Ωραία η αναμπουμπούλα

0

γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη

Την τελευταία βδομάδα το χωριό γέμισε παιδιά. Εικόνα όχι και τόσο συνηθισμένη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Και δεν τρεχοβολούσαν απλά, αλλά «ξεβόλευαν» και τους συγχωριανούς κυνηγώντας θησαυρούς.

Κατά κοινή ομολογία το κυνήγι θησαυρού που διοργανώνει φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο ΜΕΟΘ, ο σύλλογος των Θυμιανών, είναι πολύ πολύ επιτυχημένο. Αν και έχει μεγάλη διάρκεια, αφού διαρκεί μια βδομάδα τώρα, έβαλε όλο το χωριό να … ψάχνεται.

Δεν περιλαμβάνει μόνο διάφορες δραστηριότητες στην πλατεία του χωριού, αλλά  αναζήτηση και παρουσίαση των πιο απίθανων πραγμάτων, μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους νεότερους, και θυμίζοντας στους μεγαλύτερους, και την ιστορία του χωριού: παλιές φωτογραφίες από τον Αγ. Στράτη και το μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων, από τον παγοπώλη, εφημερίδες με τα νέα του χωριού, εφημερίδες που έβγαζε το δημοτικό σχολείο, παλιά κόμικ και περιοδικά, αφίσες, νομίσματα, γραμματόσημα και τηλεκάρτες – με τους πιτσιρικάδες να αναρωτιούνται τι είναι αυτές οι τηλεκάρτες…

Έτσι, βρέθηκε η θεία Δώρα να ξυπνάει μεσημεριάτικα για να βρει κουδούνια, το ζευγάρι που παντρεύτηκε τον Αύγουστο του ’80 βάλθηκε να ψάχνει το προσκλητήριο, μια συγχωριανή ξεκρέμασε την ξύλινη κρεμάστρα και η γιαγιά έψαχνε το πράσινο σαπούνι από ελαιόλαδο που είχε καταχωνιασμένο στο ντουλάπι του μπάνιου.

Άνω κάτω έγινε το χωριό, τηλέφωνα χτύπησαν ψάχνοντας ζύγια της μιας οκάς και τα πρώτα φύλλα από τα Φτερουγίσματα (τη σχολική εφημερίδα) βγήκαν στο φως υγρά μετά από δεκαετίες που ήταν καταχωνιασμένα στην παλιά ντουλάπα.

Όμορφη συνεύρεση των πιτσιρικάδων με τους μεγαλύτερους, όμορφη αναμπουμπούλα στο χωριό.

Και του χρόνου λοιπόν!

Ερευνήτρια

Άφησε σχόλιο