Μαστίχας εγκώμιο

0

Εγκαινιάστηκε χθες το Μουσείο Μαστίχας, ένα έργο που εμπλουτίζει το πολιτιστικό προϊόν της Χίου και φιλοδοξεί να δώσει νέα προοπτική στα Μαστιχοχώρια

Ξύλο, πέτρα, γυαλί, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εκθέματα τεκμηρίωσης

Παρουσία πλήθους επισήμων, αλλά ελαχίστων μαστιχοπαραγωγών, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας Χίου που βρίσκεται στη θέση Ράχη Τεπέκι, λίγο έξω από το Πυργί. Το Μουσείο Μαστίχας, το όγδοο κατά σειρά μουσείο που ιδρύει το Πολιτιστικό ίδρυμα ομίλου Πειραιώς, αναδεικνύει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της Μαστίχας Χίου, της μοναδικής ρητίνης που παράγει ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, η οποία το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.

Το Μουσείο Μαστίχας έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο του πολιτισμού και της ιστορικης τεκμηρίωσης των νοτιοχώρων και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει τον κύριο πόλο έλξης για τους τουρίστες του νησιού μας. Το μουσείο, στημένο σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις, προσφέρει στον επισκέπτη μέσω εκθεμάτων, πολυμεσικών εφαρμογών και σύντομων video μια κατατοπιστική εικόνα της ιστορίας του προϊόντος, της εξέλιξης των διαδικασιών παραγωγής, της εκμετάλλευσης και της διάθεσης της μαστίχας. Στόχος του Μουσείου η ανάδειξη της διαχρονίας και την αειφορίας της μοναδικής Μαστίχας Χίου, χρέος όλων μας η διαφύλαξη τόσο του φυσικού, όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντος που διαμόρφωσαν τις συνθήκες η Μαστίχα να γίνει το σήμα κατατεθέν της Χίου.

Προφορική μαρτυρία, ένδειξη της σύνδεσης των κατοίκων των νοτιοχωρίων με την μαστίχα

Ο εκθεσιακός χώρος

Με πανοραμική θέα στον κάμπο του Πυργίου, αλλά και στα λατομεία της περιοχής, ο εκθεσιακός χώρος είναι χωρισμένος σε 3 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται η παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας στο χωράφι και στους οικισμούς, που από το 2014 έχει ενταχθεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

1η Ενότητα: Η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια

Η δεύτερη ενότητα του μουσείου είναι αφιερωμένη στην ιστορία της μαστίχας στους γενοβέζικους και οθωμανικούς χρόνους και πως η εκμετάλλευσή της επέδρασε στην διαμόρφωση του αγροτικού και οικιστικού τοπίου των 24 Μαστιχοχωρίων.

2η Ενότητα: Η επίδραση της Μαστίχας στην διαμόρφωση των Μαστιχοχωρίων

Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και τη μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, που έχει πετύχει η μαστίχα σήμερα να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

3η Ενότητα: Παλιές κουφετιέρες της ΕΜΧ

Αφήνοντας το κτίριο του μουσείου, στο οποίο κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και το γυαλί, η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση σε 10 σκάλες με μαστιχόδεντρα, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

Υπαίθρια έκθεση: Ομάδα επίδειξης (κατά τα εγκαίνια) των εργασιών στο χωράφι

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας
1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00
16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00

Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ

  • 205
    Shares

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο