Μπούρτζι: Διατηρητέο μεν, απροστάτευτο δε

0

Εκτεθιμένο στις καιρικές συνθήκες και στους απρόσκλητους επισκέπτες το κτίριο – κόσμημα στην μπούκα του λιμανιού της Χίου

«Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι – κάτοχοι του χώρου των Παλαιών Ναυτώνων να αποκαταστήσουν τις φθορές και τους βανδαλισμούς που έχει υποστεί. Αν μείνει κι άλλο σε αυτή την κατάσταση θα γίνουν εκτεταμένες ζημιές». Με αυτές τις 2 φράσεις και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο Σιδερής Λοϊζος καλεί την Κτηματική Υπηρεσία να κλείσει τις «τρύπες» που έχουν ανοιχθεί σε πόρτες και παράθυρα του ιστορικού κτιρίου καθιστώντας το έτσι ακόμα πιο εκτεθιμένο στις καιρικές συνθήκες και στους απρόσκλητους επισκέπτες.

Η ιστορία

Η απόφαση της κατασκευάστριας  εταιρείας του λιμανιού της Χίου στα τέλη του 19ου αιώνα, της διατήρησης δηλαδή της νησίδας «Πορπορέλα», όπου το μικρό φρούριο «Μπούρτζι» για οικονομικούς λόγους, υπήρξε σημαντική για τη μετέπειτα εικόνα του. Στη μικρή νησίδα που συνδέθηκε με την ξηρά για τη δημιουργία του βόρειου λιμενοβραχίονα, αποφασίστηκε η κατασκευή δυο όμοιων λιθόκτιστων κτιρίων για τη στέγαση του λιμεναρχείου και του υγειονομείου.

Σήμερα

Σήμερα από τα κτίρια αυτά σώζεται μονάχα το Υγειονομείο (ή ναυτώνες). Το κτίριο αυτό, αφού παρέμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, αποκαταστάθηκε από το Λιμενικό Ταμείο στην αρχική του μορφή τη δεκαετία του 90′ και στέγασε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα. Η θέση του, σχεδόν μέσα στη θάλασσα, με πανοραμική θέα  στο λιμάνι, τις έναντι Μικρασιατικές ακτές και στις εισόδους και εξόδους των επιβλητικών πλοίων της ακτοπλοΐας αλλά και των λυγερόκορμων ιστιοφόρων, αποτελεί κόσμημα για το λιμάνι της Χίου και ένα από τα γραφικότερα του Βορείου Αιγαίου.

Διατηρητέο μεν, απροστάτευτο δε

Φέτος, λόγω γραφειοκρατικών και δικαστικών περιπετειών με τον τελευταίο εκμισθωτή, το κτίσμα θα παραμείνει κλειστό. Λόγω της θέσης του κτίσματος «πάνω στη θάλασσα», είναι έκθετο στην αλμύρα, στις έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και έχει υποστεί αρκετές φθορές. Όπως αποδεικνύει ο φωτογραφικός φακός του κ. Λοϊζου, σήμερα είναι δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου, με κίνδυνο βανδαλισμών, καθώς και με περεταίρω φθορά από τα φυσικά φαινόμενα, αν μείνει στην ίδια κατάσταση και τον επόμενο χειμώνα. Δεν είναι κρίμα να καταστραφεί αυτό το πανέμορφο κτίριο; Δεν είναι απερισκεψία, αντί να «σφραγιστεί» το κτίριο με ελάχιστα έξοδα, αύριο – μεθαύριο η Κτηματική Υπηρεσία να κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσιο κόστος για τις φθορές που θα προκληθούν;

Υπενθυμίζουμε ότι έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη από το 1987 και οι όποιες επισκευές θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό προς την εικόνα του κτιρίου.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο