Η πρωτοβουλία του Γιώργου Χαλάτση και άλλων εθελοντών για καθαρισμό μονοπατιών στην Αμανή, έδωσε την ευκαιρία στα συστημικά ΜΜΕ να γράψουν κολακευτικά σχόλια για τον ίδιο και το έργο του. Θέλοντας να συμβάλουμε στη συζήτηση που φαίνεται να ανοίγει ξανά για τα ωφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Χίος αν στραφεί στον εναλλακτικό τουρισμό, δημοσιεύουμε την πρόταση του κ. Χαλάτση για τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής στον Κορακάρη, σε μια περιοχή κοντά στην πόλη, εύκολα προσβάσιμης τόσο από του τουρίστες όσο και από τους ντόπιους. Παρόλο που το κόστος υλοποίησης της πρότασης είναι ελάχιστο, δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από το Δήμο, ούτε από την Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία) στους οποίους έχει κατατεθεί εγγράφως πριν από 2 χρόνια.
Στο «Πελινναίο», τεύχος 16, ο Γιάννης Μακριδάκης γράφει: «Αγέρωχος κι επιβλητικός ορθώνεται πάνω απ’ τη νότια μεριά της πόλης κοιτώντας την υποτιμητικά που κατάφερε με την πάροδο του χρόνου να κατακτήσει τον ένα μετά τον άλλο όλους τους τριγύρω λόφους αλλά όχι και τον ίδιο». Αυτή η φράση, που είναι η εισαγωγή σε θαυμάσιο άρθρο του για τον Κορακάρη, είναι παράλληλα κραυγή αγωνίας για την σωτηρία του υπέροχου αυτού πνεύμονα ζωής της πόλης, από την οικοπεδοποίηση, που σχεδιάζουν και ονειρεύονται οι άπληστοι εραστές της «ανάπτυξης», που ήδη έχουν πληγώσει βάναυσα το κορμί της νύμφης του Αιγαίου, της Χίου.
Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την πόλη της Χίου να υπάρχει δίπλα της ένα τέτοιο δάσος, που θα έπρεπε ήδη να είχε αναδειχθεί σαν τόπος Αναψυχής και Πεζοπορίας. Κάποιοι ποιμένες , λίγοι κυνηγοί και πολύ λιγότεροι πεζοπόροι, απολαμβάνουν προς το παρόν τις ομορφιές αυτού του «Θείου Δώρου». Στην ευρύτερη περιοχή του Κορακάρη, που ορίζεται ανατολικά από τις συνοικίες Βαρβάσι και Ευρετή, νότια από τον δρόμο Χίου – Καμποχώρων, δυτικά από τον δρόμο Δαφνώνα – Χίου και βόρεια από τον Παρθένη ποταμό, δεν λείπουν φυσικά οι χωματόδρομοι, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κι αυτοί για περπάτημα. Όμως η κίνηση στα μονοπάτια προσφέρει μια άλλη, σχεδόν μαγική αίσθηση, αρκεί να έχει κανείς τον στοιχειώδη απαιτούμενο εξοπλισμό (κατάλληλα παπούτσια κυρίως) και αγάπη για τη Φύση.
Η προτεινόμενη διαδρομή συνδέει γνωστά σημεία της πόλης της Χίου με μεγάλης αξίας Μνημεία της Φύσης (Αμμωνίτες) και έργα ανθρώπων (παμπάλαιες μάντρες – αλώνια πέτρινα – πηγάδια -καμίνια – εκκλησάκια πετρόχτιστα – καμάρια).
Πλεονέκτημα σημαντικό είναι ότι μπορεί κανείς να ξεκινήσει ή να τελειώσει την πορεία του σε μία από τις 5 εισόδους / εξόδους της διαδρομής (Καστρομηνάς – Μονοδέντρι – Βαρβάσι – Ευρετή – Πάγκαλου). Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι μπορεί κανείς να επιλέξει το μήκος και την τοποθεσία που θέλει να περπατήσει κάνοντας συνδυασμούς.
Οφείλουμε να σημειώσουμε επίσης ότι κάποια σημεία της διαδρομής χρειάζονται καθάρισμα από θάμνους και κλαδιά δέντρων, όμως δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού και κίνησης. Θα ήταν ίσως χρήσιμο και σκόπιμο να οργανωθούν καθαρισμοί στα «κρίσιμα σημεία» και να γίνει μια απλή σηματοδότηση.
Σε ένα τμήμα της διαδρομής (περίπου 1.200μ.) που κάηκε στην πρόσφατη φωτιά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Τα μικρά ανηφορικά κομμάτια της διαδρομής δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν κανέναν. Αργό περπάτημα, μικρές στάσεις και θετική σκέψη είναι η συνταγή της «επιτυχίας».
Αφετηρία της διαδρομής που προτείνουμε είναι η είσοδος του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων του Θεάτρου Καστρομηνά «Μίκης Θεοδωράκης». Τέρμα της είναι η βρύση «του Πάγκαλου».
☺ Μήκος Διαδρομής: 7.400μ.
☺ Χρόνος (χωρίς στάσεις): 3 ώρες
Συζήτηση3 Σχόλια
Η ολοκληρωμένη πρόταση του Γιώργου Χαλάτση για τις περιπατητικές διαδρομές της Χίου έχει δημοσιευθεί τον Απρίλη εδώ https://www.aplotaria.gr/chios-trails-chalatsis/
Aχ Γιωργο, απ’ το στομα σου και στου Θεου τ’ αφτι (εφοσον δεν ακουει κανενας αλλος).
Επειδή με βάση τα ολίγα που ξέρω θα έπρεπε να έχει μια απάντηση στην πρότασή του ο κ. Χαλάτσης και ειδικά γι αυτή την διαδρομή που αυτή την περίοδο γίνεται πόλεμος γιατί έχει πουλιά θεωρώ πως δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Η περιοχή του Κορακάρη αν και έχει γνωμοδοτήσει το Σ.Τ.Ε. σήμερα κτίζεται σιγά σιγά. Πρέπει όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον να κάνουν δράσεις στην περιοχή για να επικαιροποιηθεί στο μυαλό όλων μας.
Τα σχολεία που είναι κοντά ας πηγαίνουν εκδρομές εκπαιδευτικές στην περιοχή. Είναι μια καλή αρχή.
Το λατομείο Μπάρα πρέπει να αξιοποιηθεί. Μόνο το Δηπεθε έκανα μία παράσταση, και ο χώρος είναι εξαιρετικός.
Σιδερής Λοϊζος