων μέτρων και σχεδίων αποκατάστασης για τα αποθέματα για τα οποία η θνησιμότητα λόγω της αλιείας έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.
  • Θέσπιση ορίων στα αλιεύματα και στην αλιευτική προσπάθεια βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών συμβουλών και εξασφάλιση ότι τα ποσοστά εκμετάλλευσης είναι ανάλογα με τη δυνατότητα ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων.
  • Ουσιαστική προστασία των ευαίσθητων παραγωγικών θαλάσσιων οικοτόπων, μέσω της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας που επί χρόνια αγνοούν επιλεκτικά οι περισσότερες μεσογειακές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα!
  • Ενίσχυση του ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων, στη θάλασσα και την ξηρά, με παράλληλη εφαρμογή κυρώσεων.
  • Ουσιαστική αξιοποίηση των μέτρων και πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, εξασφαλίζοντας όμως ότι τα σκάφη που εμπλέκονται σε δραστηριότητες παράνομης αλιείας δεν θα έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά αλιευτικά κονδύλια.

Ελλάδα: Δεν έχουμε στοιχεία, άρα δεν υπάρχει υπεραλίευση!

Στην «Κατάσταση των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων στα Ευρωπαϊκά ύδατα της Μεσογείου» – δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τις Ελληνικές θάλασσες, καθώς το υπουργείο δεν έχει υποβάλλει αλιευτικά δεδομένα στην ΕΕ (όπως οφείλει), εδώ και 8 χρόνια, δημιουργώντας πολυάριθμες απορίες για την σκοπιμότητα αυτής της απαράδεκτης παράλειψης. Κάθε φορά όμως που επιχειρείται η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης στην Ελλάδα, αυτά αναιρούνται λόγω έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τα αλιεύματα στις ελληνικές θάλασσες και δηλώνεται ότι «αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει υπεραλίευση».

Άφησε σχόλιο