«Ασύμφορη και επικίνδυνη η καύση των απορριμάτων»

0

Αντίθετη με τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμάτων η Χιακή Συμπολιτεία που προτείνει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την μείωση των απορριμάτων

Χιακή Συμπολιτεία

Συνέντευξη τύπου έδωσε η Χιακή Συμπολιτεία για να παρουσιάσει τις θέσεις της επί του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ). Ερμιόνη Φρεζούλη και Δημήτρης Αθανασόπουλος σημείωσαν την αντίφαση της απουσιάς ουσιαστικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με την κοινωνία, την ίδια στιγμή που ακόμα και η ίδια η δημοτική αρχή δηλώνει (και μάλιστα επισημαίνεται και στο κείμενο του ΤΟΣΔΑ) ότι για να έχει επιτυχία οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων απαιτείται η τουλάχιστον η συναίνεση και κυρίως η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων του νησιού.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, διαβούλευση

Αντί της προσχηματικής διαδικασίας διαβούλευσης, η Χιακή Συμπολιτεία ζητάει από τη Δημοτική Αρχή να διοργανώσει χωριστές ενημερωτικές ημερίδες και διαβουλεύσεις καταρχήν με τους παραγωγούς απορριμμάτων (Εμπορικό Σύλλογο, Ενώσεις Ξενοδόχων, Ενοικιαζομένων Δωματίων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κ.λπ.) , αλλά και στις γειτονιές και στα χωριά, παρ’ότι αναγνωρίζει τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος, υποστηρίζει ότι αυτή είναι η μόνη διαδικασία ουσιαστικής διαβούλευσης και πραγματικής συνδιαμόρφωσης ενός ΤΟΣΔΑ που θα είχε ελπίδες να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τη Χιακή Συμπολιτεία οι προτεινόμενες δράσεις είναι ασύνδετες μεταξύ τους, χωρίς κατάλληλο προσανατολισμό, ενώ απουσιάζει η ανάλυση τους κόστους λειτουργίας και η μελέτη του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους.

Ακριβό το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής, στόχος η μείωση απορριμάτων

Ένα ερώτημα που έθεσε η Ερμιόνη Φρεζούλη και πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο στόχος για μείωση των απορριμάτων υποβιβάζεται από τη Δημοτική Αρχή που φαίνεται να προωθεί στη λογική του κέρδους, την παραγωγή περισσότερων απορριμμάτων. «Δεν καταλάβαμε ούτε από την απάντηση του Δημάρχου τι μεσολάβησε και αναιρείται η 635/2014 απόφαση του Δημ. Συμβ. της 28/11/2014, όπου ρητά αναφέρεται ότι:  “λαμβάνοντας υπόψη ότι, στρατηγικός στόχος του Δήμου της Χίου, είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη ποσότητα να καταλήγει στον ΧΥΤΑ, σε συνάρτηση, με το κόστος που βαρύνει τα ανταποδοτικά των δημοτών και τις πραγματικές ποσότητες του νησιού, εκτιμάται ότι, το πραγματικό όφελος από την μηχανική διαλογή, θα είναι εξαιρετικά μικρό, κυρίως σε ότι αφορά, το μέταλλο, με ανάκτηση μικρού ποσοστού για την συγκεκριμένη κατηγορία υλικού. Αντίθετα, οι περιορισμοί ως προς την χωροθέτηση, το κόστος επένδυσης και κυρίως το κόστος λειτουργίας, θα βαρύνουν υπέρμετρα, τα ανταποδοτικά των δημοτών”», ανέφερε η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας.

«Δεν κατανοούμε μέσα από ποια διαδικασία και έρευνα προέκυψε η ανάγκη για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας» διερωτήθηκε η Ερμιόνη Φρεζούλη που σημείωσε ότι «Από θέση αρχής διαφωνούμε με την εν λόγω τεχνολογία, καθώς σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες παγκοσμίως έρευνες που έχουν διεξαχθεί, πρόκειται για μια διαδικασία που επιβαρύνει ιδιαίτερα, επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Πέραν του υψηλού κόστους κατασκευής της, έχει πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, ενώ ανταγωνίζεται ευθέως την πρόληψη και την ανακύκλωση. Και αυτό γιατί υψηλή θερμική αξία – προκειμένου να γίνεται ανάκτηση θερμότητας – έχουν εκείνα τα απορρίμματα (χαρτί και πλαστικό) που οφείλουμε και είναι εφικτό να ανακυκλωθούν», ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων είναι πολύ αυξημένο και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι ελάχιστες σε σχέση με τις δράσεις πρόληψης και ανακύκλωσης που προτείνει.

Ασύμφορη και επικίνδυνη η καύση

Σύμφωνα με τη Χιακή Συμπολιτεία η μέχρι σήμερα γνωστή τεχνολογία για την καύση των απορριμμάτων αφορά τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων (της τάξης των 50.000-60.000 τόνων ετησίως), τη στιγμή που για τη Χίο, ακόμα και μετά την αύξηση της παραγωγής τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε 26.000 τόνους/ετησίως.

Το σχετικό με το εργοστάσιο καύσης απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου

Πέραν τούτου, τα εργοστάσια καύσης μπορεί να θεωρείται ότι «εξαφανίζουν» τα απορρίμματα, παράγουν ωστόσο ιπτάμενη τέφρα και τέφρα πυθμένα. Και ναι μεν για την ιπτάμενη τέφρα αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι υπάρχουν ειδικά φίλτρα που τη συγκρατούν (άραγε θα εφαρμοστούν όπως και τα φίλτρα της ΔΕΗ που «μαυρίζουν» κάθε τρείς και λίγο τον Καρφά;), για τη δε τέφρα πυθμένα απαιτείται ειδική διαχείριση αφού πρόκειται για τοξικό στερεό απόβλητο και στην Ελλάδα δεν έχουμε χώρο ταφής τοξικών.

«Τα επιχειρήματα των υπέρμαχων των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων τα έχουν αποδομήσει εδώ και χρόνια πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις», επισήμανε η Ερμιόνη Φρεζούλη και υποστήριξε ότι «το ΤΟΣΔΑ Δήμου Χίου που ενέκρινε πριν καν το δει το Δημ. Συμβ. Χίου απλώς πάει να καλύψει την τυπική υποχρέωση του Δήμου και δεν θα φέρει καμιά ουσιαστική αλλαγή προς την κατεύθυνση του περιορισμού και της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως υποστηρίζει στη θεωρία».

Άφησε σχόλιο