Βάφοντας τις παραλίες μας… γαλάζιες

4

γράφει «Ο υπερευαίσθητος»

Γαλάζιες Σελίδες

Το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο για μαρίνες και ακτές, η Γαλάζια Σημαία, υποτίθεται ότι αποτελεί σήμα ποιότητας για τις παραλίες που τη διαθέτουν. Στην πράξη όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι σε ένα νησί σαν τη Χίο, οι παραλίες στις οποίες κυματίζουν οι Γαλάζιες Σημαίες δεν είναι ούτε οι καλύτερες, ούτε αυτές που διαθέτουν τα καθαρότερα νερά. Είναι οι πλαζ με έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Ο αντίλογος σε όλα αυτά είναι ότι δεν απονέμεται Γαλάζια Σημαία σε μια παραλία με μοναδικό κριτήριο την ομορφιά και την ποιότητα των νερών της, αλλά εφόσον πληροί ένα κάρο προϋποθέσεις -31 για την ακρίβεια- τις οποίες εξετάζει η «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» που είναι ο διαχειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις αυτές σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, την ασφάλεια και λοιπές υπηρεσίες που προσφέρει στους λουόμενους, την περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής καθώς και την ποιότητα των νερών.

Όποιος όμως διαβάσει τις προϋποθέσεις, συμπεραίνει ότι αυτές δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο. Ούτε «δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής» γίνονται, ούτε διατίθενται στους λουόμενους «πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο». Ενώ δεν υπάρχουν «διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά», ούτε και «επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης» κ.α.

Η πρόεδρος του «Έλικα» Γιούλα Αργυρούδη σχολίασε για τη Γαλάζια Σημαία που απέσπασε η παραλία της Αγιάς Φωτιάς: «Χαρά μας η γαλάζια σημαία στην Αγία Φωτιά, αν αντιλαμβανόμαστε όμως και το γιατί, ακόμα καλύτερα…» και σημείωσε μια σειρά από παραλήψεις που αφορούν στην πρόσβαση στην παραλία για τα ΑΜΕΑ, στις ελλείψεις σε κάδους απορριμμάτων, στην -όχι και τόσο συχνή- αποκομιδή των σκουπιδιών, στην έλλειψη ναυαγοσώστη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες 2 παραλίες στις οποίες θα κυματίζει φέτος Γαλάζια Σημαία, Καρφάς και Όρμος Λω.

Τελικά δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν σχετικά με τις βραβεύσεις των παραλιών με Γαλάζιες Σημαίες. Ή οι έλεγχοι που διενεργεί η «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» δεν είναι τόσο αυστηροί όσο η ίδια διατείνεται ή κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο να την κοροϊδεύουν.

Συζήτηση4 Σχόλια

  1. Μέχρι πέρσι πάντως διενεργούνταν χημικές αναλύσεις για την παραλία Όρμω Λω για 4 μήνες (Μάιος-Αύγουστος) και τα αποτελέσματα ήταν εντός ορίων!

  2. Απλωταριά

    Μα, δεν αμφισβήτησε κανείς την ποιότητα των νερών των συγκεκριμένων παραλιών.

    Το κείμενο αναφέρεται σε κάποιες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι παρέχονται και εκδηλώσεις που υποτίθεται ότι διοργανώνονται καθώς και κάτι ανύπαρκτες υποδομές.

  3. Σιδερης Λοϊζος

    ΄Εχουν χρέος όλες οι παραλίες να έχουν πρόσβαση για όλους. ΄Οχι μόνο αυτές που πήραν γαλάζια σημαία.
    Και σ αυτό τον τομέα μιάς που ο Δήμος και η Περιφέρεια αδυνατούν να βοηθήσουν, ας αναλάβουμε εθελοντικά να ανοίξουμε τους δρόμους. Δόξα τω Θεώ σύλλογοι υπάρχουν πολλοί. Αν δεν θέλουν οι σύλλογοι να κάνουν κάτι, ας πιέσουν τότε με την δύναμη που διαθέτουν. Ας σπάσουν κανένα αυγό, ας κάνουν κριτική που όλες οι παραλίες νοικιάστηκαν στο πλαστικό.
    Τον ήχο των κυμάτων μπορούμε πια να τον ακουμε μόνο το χειμώνα, μιας που το καλοκαίρι νοικιάστηκε στα στερεο-φονικά.
    Σιδερής Λοϊζος

  4. Μια χαρά δουλειά κάνουν οι Γαλάζιες Σημαίες. Τι δουλειά; Να «προστατεύουν» όλες τις παραλίες που δεν παίρνουν γαλάζιες σημαίες!

Άφησε σχόλιο