Σινιάλα ναυτιλιακών εταιρειών

3

του Βασίλη Αγιαννίδη

Οι Χιώτες καραβοκύρηδες και εφοπλιστές κατατάσσονται στα πλέον προβεβλημένα μέλη της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας. Η επιχειρηματική δεινότητα και το σημαντικό κοινωφελές έργο τους προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Τα σινιάλα, τα σήματα των εταιρειών τους, trademarks οικονομικών κολοσσών, αποτυπωμένα στις τσιμινιέρες των βαποριών, ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αντίθεση με την εραλδική, την επιστήμη που ασχολείται με τους θυρεούς και της οποίας οι κανόνες καθιερώθηκαν πριν από αιώνες, η σύνθεση, η διάταξη και η επιλογή σχεδίων και χρωμάτων για τα σινιάλα παραμένει ελεύθερη. Σταθερό στοιχείο είναι το πλαίσιο σε σχήμα φουγάρου πλοίου. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται, κυρίως στα σήματα των παλαιότερων εταιρειών, η επικράτηση των αρχικών γραμμάτων των επωνύμων, των απλών γεωμετρικών σχεδίων, των σταυρών και του μπλε, άσπρου και κόκκινου χρώματος.

Πίνακες με σινιάλα Αιγνουσιώτικων ναυτιλιακών εταιρειών υπάρχουν στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Για το υπό σύσταση Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων έγινε η παρακάτω σειρά σχεδίων με σινιάλα καρδαμυλίτικων εταιρειών η οποία θα συμπληρωθεί. Οι πληροφορίες προέρχονται από το Πλωτώ, των Τζελίνας Χαρλάυτη, Μάνου Χαριτάτου και Ελένης Μπενέκη, Ε.Λ.Ι.Α. Αθήνα 2002, από το Ευπόμπη, των Γιάννη Θεοτοκά και Τζελίνας Χαρλαύτη, Ε.Λ.Ι.Α. Αθήνα 2004 και από το περιοδικό Πελινναίο, 35, Φθινόπωρο 2005, και πρέπει να επιβεβαιωθούν από τις εταιρείες.

1. Anangel Shipping Enterprises S.A.: Ιδρύεται το 1971 από τον Αντώνη Ι. Αγγελικούση ο οποίος αγοράζει το πρώτο πλοίο του το 1950. Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογενείας ξεκινούν με τον παππού του, Αντώνιο Κ. Αγγελικούση, από το 1880 περίπου.

2. Εταιρεία του Κωνσταντή Νικολάου Βασιλάκη. Δραστηριοποιείται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το Μεσοπόλεμο.

3. Εταιρεία των αδελφών Μιχαήλ και Ιωάννη Κ. Γεμέλου.

4. Glysca Compania Naviera: Ιδρύεται το 1961 από τον Ευάγγελο Γλύπτη και τον αδελφό της συζύγου του, Μάρκο Σκαρβέλη. Το 1982 οι γιοί του Ευάγγελου Γλύπτη, Κώστας και Ηλίας, ιδρύουν την Glyptis Bros.

5. Leonkali Compania Naviera S.A.: Η εταιρεία ιδρύεται το 1971 από τον Παντελή Καλλίκη και τον εξάδελφο του, Νικόλαο Λεοντάρα.

6. J. C. Carras & Son: Η εταιρεία ιδρύεται το 1961 και αποτελεί συνέχεια της Λούζης-Καρράς η οποία δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από το Μεσοπόλεμο με τους Γιάννη Κ. Καρρά και Άγγελο Λούζη. Η οικογένεια Καρρά διαχειρίζεται ιστιοφόρα από το 1870 περίπου.

7. Carras Ltd.: Ιδρύεται το 1938 από τον John Μ. Καρρά. Η οικογένεια Καρρά διαχειρίζεται ιστιοφόρα από το 1870 περίπου.

8. Lygnos Brothers Shipping Inc.: Ιδρύεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τους Τάκη και Γιώργο Ν. Λιγνού. Κατά τη δεκαετία του 1960 ιδρύουν την Apollo Shipping Inc. μαζί με τον εξάδελφο τους, Χάρη Ν. Νοτιά.

9. Sciomar Enterprises Ltd.: Εταιρεία του Μιχαήλ Γ. Λιβανού. Ο Μιχαήλ Γ. Λιβανός συμμετέχει αρχικά στην οικογενειακή εταιρεία Αφοί Λιβανού. Στα μέσα του 1950 ιδρύει με το γιό του, Γεώργιο, την Chios Maritime Co. Ltd. Συνέχεια της αποτελεί η Sciomar Enterprises Ltd. Η οικογένεια Λιβανού δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από τα τέλη του 19ου αιώνα.

10. S. Livanos Hellas S.A.: Εταιρεία του Σταύρου Γ. Λιβανού ο οποίος αναλαμβάνει αρχικά την ευθύνη του οικογενειακού γραφείου Αφοί Λιβανού που ιδρύεται το 1917. Η οικογένεια Λιβανού δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από τα τέλη του 19ου αιώνα.

11. N. G. Livanos Maritime Co. Ltd.: Ιδρύεται το 1968 από τον Λεωνίδα Ζ. Μίχαλο, σύζυγο της κόρης του Νικολάου Γ. Λιβανού, Μαίρης. Ο Νικόλαος Λιβανός και ο Λεωνίδας Μίχαλος δραστηριοποιούνται αρχικά μέσω του γραφείου Αφοί Λιβανού. Η οικογένεια Λιβανού ασχολείται με τη ναυτιλία από τα τέλη του 19ου και οι οικογένεια Μιχάλου από τις αρχές του 20ού αιώνα.

12. Seres Shipping Inc.: Ιδρύεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 από το Γιάννη Πανταζή Λιβανό τον οποίο διαδέχεται ο ανιψιός του, Γεώργιος Π. Λιβανός. Αυτός ο κλάδος της οικογένειας Λιβανού δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από το Μεσοπόλεμο.

13. Lomar: Eταιρεία Χαράλαμπου Λουδάρου

14. Εταιρεία του Γιώργου Μ. Μαυρή.

15. Εταιρεία των Διαμαντή Μ. Μυλωνά και Γιάννη Μ. Ξυλά. Δραστηριοποιείται στις αρχές του 20ού αιώνα.

16. Εταιρεία των Αριστείδη Μ. Μυλωνά και Ιωάννη Τσαγγαίου. Δραστηριοποιείται στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

17. Trojan Maritime: Εταιρεία του Χάρη Ν. Νοτιά η οποία ιδρύεται στις αρχές του δεκαετία του 1970. Ο ίδιος ιδρύει κατά τη δεκαετία του 1960 την Apollo Shipping Inc. μαζί με τα εξαδέλφια του, Τάκη και Γιώργο Ν. Λιγνού.

18. Faros Shipping Ltd.: Ιδρύεται το 1948 από τον Μιχαήλ Μάρκου Ξυλά ο οποίος ασχολείται με τη ναυτιλία από το Μεσοπόλεμο σε συνεργασία με τον πεθερό του, Παναγιώτη Πουτού. Το 1963 ιδρύει μαζί με τους ανιψιούς του Μάρκο και Αντώνη Ιωάννου Ξυλά την Pyrsos Shipping Co. Ltd. και το 1964 την Astron Maritime.

19. Ariston Navigation Corp.: Ιδρύεται το 2002 από τον Γιάννη Ξυλά, γιο του Αντώνη Ιωάννου Μ. Ξυλά ο οποίος δραστηριοποιείται παλαιότερα σε συνεργασία με το θείο του, Μιχαήλ Μάρκου Ξυλά, μέσω της Pyrsos Shipping Co. Ltd.

20. Μεσογειακαί Ναυτιλιακαί Επιχειρήσεις: Η εταιρεία ιδρύεται το Μεσοπόλεμο από τους Γιώργο, Γιάννη και Μάρκο Π. Ξυλά. Το πρώτο ιστιοφόρο της οικογενείας Ξυλά αγοράζεται το 1907.

21. Aegis Shipping: Ιδρύεται το 1958 από το Νικόλαο Δ. Παπαλιό.

22. Pegasus Ocean Services Ltd.: Η εταιρεία ιδρύεται το 1963 από τους Μιχάλη και Παναγιώτη Κ. Περατικού, το θείο τους, Αριστείδη Μ. Ξυλά, και τις οικογένειες Ιγγλέση και Ανδριανόπουλου-Λεντάκη. Από το 1997 τη διαχειρίζεται μόνον ο Μιχάλης Κ. Περατικός. Νωρίτερα, το 1955, οι αδελφοί Μιχάλης και Παναγιώτης Περατικός , μαζί με το θείο τους Αριστείδη Ξυλά, ιδρύουν την Tharros Shipping Co. Ltd. ενώ ο πατέρας τους Κωνσταντίνος Π Περατικός δραστηριοποιείται στη ναυτιλία κατά το Μεσοπόλεμο σε συνεργασία με τους Ξυλάδες και τους Λιβανούς.

23. Εταιρεία του Σταμάτη Γ. Περιβολάρη. Τον διαδέχεται ο γαμπρός του, Μάρκος Γ. Ξυλάς.

24. Prometheus Maritime Corp.: Η εταιρεία ιδρύεται το 1970 από τον Κώστα Ν. Στραβελάκη ο οποίος ξεκινά τη ναυτιλιακή δραστηριότητα του τη δεκαετία του 1960, με την Stravelakis Bros.

25. Tsangaris Bros: Η εταιρεία ιδρύεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αποτελεί συνέχεια άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων των οποίων η δράση ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα με τον Μιχαήλ Γ. Τσάγγαρη.

26. Tsakos Shipping & Trading: Ιδρύεται το 1970 από τον Παναγιώτη Ν. Τσάκο και μέλη της οικογένειας του.

Tsakos Shipping & Trading

27. Entrust Maritime Co. Ltd.: Ιδρύεται από τον Ηλία Ν. Τσάκο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Ηλίας Τσάκος συνεργάζεται αρχικά με τον αδελφό του, Παναγιώτη.

28. Adelfia Shipping Enterpises S.A.: Eταιρεία Λουδάρου-Μαυρομμάτη


Σχέδια: Βασίλης Αγιαννίδης

Κατάγεται από τη Χίο, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου (2002-2003, 2004-2005, 2008-2009, 2010-2011, 2014-2015), Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Χίου (2009-2010), Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (2011-2016), Μέλος της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας Ελλάδος, του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου.

Συζήτηση3 Σχόλια

 1. Ευαγγελία Παπαζή

  Εξαιρετική η ιδέα και η έρευνα σας !Μπράβο σας αναμένομε νεώτερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανυπομονησία.Θερμά συγχαρητήρια!
  Ε.Παπαζή

  • Very well done, Sir. I sailed with Lygnos Brothers Shipping, Inc. From 1985 -1990. The Officers took care of the ships like they were our own property. We were a dedicated group that enjoyed sea life and the ships.
   Yasu,

   Capt. Aurelio Dutari
   Panama Canal Pilot
   Ajdutari@gmail.com

Άφησε σχόλιο