Μπρος στα κέρδη, τι είναι η ρύπανση

0

H Coca Cola παραδέχεται τη συμβολή της στη θαλάσσια μόλυνση, αλλά δεν στοχεύει στη μείωση της παραγωγής πλαστικών

Η Coca Cola, o μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών μιας χρήσης στον κόσμο, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας καμπάνιας της Greenpeace με την οποία της ζητούσε να μειώσει την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, δεδομένης της μόλυνσης που προκαλούν στον πλανήτη και ειδικά στις θάλασσες μας. Η Coca Cola παράγει πάνω από 110 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ετησίως, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων καταλήγουν σε ποτάμια, παραλίες και τελικά στους ωκεανούς μας.

Με ακτιβιστικές δράσεις, ανακοινώσεις και διαδικτυακή συλλογή πάνω από 500.000 υπογραφών, η Greenpeace πίεζε τον πολυεθνικό γίγαντα αναψυκτικών, να δεχθεί να μειώσει την παραγωγή πλαστικών. Η Coca Cola προχθές ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη νέα περιβαλλοντική της πολιτική που έχει τίτλο «Νέο όραμα για έναν πλανήτη χωρίς απορρίμματα». Στην ανακοίνωσή της η Coca Cola, για πρώτη φορά αναγνωρίζει σε ένα βαθμό την ευθύνη της για την μόλυνση των θαλασσών και θέτει στόχο την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών, ωστόσο για το κρίσιμο ζήτημα της παραγωγής πλαστικών, η πολυεθνική αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Η Greenpeace αναγνωρίζει τα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση της Coca Cola, ωστόσο αξιολογεί ως κατώτερη των περιστάσεων την ανακοινωθείσα περιβαλλοντική πολιτική, επειδή δεν θέτει ως στόχο την μείωση των πλαστικών στα προϊόντα της. Επίσης, θεωρεί υποκριτική τη στάση της Coca Cola που συνεχίζει να ρίχνει την ευθύνη καθαρά στους καταναλωτές για τον περιορισμό της ρύπανσης και δεν αναλαμβάνει το μεγάλο μερίδιο που της αναλογεί, ως παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά αναψυκτικών.

Σημειώνεται ότι η Coca Cola έχει αυξήσει κατά 31% την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης από το 2008 μέχρι σήμερα. Την ίδια περίοδο η συνολική παραγωγή πλαστικών παγκοσμίως, αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά 9%. Έτσι από τους 1.500.000 τόνους που ήταν η συνολική παραγωγή το 1950, φθάσαμε το 2010 στους 271.500.000 και προβλέπεται για το 2050 να φτάσει στους 771.500.000 τόνους.

Άφησε σχόλιο