“Μήπως έφτασε ο καιρός να φύγει η άσφαλτος από το Κάστρο της Χίου;”

0

Ανάδειξη των παλιών μπαβέδων ή νέα πλακόστρωση προτείνει η Εθελοντική Ομάδα του Κάστρου για την ενίσχυση του παραδοσιακού χαρακτήρα του Φρουρίου

Η παραπάνω φωτογραφία από το αρχείο του Ν. Μακρίδη απεικονίζει την κεντρική οδό του Κάστρου προς την πλατεία, την Αγίου Γεωργιού στρωμένη με παραδοσιακούς μπαβέδες, όπως ακριβώς είναι η είσοδος από την κεντρική πύλη του Φρουρίου. Με την πάροδο των ετών και καθώς το Κάστρο της Χίου ήταν πάντα μια ζωντανή οικιστική οντότητα, η κεντρική αυτή οδός έχει ασφαλτοστρωθεί πρόχειρα, όπως άλλωστε και όλος ο οικισμός.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης “Το Κάστρο της Χίου – Ένας Χαμένος Παράδεισος” αντιπαραβάλει τις παραπάνω 2 φωτογραφίες και σε ανακοίνωσή της διερωτάται “Ποια είναι η εικόνα που αρμόζει σε έναν παραδοσιακό οικισμό, όπως αυτός του Κάστρου; Μήπως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να αποκατασταθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Κάστρου, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση της ασφάλτου, τη συντήρηση όσων μπαβέδων έχουν επιβιώσει, την υπογειοποίηση των καλωδίων και την πλακόστρωση των δρομίσκων του Κάστρου;“.

“Στην ανάπλαση της πλατείας που έγινε πριν μερικά χρόνια, θα μπορούσε κανέις να εντοπίσει πολλές αστοχίες”, αναφέρει σε άλλο σημείο, “Όμως, το πλακόστρωτο που χρησιμοποιηθήκε στην περιοχή αρμόζει πολύ περισσότερο στο χώρο από την άσφαλτο. Μήπως θα πρέπει η πλακόστρωση (ή η ανάδειξη της παλιάς) να επεκταθεί και στην κεντρική αρτηρία του Κάστρου και γιατί όχι και στους υπόλοιπους δρομίσκους;”

Η πρόταση αφαίρεσης της ασφάλτου από τα σοκάκια του Κάστρου, έρχεται σε μια στιγμή που γίνονται συντονισμένες ενέργειες αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του. Εφόσον όμως συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάδειξης του φρουρίου, όπως άλλωστε αξίζει στο ιστορικό μνημείο, τότε η πρόταση της Ομάδας του Κάστρου που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του εσωτερικού του Φρουρίου, πρέπει να εξεταστεί από τους αρμοδίους.

  • 20
    Shares

Άφησε σχόλιο