Γιώργος Μπουκέας: «Από τη Χίο λείπει η κρίσιμη μάζα των πολιτών που ιεραρχούν το συλλογικό συμφέρον υψηλότερα από το προσωπικό»

0

Δεν είναι από δω. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά επέλεξε να ζει στη Χίο. Ήρθε στο νησί ως εκπαιδευτικός το 2006 και από τότε δεν έχει σταματήσει να ανακαλύπτει καινούργια μέρη. Ο Γιώργος Μπουκέας μιλά για τη δική του Χίο, τη Χίο του Πελινναίου και των ποδηλατάδων που αγαπά, αλλά και τη Χίο των άναρχα κτισμένων περιχώρων και των κατοίκων που αγνοούν το συλλογικό συμφέρον και δεν καταβάλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την ιδιαιτερότητά της.

Ποιος καλός άνεμος σ’ έφερε στο νησί;
Ο ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς. Ήταν μια ευκαιρία να δραπετεύσουμε από την Αθήνα κάνοντας μια δουλειά που αγαπάμε. Επιλέξαμε τη Χίο συνειδητά.

Τι ήταν αυτό που σ’ έκανε να αποφασίσεις να ρίξεις άγκυρα στη Χίο;
Δε νομίζω ότι μπορώ να το προσδιορίσω.

Τι θα έσβηνες αν μπορούσες από τον χάρτη της Χίου;
Με ενοχλούν τρομερά τα μισοτελειωμένα «έργα» που βλέπω παντού, όπως τα φράγματα, η γέφυρα στο Παντουκιός και η μαρίνα στο νοσοκομείο. Επίσης, θα έσβηνα χωρίς δεύτερη σκέψη τα περίχωρα της πρωτεύουσας, που έχουν χτιστεί εντελώς άναρχα και παραμορφώνουν την αισθητική που αισθάνομαι ότι χαρακτήριζε τη Χίο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου περίπατος;
Αν και δεν είναι ακριβώς περίπατος, μου αρέσει να ανεβαίνω στο Πελινναίο από την Σπαρτούντα και να κατεβαίνω από το Βίκι. Για βόλτα κοντά στην πόλη ο Κάμπος είναι αξεπέραστος. Παλιότερα θυμάμαι ότι μας άρεσε κι ο παραλιακός χωματόδρομος από τον Καταρράκτη στη Βοκαριά.

Πως θα έπειθες κάποιον να έρθει να ζήσει στο νησί;
Κάτι που μου αρέσει και λέω συχνά στους φίλους μου είναι ότι μετά από τόσα χρόνια, ακόμα ανακαλύπτω στο νησί καινούργια μέρη. Κάθε χρόνο μου δείχνουν μια καινούργια παραλία, ένα μονοπάτι ή ένα ξωκλήσι. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως η Χίος θα ταίριαζε σε όλους.

Τι είναι αυτό που λείπει από τη Χίο;
Νομίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την μοναδικότητα του νησιού δεδομένη και δεν καταλαμβάνει ουσιαστικές προσπάθειες να τη διατηρήσει ή να την αναβαθμίσει. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές που κάνουν οι πολίτες ως προς τους δημοτικούς τους άρχοντες. Πιστεύω ότι από τη Χίο λείπει η κρίσιμη μάζα των πολιτών που ιεραρχούν το συλλογικό συμφέρον υψηλότερα από το προσωπικό.

Ποιο μέτρο θα ζητούσες από τις αρχές να εφαρμόσουν για την ανάπτυξη του νησιού με γνώμονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων του;
Με εξαίρεση την κεντρική πλατεία, η πόλη της Χίου δεν έχει μεγάλα πάρκα ή ελεύθερους χώρους. Θα ήθελα να αναπλαστούν χώροι όπως η Κλειδού, το παλιό στρατόπεδο στις Καρυές, το Λωβοκομείο, η μαρίνα και να γίνουν χώροι αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Θα μπορούσαν να γίνουν κινήσεις ώστε να αξιοποιηθεί ακόμα και το κτήμα Χωρέμη. Θα ήθελα επίσης να αναδειχεί το παραλιακό μέτωπο, από το Κοντάρι μέχρι τη Δασκαλόπετρα. Φαρδιά πεζοδρόμια (χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα), ποδηλατόδρομος, φωτισμός, πράσινο και ηπιότερη κυκλοφορία. Τέλος, πρέπει επιτέλους να καταγραφεί, να καθαριστεί και να αναδειχθεί το πλήρες δίκτυο μονοπατιών που διασχίζει τη Χίο.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο