«Όταν έχεις ένα τόσο ξεχωριστό τοπίο είσαι ήδη στη μέση της διαδρομής»

0

Το Chios Music Festival είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από χρόνια στο Βερολίνο, η οποία με τον καιρό αποφασίστηκε να πάρει σάρκα και οστά στο νησί της Χίου φέτος, για πρώτη φορά. Ένα διεθνές φεστιβάλ, το οποίο φτάνει στη Χίο με σκοπό να διαδώσει μουσικές αξίες και με όραμα να καθιερωθεί και να επεκτείνει τις δράσεις του και στο μέλλον. Η πρώτη γεύση δίνεται φέτος στην κοινωνία της Χίου, που είναι έτοιμη να το υποδεχθεί και εμείς μιλήσαμε με τους εμπνευστές της ιδέας αυτής, Όλγα Holdorff – Μυριαγκού και Λευτέρη Βενιάδη.
 

Συνέντευξη στη Ρένα Πιτσάκη


Κόρη της Χιώτισσας Πολεοδόμου και συγγραφέα Στέλλας Holdorff – Μυριαγκού και του Γερμανού Αρχιτέκτονα και ζωγράφου Burkhard Holdorff, αφού πήρε το δίπλωμά της στο βιολί ως παιδαγωγός και μουσικός ορχήστρας, έπαιξε σε διάσημα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο συμπράττοντας με σπουδαίες ορχήστρες. Ειδικεύεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που μέσω της μουσικής επιδιώκουν την κοινωνική ένταξη μειονοτήτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Μεγάλωσε στη Χίο, από όπου και κατάγεται. Είναι γιος του Χιώτη Ζωγράφου Κύριλλου Βενιάδη και της μουσικού Νίκης Βενιάδη. Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και σύνθεση στη Γερμανία. Έργα του παίζονται σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για το σύγχρονο μουσικό θέατρο.

Από τη Χίο στη Γερμανία: Πόσο εύκολο είναι ένα τέτοιο βήμα και πόσο απαραίτητο για την καριέρα και την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη
Λευτέρης: Η δυσκολία είναι σχετική κι εξαρτάται από το πως βλέπεις τα πράγματα και τι πραγματικά θέλεις να κάνεις. Γενικώς ο δύσκολος δρόμος είναι και αυτός που σου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά. Απαραίτητο είναι στην πορεία του καλλιτέχνη οτιδήποτε τον οδηγεί στην αναζήτηση για κάτι καινούργιο.

Ποια η γνώμη σας για την πορεία των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων στην Ελλάδα της κρίσης;
Όλγα: Βλέπουμε ότι παρά την κρίση υπάρχουν νέοι άνθρωποι μορφωμένοι, με ενέργεια, θέληση, ταλέντο, που θέλουν να δημιουργήσουν. Φτάνει να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να τους βοηθήσουν.

Πώς αξιολογείται η μουσική παιδεία σήμερα και πόσο επηρεάζει την ανταπόκριση του κοινού σε τέτοιου είδους φεστιβάλ όπως το Chios Music Festival;
Λευτέρης: Η αλήθεια είναι πως δεν δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη μουσική παιδεία σήμερα. Παρ’ όλα αυτά εμείς από την πρόσφατη εμπειρία μας από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που κάναμε σε συνεργασία με τα σχολεία της Χίου, είδαμε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και θέληση. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε εντάξει στο φεστιβάλ εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικής που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πως προέκυψε η ιδέα του Chios Music Festival;
Όλγα: Η μητέρα μου, μου εμφύσησε τη μεγάλη αγάπη της για το νησί, στο οποίο πέρασα όλες τις διακοπές των παιδικών μου χρόνων. Εδώ και δέκα χρόνια, στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω την ιδέα γι’ αυτό το φεστιβάλ…
Λευτέρης: Η ιδέα για το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου γεννήθηκε στο Βερολίνο πριν μια δεκαετία περίπου. Στις συζητήσεις μας και στα καλλιτεχνικά μας οράματα και προγραμματισμούς για το εκεί, ερχόταν πάντα η ιδέα για το εδώ, για τη Χίο. «Πως θα ήταν να κάναμε αυτή τη συναυλία στη Χίο;» ή «φαντάσου να παρουσιάζαμε αυτό το έργο σε μια παραλία στη Χίο ή σε μια αυλή του Κάμπου», ήταν φράσεις και δυνατές σκέψεις που ερχόντουσαν αυθόρμητα, μας γέμιζαν με ενθουσιασμό, μετά ξεχνιόμασταν και προχωρούσαμε στις «εκεί» δημιουργίες.

Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ και το δικό σας όραμα γι αυτό;
Όλγα: Σκοπός του φεστιβάλ είναι να εδραιωθεί και να αποτελέσει έναν θεσμό, ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για το νησί, που όχι μόνο θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά θα ωφελεί έμπρακτα και τους μόνιμους κατοίκους. Επίσης μας ενδιαφέρει η πρωτοτυπία στην καλλιτεχνική δημιουργία. Δηλαδή να μπορέσουν να γίνουν στο μέλλον σύνθετα και πρωτότυπα εγχειρήματα που να συνδυάζουν τις τέχνες, τα τοπία και τους καλλιτέχνες. Όταν έχεις ένα τόσο ξεχωριστό, μαγευτικό τοπίο είσαι ήδη στη μέση της διαδρομής.

Η κοινωνία της Χίου είναι ανοιχτή να υποδεχθεί πρωτοποριακές πολιτιστικές ιδέες ή προτιμάει την σιγουριά του μικρόκοσμού του;
Λευτέρης: Φυσικά και είναι! Άλλωστε από τις μεμονωμένες εκδηλώσεις που έχουμε κάνει ως τώρα είδαμε πως υπάρχει μεγάλη δίψα και ανταπόκριση για αντίστοιχες δράσεις επικοινωνίας και πολιτισμού.

Στο παρελθόν δημιουργήθηκαν στη Χίο αρκετά φεστιβάλ που όμως δεν είχαν συνέχεια. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει το Chios Music Festival να καθιερωθεί;
Όλγα: Πιστεύουμε ότι η «καλή» μουσική και οι «καλοί» μουσικοί σε συνδυασμό με άλλες τέχνες και με τα πανέμορφα τοπία της Χίου είναι ένας μοναδικός συνδυασμός για μια πιο πολυσύνθετη και σύγχρονη μορφή επικοινωνίας. Όσο υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία, θα υπάρχει χώρος και για το φεστιβάλ μας. Ο χρόνος θα δείξει…

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;
Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στη χειμερινή περίοδο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου!


Φωτογραφίες: Andreas Knapp

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο