Έλληνες και Τούρκοι έδωσαν χρώμα στη Βολισσό

0

Ολοκληρώθηκε το Chios Art Festival με τη συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών και καλλιτεχνών από τις δυο πλευρές του Αιγαίου που μετέτρεψαν τη Βολισσό σε διαπολιτιστικό καμβά, στέλνοντας μηνύματα αγαστής συνύπαρξης των δυο λαών

Χρώματα από τη φύση, το ξεχωριστό κάστρο και το μαγευτικό τοπίο της Βολισσού αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα των έργων τέχνης στο οποίο συμμετείχαν Χιώτες και Τούρκοι καλλιτέχνες. Το Chios Art Festival  «στα χνάρια του Ομήρου» γεννήθηκε ως ιδέα όταν ο Cem Aggelos Üstüner, ιδιοκτήτης της Pinelo Art Gallery ζήτησε  ένα εναλλακτικό χώρο για να γίνει έκθεση έργων Τούρκων καλλιτεχνών στη Χίο. Η Βολισσός, που πριν δυο χρόνια είχε φιλοξενήσει έκθεση έργων του Νίκου Γιαλούρη, είχε τη διάθεση να συνεργαστεί με τους γείτονες, ζωντανεύοντας και προβάλλοντας τον τόπο τους. Η εντεταλμένη σύμβουλος για την Αμανή, Βιβή Ποταμούση έδειξε φωτογραφίες της έκθεσης του Γιαλούρη στον τούρκο γκαλερίστα, ο οποίος ενθουσιάστηκε και συμφώνησε στη διεξαγωγή του φεστιβάλ που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών. Φοιτητές, καθηγητές και καλλιτέχνες από τις σχολές Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων της  Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης και της Αλικαρνασσού συμμετείχαν για να εκθέσουν την δουλειά τους, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με ντόπιους καλλιτέχνες.

Εργαστήρια στήθηκαν σε αίθουσες του πρώτου ορόφου του πανέμορφου σχολείου της Βολισσού, μια ατομική έκθεση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Namık Kemal Üniversitesi Melihat Tüzün και μια ομαδική στο διάδρομο. Πολύς κόσμος και κυρίως παιδιά δούλεψαν με χαρτοπολτό, μαλλί και χρώματα. Παράλληλα εργαστήρια στήθηκαν στην πλατεία του Πυθώνα και του Χριστού, στα οποία συνεργάστηκαν ντόπιοι και Τούρκοι καλλιτέχνες, ζωγράφισαν προσόψεις παλιών καταστημάτων, αλλά και σε ταμπλό που στήθηκαν σε διάφορα σημεία του πάλαι πότε εμπορικότερου δρόμου του  χωριού. Ο κ. Μπάμπης Κοιλιάρης αποτύπωσε ένα εμπορικό, η κ. Σούλα Μπελέγρη το καλαθοποιείο με τον καλαθά του, η κ. ‘Ελενα Φαφαλιού ζωγράφισε ένα εκπληκτικό ουζερί και η κ. Στέλλα Τσακίρη κατάφερε να ενεργοποιήσει όλο τον κόσμο του χωριού. Το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό για όσους θυμούνται τη Βολισσό της δεκαετίας του 60.

Ο στόχος της διαπολιτισμικής αυτής οργάνωσης για συνεχή πολιτιστική αλληλεπίδραση της χιακής κοινωνίας με εκείνη της γειτονικής Τουρκίας επιτεύχθηκε. Οι συμμετέχοντες με χαμόγελο, καλή διάθεση, με όρεξη για συνεργασία δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα φιλική, με σεβασμό και πολιτισμό, αποδεικνύοντας ότι όσα μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Άφησε σχόλιο