Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

0

Οι ταινίες του 2ου Θερινού Σχολείου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο εθνικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2013

Oλοκληρώνονται οι δραστηριότητες του φετινού 2ου Θερινού Σχολείου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με ένα “after” γεγονός: τέσσερις από τις ταινίες που γυρίστηκαν στα σεμινάρια ντοκιμαντέρ του Θερινού Σχολείου τον Ιούλιο του 2013 επιλέχτηκαν να προβληθούν στο πρόγραμμα «Νεανική Δημιουργία» στο εθνικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2013!

Παράλληλα, στις 10 Οκτωβρίου (ώρα 11 00-13 00) ο Γιάννης Σκοπετέας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου και λέκτορας Σκηνοθεσίας και Σεναριογραφίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας προσκλήθηκε από το Φεστιβάλ να δώσει ένα masterclass με τίτλο «Είναι αυτό ντοκιμαντέρ;» Το masterclass έχει θέμα την κριτική ανάγνωση του είδους του ντοκιμαντέρ. Από τις ταινίες που ερευνούν τις εκρήξεις των ηφαιστείων ως τις ταινίες που καταγράφουν τον κόσμο των αλλοδαπών μεταναστών στην Ελλάδα, η ποικιλία των έργων ντοκιμαντέρ είναι τεράστια. Το masterclass εξετάζει τις ομοιότητες και τις διαφορές στην αφήγηση, τη σκηνοθεσία και, γενικότερα, την παρουσίαση της πραγματικότητας στα διάφορα είδη, αναλύοντας πως πρέπει να βλέπουμε ένα ντοκιμαντέρ και τονίζοντας τη σημασία των ταινιών ντοκιμαντέρ για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Οι τέσσερις ταινίες που θα προβληθούν είναι :

1) Wooden hands (06.20’’)

ΠΕΜΠΤΗ 10/10, 08.30 , ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η ιστορία ενός 20χρονου ταλαντούχου ξυλογλύπτη από την ιστορική Αγιάσο Λέσβου που, τελειώνοντας το σχολείο, συνειδητά επιλέγει να μείνει στo νησί του και να ασκήσει το οικογενειακό επάγγελμα.

Σκηνοθεσία-κάμερα-μοντάζ: Αντώνης Λέκκος- Μαρία Λαζαρίδη-Αρχοντία Μανωλακέλλη. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Χριστοφής-Βασιλεία Ελευθερίου. Παραγωγή: Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (τεχνικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Σπάθης, υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Σκοπετέας

2) Σαν τον άνεμο (08.30’’)

ΤΕΤΑΡΤΗ 09/10, 08.30 , ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Όλη την εβδομάδα δουλεύουν σε καταστήματα και γραφεία για να ζήσουν τις οικογένειές τους, και τα Σαββατοκύριακα δαμάζουν τον άνεμο και τα κύματα. Η ιστορία της ομάδας των αθλητών kitesurfing της Λέσβου, του θαλάσσιου σπορ όπου ο αθλητής κάνει surfing με τη βοήθεια ιπτάμενου αετού που κυριολεκτικά τον απογειώνει από τα κύματα, με ρίσκο τη ζωή του.

Σκηνοθεσία – κάμερα –μοντάζ : Στάθης Κεφαλας – Κατερίνα Κουτσομύτη. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Χριστοφής-Βασιλεία Ελευθερίου. Παραγωγή: Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (τεχνικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Σπάθης, υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Σκοπετέας).

3) Aπό την άλλη όχθη (05.00’’)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/10, 08.30 , ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μαρτυρίες μεταναστών που ήρθαν από την Ασία στα παράλια της Λέσβου και προσπαθούν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία.

Σκηνοθεσία-κάμερα-μοντάζ : Μπάμπης Πέτσικος – Εφη Σεραφίδου. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Χριστοφής-Βασιλεία Ελευθερίου. Παραγωγή: Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (τεχνικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Σπάθης, υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Σκοπετέας).

4) Uso Marseille (04.00’’)

ΠΕΜΠΤΗ 10/10, 08.30 , ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

H ιστορία και το παρόν μιας από τις παλαιότερες ποτοποιίες της Λέσβου. Οι άνθρωποι πίσω από το δημοφιλέστερο προϊόν της Λέσβου, το Ούζο.

Σκηνοθεσία-κάμερα-μοντάζ : Γιώργος Δήμαινας – Δημήτρης Παπαλαμπρόπουλος. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Χριστοφής-Βασιλεία Ελευθερίου. Παραγωγή: Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (τεχνικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Σπάθης, υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Σκοπετέας).

Το 2ο Θερινό Σχολείο στις «Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία» διοργανώθηκε από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκονται στο Λόφο Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, με σεμινάρια Οπτικοακουστικών Τεχνών αποκλειστικά με καθηγητές και μέλη πανεπιστημίων και μάλιστα από πέντε διαφορετικά τμήματα της Ελλάδας, Μ. Βρετανίας και Τουρκίας (Σμύρνη).

Άφησε σχόλιο