Άνοδος 60% στο υδροθεραπευτήριο Αγιασμάτων το 2015

0

Θέρμαι Αγιασμάτων: Πολύ καλές οι προοπτικές για το μέλλον, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες βελτιώσεις στις υποδομές και το προσφερόμενο προϊόν

Αγιάσματα

Βάσει προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Χίου, η Θέρμαι Αγιασμάτων υπήρξε ο επί τόπου υπεύθυνος εταίρος για την λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου στα Αγιάσματα κατά την περίοδο 2015. Η «νέα φιλοσοφία» λειτουργίας των ιαματικών λουτρών, με έμφαση στην εξυπηρέτηση του επισκέπτη που εφαρμόσθηκε από την Θέρμαι Αγιασμάτων, αποτυπώθηκε και στα αριθμητικά δεδομένα, όπως εμφανίζονται στον απολογισμό της περιόδου του 2015. Η σημαντική αύξηση των λούσεων, παρά την καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας και την δυσμενή συγκυρία αναφορικά με τα εισοδήματα των πολιτών, απέδειξε πως τα Αγιάσματα μπορούν να δώσουν πνοή ανάπτυξης στη Βόρεια Χίο, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία της.

Οι αριθμοί

Οι λούσεις αυξήθηκαν κατά 60% περίπου το 2015 έναντι του 2014. Από 1044 την προηγούμενη περίοδο, ανήλθαν φέτος στις 1635. Ο αριθμός των λούσεων των «τακτικών χρηστών» (όσων δηλαδή διέμεναν στα Αγιάσματα για λουτροθεραπεία ορισμένες συνεχείς ημέρες) το 2015 ήταν περίπου ο ίδιος με το 2014. Συγκεκριμένα, το 2014 υπήρξαν 1044, ενώ το 2015 έφθασαν τις 1036. Ο αριθμός των λούσεων των «έκτακτων χρηστών» (όσων πήγαιναν για 1 μπάνιο μια ή περισσότερες φορές, αλλά επέστρεφαν αυθημερόν στην έδρα τους ή διέμεναν κάθε φορά π.χ. ένα Σαββατοκύριακο στα Αγιάσματα) το 2015 ανήλθε στους 605. Το 2014 δεν υπήρχαν έκτακτοι χρήστες, ήταν όλοι τακτικοί, γεγονός που δημιουργεί την πεποίθηση ότι οι έκτακτοι χρήστες εμφανίσθηκαν ουσιαστικά εφέτος, λόγω του διευρυμένου χρόνου και γενικά του νέου πλαισίου λειτουργίας.

Η νέα «φιλοσοφία»

Η Θέρμαι Αγιασμάτων χαρακτηρίζει πελατοκεντρική τη νέα λειτουργία του θεραπευτηρίου, που αναγάγει τον χρήστη σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα στην πράξη αυτό μεταφράζεται ως εξής:

  • Προσδιορισμός και προσπάθεια ενημέρωσης και προσέλκυσης της ομάδας-στόχου, ήτοι τους μέσου και ανωτέρου μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου Χιώτες, κατοίκους του νησιού και Χιώτες, επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, καθώς και τους ξένους επισκέπτες της Χίου.
  • Διευρυμένο χρόνο λειτουργίας, τόσο σε ημερήσια βάση (9.00 – 19.00), όσο και σε διάρκεια περιόδου (Ιούλιος – Νοέμβριος).
  • Μέριμνα για την καλύτερη δυνατή συντήρηση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων του υδροθεραπευτηρίου.
  • Αναδιαμόρφωση των χώρων του, ιδιαίτερα εκείνων ανάπαυσης και χαλάρωσης, σε ένα ευχάριστο για την διαμονή των χρηστών περιβάλλον.
  • Αμέριστη αφοσίωση του προσωπικού στην εξυπηρέτηση των λουόμενων, η οποία περιελάμβανε, εκτός των άλλων, και την παρασκευή και προσφορά αφεψημάτων υγείας κατά την φάση της ανάπαυσης μετά το μπάνιο.
  • Μέριμνα για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων καθ’όλη την διάρκεια της περιόδου.
  • Πλήρης και αδάπανη επικοινωνιακή υποστήριξη μέσα από την ιστοσελίδα μας (www.thermae-agiasmata.gr ), τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter), αλλά και την ευγενική συμπαράσταση και βοήθεια των ΜΜΕ του νησιού.

Φιλία Χαλάτση

Οι χρήστες

Μια ανάλυση της σύνθεσης των χρηστών των ιαματικών λουτρών Αγιασμάτων, κατά την απελθούσα περίοδο, δείχνει τα εξής:

  • Οι «τακτικοί χρήστες» ανταποκρίνονται περισσότερο στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν χρήση του ιαματικού νερού για λόγους ίασης/ανακούφισης από διάφορες παθήσεις που τους κατατρύχουν. Πρόκειται για την παραδοσιακή μορφή λουτροθεραπείας που επιζητείται κυρίως από χρήστες προχωρημένων ηλικιών.
  • Σε αντίθεση, οι «έκτακτοι χρήστες» ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των ανθρώπων που βλέπουν τα ιαματικά λουτρά πιο πολύ σαν μέσο ευεξίας, πρόληψης, αναζωογόνησης, καλλωπισμού κ.ο.κ. Οι «έκτακτοι χρήστες» καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών. Από το μικρό παιδί και τους γονείς, μέχρι τον παππού και την γιαγιά.

Σύμφωνα με τη Θέρμαι Αγιασμάτων, η κατηγορία των «έκτακτων χρηστών» αποτελεί την μεγάλη μάζα από την οποία μπορούν να αντληθούν νέοι επισκέπτες, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες βιωσιμότητας. Γι’ αυτό, χωρίς να παραμεληθούν οι «τακτικοί χρήστες», η γενικότερη προσπάθειά επικεντρώθηκε ειδικότερα στην κατηγορία των «έκτακτων χρηστών».

Οι προοπτικές

Τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν προηγούμενα αποτελούν ικανή απόδειξη ότι οι προοπτικές για τα Αγιάσματα είναι πολύ καλές, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει η σωστή προσέγγιση στο όλο εγχείρημα. «Κρίνοντας από τις προφορικές επισημάνσεις και τη θερμή ανταπόκριση των επισκεπτών, αισθανόμαστε ότι οι υπηρεσίες του υδροθεραπευτηρίου, όπως λειτούργησε εφέτος, ήταν κάτι που αναζητούσε η κοινωνία του νησιού, όπως και οι ξένοι επισκέπτες μας», αναφέρει η πρόεδρος της Θέρμαι Αγιασμάτων κα Ελένη Κατσαρού και σημπληρώνει «Η αίσθηση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την επιτυχία των δύο πεζοποριών που οργανώσαμε από κοινού με τον κ. Γ. Χαλάτση, στις 11 Οκτωβρίου και στις 10 Νοεμβρίου. Πιστεύουμε ότι το μυστικό της επιτυχίας αυτών των πεζοποριών ήταν ο συνδυασμός τους με την χρήση του ιαματικού νερού, δηλαδή μετά την πεζοπορία κατάληξη στο υδροθεραπευτήριο και χαλάρωση με ένα μπάνιο σε ιαματικό νερό. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι η περιοχή των Αγιασμάτων με το ιαματικό νερό, σε συνδυασμό και με το φυσικό περιβάλλον, διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπερβαίνουν τα γνωστά μέχρι τώρα στον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή τον ήλιο και την θάλασσα».

Αγιάσματα

Αναγκαίες βελτιώσεις

Η Θέρμαι Αγιασμάτων επισημαίνει ότι η σωστή προσέγγιση στο όλο εγχείρημα εμπεριέχει και το στοιχείο των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στις υποδομές, για τις οποίες έχει ήδη υποβάλει εισηγήσεις στον Δήμο Χίου. Σύμφωνα με την Θέρμαι Αγιασμάτων οι βελτιώσεις που επείγει να γίνουν είναι οι εξής:

  • Στην αποκατάσταση του κτιρίου του υδροθεραπευτηρίου και των μηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεών του,
  • Στην καλλιέργεια της πηγής,
  • Στην βελτίωση του προσφερόμενου θερμαλιστικού προϊόντος, με την προσθήκη και εγκαταστάσεων λούσης ομαδικού χαρακτήρα, όπως π.χ. υδρομασάζ (jakuzzi), πισίνας κλπ., ενώ μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο μπανιέρες.
  • Στην βελτίωση του γενικότερου τουριστικού προϊόντος της κοιλάδας των Αγιασμάτων, με την σήμανση, χαρτογράφηση, δημιουργία πληροφοριακών φυλλαδίων, ευρωπαϊκή πιστοποίηση κλπ. του δικτύου των πάνω από 55 χλμ. παλιών μονοπατιών που διανοίχτηκαν, με πρωτοβουλία του γνωστού φυσιολάτρη και πεζοπόρου Γιώργου Χαλάτση και την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής.

«Είμαστε βέβαιοι ότι, υπό τον όρο ότι θα πραγματοποιηθούν οι επείγουσες βελτιώσεις στις υποδομές και το προσφερόμενο προϊόν που προτείναμε στον Δήμο Χίου, την επόμενη περίοδο θα υπάρξει και πάλι αύξηση προσέλευσης επισκεπτών, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εξέλιξη των Αγιασμάτων σε ένα σημαντικό πόλο εναλλακτικού τουρισμού της Βόρειας Χίου«, αναφέρει η πρόεδρος της Θέρμαι Αγιασμάτων κα Ελένη Κατσαρού.

Άφησε σχόλιο