Λιμνούλα Προστασίας και Παρατήρησης της Λιβελούλας στα Αρμόλια

0

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου πέριξ της λιμνοδεξαμενής Αρμολίων και πλέον είναι επισκέψιμος για τους φυσιολάτρες που επιθυμούν να επιδοθούν στην παρατήρηση των εντυπωσιακών εντόμων

Η πρόταση του γνωστού Βρετανού φυσιολάτρη Mike Taylor για τη δημιουργία παρατηρητηρίου λιβελούλων στη λιμνούλα των Αρμολίων υλοποιήθηκε μετά από ενέργειες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έτσι η Χίος απέκτησε τον πρώτο σημείο παρακολούθησης λιβελούλων σε όλη την Ελλάδα. Ο χώρος γύρω από την παλιά λιμνοδεξαμενή, που είχε κατασκευαστεί παλιότερα για αρδευτικούς λόγους, έχει καθαριστεί και είναι επισκέψιμος σε όποιον επιθυμεί να τον περπατήσει ή να επιδοθεί στο “σπορ” της παρατήρησης λιβελούλων. Σύμφωνα με τον Mike Taylor, στην λιμνούλα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 20 είδη των σπάνιων, όμορφων και ακίνδυνων εντόμων. Ο αριθμός τους την χειμερινή περίοδο είναι μειωμένος, αλλά αναμένεται να κορυφωθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η μικρή λιμνούλα γίνει ξανά δημοφιλής προορισμός για πολλά είδη λιβελούλων.

Στόχος της δημιουργίας της μικρής περιπατητικής διαδρομής κατά μήκος της οποίας είναι δυνατή η παρατήρηση εντόμων, αλλά και πτηνών που επισκέπτονται την λίμνη, είναι η προσέλκυση του φυσιολατρικού τουρισμού και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Στην παρούσα χρονική στιγμή η αποτελεσματικότητα κάθε προσπάθειας προσέλκυσης Ευρωπαίων τουριστών είναι αμφίβολη, ενώ ενδεικτική της δύσκολης συγκυρίας είναι η διακοπή των εκδρομικών πακέτων του βρετανικού πρακτορείου Greentours που μέχρι πρότινος έφερνε στη Χίο εξειδικευμένα γκρουπ οικοτουριστών. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σιγά σιγά η Χίος κάνει βήματα προς την κατεύθυνση των ειδικών μορφών τουρισμού, που απαιτούν ήπιες, πολύ οικονομικές, δράσεις και παρεμβάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και την φυσική ομορφιά του νησιού μας. 

Φωτογραφίες: Mike Taylor & Αντωνία Αγά

  • 153
    Shares

Άφησε σχόλιο