Φωνές από τη Χίο: Ευχαριστώ, Ελλάδα…

0

Η «Απλωταριά» ξεκινά από σήμερα τη δημοσίευση κειμένων και έργων προσφύγων-μαθητών στα Κέντρα Μάθησης της Be Aware and Share.

Είμαι ο Χάμζα. Γεννήθηκα και έζησα στην Συρία. Μετά έφυγα και ευχήθηκα να μην το είχα κάνει. Στην Συρία δεν αναγκαζόμουν να διαμαρτυρηθώ για τα βασικά μου δικαιώματα, δεν αναγκαζόμουν να φοράω ρούχα δεύτερου χεριού, να κάνω μπάνιο με κρύο νερό, ποτέ δεν πήγα για ύπνο πεινασμένος. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου είχα καλύτερη ζωή από αυτή που ζω τώρα σε αυτό που αποκαλούμε Ευρώπη.

Δραπέτευσα στην Τουρκία ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή, αλλά εκεί με ανάγκασαν να δουλεύω περισσότερες ώρες από αυτές που ένας άνθρωπος υποτίθεται οτι μπορεί να δουλέψει και μόνο για 250 δολάρια. Δεν έχεις το δικαίωμα να παραπονεθείς, όχι αν σε έχουν ξεγελάσει οι Τούρκοι εργοδότες.

Χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και χωρίς φως στο τέλος του τούνελ, αποφάσισα να πάρω το φημισμένο ταξίδι της βάρκας προς την Ελλάδα. Εύχομαι να μην το είχα κάνει.

Νόμιζα ότι το μέλλον μου είχε αρχίσει αλλά το μόνο που ακούω είναι “περίμενε” .

Μας ανάγκασαν να ζητήσουμε άσυλο στην Ελλάδα και το δεχτήκαμε. Μετά μας απέρριψαν χωρίς καμιά εξήγηση.

Είμαι εδώ οκτώ μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων όλη μου η ζωή – τα δικαιώματα μου, τα όνειρα μου, το μέλλον μου -  είναι στην αναμονή.

Πιστεύω πως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνω, επειδή πρόδωσα τη Συρία και την άφησα στην πιο σκοτεινή της ώρα.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του σχολείου που μας επιτρέπουν να νιώσουμε ξανά σαν άνθρωποι. Ειδικά την Άννα.

Από: Hamzha O.
Μεταφρασμένο από: Ανθή Κοντογιάννη


Τι είναι οι «Φωνές από τη Χίο»

Η «Απλωταριά» ξεκινά από σήμερα τη δημοσίευση κειμένων και έργων προσφύγων-μαθητών στα Κέντρα Μάθησης της Be Aware and Share.

Μπορείτε να δείτε κι άλλες ιστορίες εδώ: https://medium.com/@chioslearning

Περισσότερα, στο κείμενο παρουσίασης που ακολουθεί:

To Chios Voices («Φωνές από τη Χίο»), που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τους πρόσφυγες μαθητές που παρακολουθούν τα Κέντρα Μάθησης της Be Aware and Share. Φιλοξενώντας ποίηση, τέχνη και φωτογραφία, η ιστοσελίδα παρέχει έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης στους πρόσφυγες μαθητές, χρησιμοποιώντας πληθώρα εκφραστικών μέσων.

Αυτή η ταινία σχεδιάστηκε και τραβήχτηκε από τους μαθητές της Be Aware And Share στην Χίο. Δύο εραστές συναντιούνται σε ένα μαγευτικό δάσος…

Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν. Με τη βοήθεια μιας ομάδας μεταφραστών με έδρα τη Χίο, μεταφράζουμε κάθε άρθρο στα φαρσί, τα αγγλικά, τα ελληνικά και τα αραβικά. Η εξαιρετική πρόσφατη συνεργασία μας με έλληνες μαθητές  έδωσε και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί και η ελληνική ιστοσελίδα.

Πολλά από τα έργα των προσφύγων μαθητών που λαμβάνουμε, θέτουν προκλήσεις, εκφράζουν ανησυχία, είναι βαθιά προσωπικά. Ωστόσο, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα η ύπαρξη μιας πλατφόρμας που να δίνει φωνή και βήμα στους πρόσφυγες που ζουν εδώ στην Ελλάδα.

Είτε οι αναγνώστες αυτών των κειμένων μένουν στους ίδιους δρόμους, είτε στις χώρες καταγωγής των μαθητών, είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η καρδιά του προγράμματος «Φωνές από τη Χίο» είναι να ακουστούν αυτές οι προσωπικές μαρτυρίες και να αποτελέσουν μια γιορτή δημιουργικότητας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, κοινωνική θέση.

Άφησε σχόλιο