Μισό καλοκαίρι στην Αλάσκα

0

Εντυπώσεις από μία φωτογραφία
 
γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

Alaska
Photo: Lee Petersen

Τελειωμό δεν έχουν φέτος τα κρύα και οι βροχές. Ο ουρανός είναι φορτωμένος και ο κόσμος μένει μέσα περιμένοντας να φύγει ο χειμώνας και να έρθει μονομιάς το καλοκαίρι έτσι όπως καταντήσαμε να έχουμε σχεδόν εξαφανίσει τις ενδιάμεσες εποχές από χειμώνα και καλοκαίρι.

Για τους παραπάνω λόγους μάλλον και σε συνδυασμό με κάποια τυχαία περιστατικά έπεσε το μάτι μου στις φωτογραφίες του Lee Petersen. Ο Lee είναι επαγγελματίας φωτογράφος φύσης και ζει στην Αλάσκα. Όπως δηλώνει ο ίδιος «μου αρέσουν τα παγωμένα ρεύματα, τα αρκτικά δάση, τα βουνά και η τούντρα. Κάνω πράγματα στα βουνά για διασκέδαση. Μένω στο Fairbanks, στην Αλάσκα».

Αναρωτώμενος πως είναι να ζει κανείς και να δημιουργεί στην Αλάσκα αναζήτησα μερικές βασικές πληροφορίες για την περιοχή. Πληθυσμός 722.000, μέσο υψόμετρο 580 μέτρα με ψηλότερο το όρος Μακ Κίνλει στα 6.193,7, οι χιονοπτώσεις διαρκούν κυρίως από τον Οκτώβριο έως και τα μέσα Φεβρουαρίου με σχετικά ψυχρούς χειμώνες χωρίς η θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους -15°C και αρκετά δροσερά καλοκαίρια χωρίς η θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 23°C.

Ο Lee διαθέτει μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από το βόρειο φως της αυγής, από χιονισμένες οροσειρές και από ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Η φωτογραφία που μου έκανε εντύπωση είναι αυτή που τράβηξε στο Glacier stream που δείχνει κάπως τον ήλιο να προσπαθεί να βγει για να λιώσει τον πάγο αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο φωτογράφος είναι από το μέρος της σκιάς ενώ βλέπουμε ηλιόλουστες τις χιονισμένες βουνοκορφές που όμως είναι τόσο μακριά. Το βρώμικο χιόνι και οι πεσμένες πέτρες κάνουν την πρόσβαση δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Τα σύννεφα είναι μαζεμένα στον ουρανό, αφήνουν ένα άνοιγμα στο γαλάζιο αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να ρίξουν άπειρη βροχή.

Χαρακτηριστικός και ο σχολιασμός του Lee «μία περίεργη μίξη κάτι σαν τις καλοκαιρινές μέρες που συναντάς συχνά στο εσωτερικό της Αλάσκας. Μισή βροχερή, μισή όμορφη.»

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο