Θραύσματα τα οικόσημα των Ιουστινιάνι

0

Τι κάνουμε από εδώ και πέρα για να αποφύγουμε παρόμοια συμβάντα;

Πριν από μερικές μέρες η εθελοντική ομάδα του Κάστρου «Το Κάστρο της Χίου ένας χαμένος παράδεισος» ενημέρωσε την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την πτώση και θραύση μαρμάρινου αναγλύφου με τους θυρεούς των Ιουστινιάνι από προμαχώνα του Κάστρου, που εντοπίστηκε από μέλος της συγκεκριμένης ομάδας.

Το οικόσημο όταν βρισκόταν ακόμα στη θέση του

Μετά την πτώση

Στελέχη της αρμοδίας υπηρεσίας μετέβησαν άμεσα στο σημείο, περισυνέλεξαν τα θραύσματα και τα μετέφεραν στα εργαστήρια συντήρησης με σκοπό τη συγκόλληση και αποκατάσταση του σημαντικού για την ιστορία του τόπου μας έργου τέχνης. Τα ακριβή αίτια της πτώσης παραμένουν ακόμη άγνωστα. Σε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο έχει αναφερθεί ως πιθανότερη αιτία τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό ίσως με τη γήρανση των κονιαμάτων των λίθων, ενώ δεν απουσιάζουν και φήμες για απόπειρα αρχαιοκαπηλίας, ίσως με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

oikosimo4

Τα ακριβή αίτια της πτώσης μπορούν να εξακριβωθούν μονάχα από εξειδικευμένα άτομα δηλαδή Συντηρητές Έργων Τέχνης, όπως εκείνοι της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων που διαθέτουν τις γνώσεις και την πείρα και μελετώντας το ανάγλυφο μπορούν να τα εντοπίσουν. Το συγκεκριμένο γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή ώστε να εξεταστούν, από την αρμόδια υπηρεσία, η σταθερότητα και ο βαθμός φθοράς κι άλλων ανάγλυφων μα και επιγραφών που βρίσκονται στο Κάστρο μα και σε άλλα δημόσια μνημεία, ώστε είτε να στερεωθούν όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είτε να αποκολληθούν, με επιστημονικό-εννοείται-τρόπο και να μεταφερθούν σε στεγασμένο, κλειστό και προσβάσιμο από επισκέπτες χώρο (πχ «παλατάκι» Ιουστινιάνι), εκείνα που εμφανίζουν φθορές, και έχουν σημαντική ιστορική και καλλιτεχνική αξία, ώστε να διασωθούν (για παράδειγμα οι επιγραφές και οι θυρεοί των προμαχώνων) και στη θέση τους να τοποθετηθούν ακριβή αντίγραφα από το ίδιο ή παρόμοιο υλικό.

Ευτυχώς ο τόπος μας διαθέτει ικανούς μαρμαρογλύπτες που μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτή την απαιτητική εργασία. Με τον τρόπο αυτό σημαντικά έργα τέχνης θα είναι προστατευμένα τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από βανδαλισμούς ή απόπειρες κλοπής, ώστε να τα γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο