Ένα Αντίβαρο στην πόλη

0

Το «Αντίβαρο» ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Καλοπλύτου 44, ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος στην πόλη της Χίου και σύντομα κλείνει δύο μήνες παρουσίας

Η δημιουργία του κοινωνικού χώρου “Αντίβαρο” στηρίχτηκε στην ιδέα να αποκτήσουν μια κοινή στέγη συλλογικότητες και ενεργοί ανένταχτοι πολίτες, με στόχο να αποτελέσει τον κοινό τόπο προβληματισμών και συλλογικών δράσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, σε ένα χώρο ανοιχτό, φυσικά χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Βρεθήκαμε κάποιοι στον κήπο το καλοκαίρι του 2015, στην εποχή της κρίσης και τον Δεκέμβρη του 2008, άλλοι νωρίτερα, στις πλατείες και στις διαμαρτυρίες ενάντια στην ασφυξία των μνημονιακών πολιτικών, βρεθήκαμε στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου. Συναντηθήκαμε στα ίδια στέκια της πόλης και στους χώρους που δίνουν μια ανάσα πολιτισμού σε τούτο εδώ τον τόπο. Μοιραστήκαμε προβληματισμούς και ανησυχίες. Κάναμε ελεύθερο κάμπινγκ και περπατήσαμε στη φύση. Προσφέραμε και δημιουργήσαμε εθελοντικά.» μας είπαν άνθρωποι που συμμετέχουν στο “Αντίβαρο”.

Άνοιγμα του χώρου το Σάββατο 14 Απριλίου

Αυτοδιαχειριζόμενο και κοινωνικό

Ο χαρακτήρας λοιπόν του χώρου, είναι αυτοδιαχειριζόμενος και κοινωνικός. Αυτοδιαχειριζόμενος γιατί όλες οι αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία του, στη διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων γίνεται συλλογικά. Τα μέλη συναποφασίζουν στη συνέλευση η οποία είναι ανοιχτή και για την ώρα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση, κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 7μ.μ. Με αυτόν τον τρόπο ο χαρακτήρας του χώρου είναι δυναμικός και σκοπεύει στην σύνθεση και τον πλουραλισμό που προκύπτουν από τον διάλογο, θεωρώντας παράλληλα αυτονόητη την ύπαρξη ενός κοινού ιδεολογικού υπόβαθρου με βασικά στοιχεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας έκφρασης και της αλληλεγγύης.

Χώρος Κοινωνικός, γιατί είναι ανοιχτός χώρος συνάντησης και η κοινωνική απεύθυνση μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του με σκοπό να φωτίσει πτυχές της τρέχουσας πραγματικότητας με μιαν άλλη οπτική είναι βασικό στοιχείο ύπαρξής του. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες με τις εκατοντάδες πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στο νησί, οι συμμετέχοντες στο “Αντίβαρο” κρίνουν αναγκαίο να αναδειχθεί η αλληλεγγύη ως την απάντηση στα κλειστά σύνορα και την απαξίωση των ζωών των ξεριζωμένων. Το “Αντίβαρο” επιθυμεί να δώσει στέγη και βήμα σε δημιουργούς, ερευνητές, πολίτες με ανησυχίες και προτάσεις για την κοινωνική ευαισθητοποίηση και χειραφέτηση, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα και στεγανά στη δημιουργική έκφραση και σκέψη.

Για την ώρα ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε Τρίτη και Παρασκευή απόγευμα καθώς και Σάββατο πρωί. Για τους μικρούς μας φίλους τα πρωινά του Σαββάτου (ανά 15 μέρες) οργανώνεται θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο και άλλες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

Ελάτε να προβληματιστούμε, να μοιραστούμε, και να αλληλοεπιδράσουμε», απευθύνουν κάλεσμα μέσω της “Α” και σημειώνουν ότι “Η βιωσιμότητα του χώρου εξαρτάται από όλους εμάς».

Στους δύο μήνες λειτουργίας του έχουν διοργανωθεί οι παρακάτω δράσεις – εκδηλώσεις:

Προβολή και συζήτηση για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη στις 18 Μαΐου
  • 6
    Shares

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο