Παναγία Νερομύλων

1

του Γιώργου Χαλάτση

Στην κοιλάδα του Μαλαγκιώτη, μέσα σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται η Παναγία των Νερομύλων. Υπάρχει μία ιστορική διαδρομή που ξεκινάει από την πλατεία της Βολισσού και αφού περάσει από τον Άη Γιώργη στα Λουτρά και από 4 παλιούς νερόμυλους καταλήγει στην συμπαθητική εκκλησία. Η διαδρομή αυτή είναι μία από τις 8 ιστορικές και φυσικές διαδρομές της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, η οποία φυσικά και φέρει την ευθύνη για την συντήρηση και την προστασία της.

Δεξιά διακρίνεται ο παλιός δρόμος που έφθανε μέχρι την Παναγιά των Νερομύλων
Δεξιά διακρίνεται ο παλιός δρόμος που έφθανε μέχρι την Παναγιά των Νερομύλων

Προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και οργή το γεγονός ότι δρόμος που έγινε τελευταία μέχρι την είσοδο της εκκλησίας (!!!) κατέστρεψε τμήμα του παμπάλαιου πέτρινου μονοπατιού που συνδέει τον Άη Γιώργη με την Παναγία. Να σημειωθεί ότι ήδη υπήρχε δρόμος για την εκκλησία. Αυτό το μονοπάτι είναι κομμάτι της Ιστορίας της Βολισσού και θα έπρεπε να προκαλεί τον σεβασμό όλων. Δυστυχώς όμως η οδυνηρή έλλειψη κουλτούρας μοιραία οδηγεί σε παρόμοιες ενέργειες.

● Έχει άραγε κανείς το δικαίωμα να καταστρέφει τα χνάρια των προγόνων του;
● Υπάρχει άραγε σχετική άδεια για την διάνοιξη αυτού του δρόμου;
● Ποιές θα είναι οι ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για τον εντοπισμό και την τιμωρία των προσώπων που ευθύνονται για την ενέργεια αυτή;
● Θα υπάρξει αποκατάσταση του πέτρινου μονοπατιού;

Τα μπάζα από τη διάνοιξη του δρόμου σκέπασαν μέρος του παλιού μονοπατιού
Τα μπάζα από τη διάνοιξη του δρόμου σκέπασαν μέρος του παλιού μονοπατιού

Ας σημειωθεί ότι και σε άλλες διαδρομές της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (Φαράγγι Καμπιών, Ολύμποι – Μεστά, Άγ. Γάλας – Άγ. Γιάννης) έγιναν παρεμβάσεις που δυστυχώς αλλοίωσαν σημαντικά την αυθεντικότητα αυτών των ιστορικών διαδρομών.

Γεννήθηκε στo Σταθμό Αγγίστας Σερρών. Είναι συνταξιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής, λάτρης της πεζοπορίας και της Χιώτικης φύσης.

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Αχ κύριε Γιώργο… Εδώ ετοιμάζονται να κάνουν εργοτάξιο το Αίπος, τα λίγα μέτρα μπαζωμένου μονοπατιού θα σκεφτούν;;; Είναι ψιλά γράμματα γι’ αυτούς…

Άφησε σχόλιο