Πουλιά στην Χίο

2

της Σοφίας Τάζογλου

«Βρίσκεις στην Χίο πουλιά; Έλα τώρα τα τραβάς στην Θεσσαλονίκη και μας τα παρουσιάζεις για Χιώτικα…» Αυτή είναι μια συζήτηση που έχω κάνει με πολλούς. Μα και εγώ έτσι πίστευα είναι η αλήθεια. Συνηθισμένη από τις δικές μας λίμνες, τα ποτάμια και τα καταπράσινα βουνά, έβλεπα την Χίο ως «ξερότοπο».

Τον Οκτώβρη όμως του 2016 το Chios Nature κάλεσε τον φωτογράφο Άγριας Φύσης Χρήστο Βλάχο στην Χίο. Και εκεί αρχίσανε όλα! Η λατρεία για την φύση υπήρχε από τα γεννοφάσκια μου, φωτογραφική μηχανή είχα, αλλά μου έλειπε ο φακός και ένας δάσκαλος να με μυήσει. Παρατηρήτρια ακόμη βέβαια, αλλά φωτογραφίζω πια όταν μου περάσει ο ενθουσιασμός της συνάντησης με ένα είδος.

Κάποια από τα πρώτα 60 Χιώτικα πουλιά (58 διαφορετικά είδη και 2 υποείδη) τα ξέρετε, ζούνε στην αυλή σας, ακούτε το τραγούδι τους, για κάποια άλλα πρέπει απλά να αρχίσετε να βλέπετε! Και μπορεί και εσείς να σταθείτε τυχεροί και να παρατηρήσετε κάποιο Σπάνιο είδος της Ελλάδας, όπως τον Κιτρινόφρυδο Φυλλοσκόπο – Phylloscopus inornatus, ή κάποιο Τρωτό όπως τον Σπιζαετό – Aquila Fasciata ή και Κινδυνεύον όπως τον Πορφυροτσικνιά – Ardea purpurea.

213 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στο νησί, τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο «Τα πουλιά της Χίου», των Σπινθάκη Βαγγέλη – Χούλη Δημήτρη – Χωρέμη Γιάννη. Φέτος καταγράψαμε άλλα 2 είδη, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 215. Τον Κιτρινόφρυδο Φυλλοσκόπο – Phylloscopus inornatus και τον Κρισίμως Κινδυνεύον Βασιλαετό – Aquila heliaca, τον οποίο όμως δεν είχα την χαρά να τον συναντήσω. Αλλά και ένα υποείδος την Στεπογερακίνα – Buteo Buteo Vulpinus.

Πουλιά στην Χίο έχουμε, πρέπει απλά να αρχίσουμε να τα βλέπουμε! Στον αέρα… ελεύθερα και ωραία!!!

Φυσιολάτρης που ανακάλυψε ότι μια φωτογραφική μηχανή, ένας φακός και μια ώρα εκεί έξω, την οδηγούν στην ευτυχία!

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Καταπληκτική ερευνα…
    συγχαρητήρια σε οσους συνεβαλαν σ αυτη…
    μας γνωρισαν ενα κομματι της Χιου ανεξερευνητο και σπανιο..

Άφησε σχόλιο