Μήπως η Άλκη Ζέη έκανε… διακοπές στη Χίο τον καιρό του Εμφυλίου;

1

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή ήταν η συζήτηση χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με αφορμή την πολύ καλή πρόταση που κατέθεσε ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του 7ου Δημοτικού σχολείου Χίου για να δοθεί στην αίθουσα της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου το όνομα «Δανειστική Βιβλιοθήκη – ‘Αλκη Ζέη», ώστε να τιμηθεί η καταξιωμένη αυτή συγγραφέας».

Η ψήφιση ενός τυπικού, κατά τα λοιπά, θέματος συνοδεύτηκε με συζήτηση που αφορούσε την αναφορά που γίνεται στην πρόταση του σχολείου ότι η Άλκη Ζέη«πέρα από μεγάλη συγγραφέας ταυτίστηκε και με γεγονότα της νεότερης ιστορίας και της ιστορίας του σχολείου μας, αφού αυτό λειτούργησε ως παράρτημα διαβίωσης εκτοπισμένων διανοούμενων γυναικών στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τότε που και η ίδια η συγγραφέας βρέθηκε στο νησί μας, εκτοπισμένη για τις δημοκρατικές πεποιθήσεις της.»

Αυτές λοιπόν οι πεποιθήσεις έκαναν τον αντιδήμαρχο Πρόνοιας (και πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας!) να δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αναφορά στις δημοκρατικές της πεποιθήσεις, αφού δημοκρατικά εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό ήταν και οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου.

Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη γνώση της ελληνικής ιστορίας, για να ξέρει κάποιος ότι, σε εκείνες τις ταραγμένες εποχές, της εθνικοφροσύνης και των «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων», αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυβερνήσεις ήταν κατά κύριο λόγο υπηρεσιακές, για να το πούμε αχρωμάτιστα, και είχαν διοριστεί από τη «δημοκρατική» Αυλή. Δεν τις λες και τόσο δημοκρατικά εκλεγμένες λοιπόν από τον ελληνικό λαό.

Το «κίνημα» του ιστορικού αναθεωρητισμού δεν είναι καινούριο. Ωστόσο, όσο και να προσπαθούν, η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Και μόνο μερικές σελίδες να διαβάσει κανείς από τα βιβλία της Άλκη Ζέη καταλαβαίνει για ποιο λόγο την περίοδο του Εμφυλίου βρέθηκε στη Χίο. Δεν ήρθε ούτε για διακοπές, ούτε γιατί διέπραξε κάποιο έγκλημα. Ήρθε για τις ιδέες της που, ναι, ήταν δημοκρατικές, και, ναι, η πλειοψηφία των τότε ελληνικών κυβερνήσεων, δεν ήταν δημοκρατικά εκλεγμένες.

Εάν μάλιστα η Άλκη Ζέη παραστεί στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, όπως ειπώθηκε προφορικά, ελπίζω να μη δούμε τους ντόπιους «αναθεωρητές» να ποζάρουν ανερυθρίαστα δίπλα στην καταξιωμένη συγγραφέα.

Ερευνήτρια

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αγαπητη Ερμιονη,
    δεν θα αντιπαρατεθω μαζι σου για ενα ζητημα ιδεολογιας. Διοτι, ουτε «ακρη θα βρουμε», ουτε κατι θα αλλαξει…
    Θα σου πω μονο τουτο, καθαρα φιλικα: Αυτα που λες εδω, θα ειχαν νοημα εαν ζηταγες τον λογο την ωρα της συνεδριασης και τα ελεγες ενωπιον των δημοτικων συμβουλων (που, ενδεχομενως, να ειχαν να σου πουν και τη δικη τους αποψη) και οχι απλα σε ενα «υμετερο» (κατα τα αλλα ευγενικο) ιστολογιο και μονο! Κυριως δε, εαν ψηφιζες κατι διαφορετικο απο την προταση που κατατεθηκε (απο τον υποφαινομενο, αλλα και τον Προεδρευοντα του Δημοτικου Συμβουλιου) να τιμηθει η καταξιωμενη συγγραφεας και λογοτεχνης για το πνευματικο της εργο, αλλα οχι για τις «δημοκρατικες ιδεολογικες της πεποιθησεις», μιας και μεχρι σημερα κανενα δημοτικο Συμβουλιο δεν εχει κανει κατι τετοιο αυτοτελως για καποιο προσωπο. Εαν δεν κανω λαθος ΑΥΤΟ ψηφισες κι εσυ και η Αποφαση ηταν ΟΜΟΦΩΝΗ.
    Χαιρε !
    Γιωργος Φωτ. Παπαδοπουλος

Άφησε σχόλιο