Σα να μην πέρασε μια μέρα

3

της Νατάσας Στραχίνη

2002
2002

2013
2013

Στις αρχές του 2002 όταν φάνηκε πως άνοιξαν τα θαλάσσια περάσματα για τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, όλοι μείναμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Ο χώρος κράτησης («φιλοξενίας» όπως αρέσκονταν να αποκαλούν οι Αρχές τα κέντρα κράτησης) ήταν από τότε ένα μεγάλο ζήτημα. Στο μεσοδιάστημα πολλές ψυχές καταρρακώθηκαν και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα καταπατήθηκε σ αυτούς τους χώρους απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικ/των καταδίκασε αρκετές φορές την χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων, όμως δεν άλλαξε κάτι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε με πολλά εκατομμύρια τα νέα κέντρα κράτησης για να αισθανόμαστε όλοι σύννομοι.

Σήμερα μία και πλέον δεκαετία αργότερα όλα παραμένουν ίδια. Η Ελληνική Πολιτεία κωφεύει ακόμη σα να είναι κάτι προσωρινό και προσπαθεί ματαίως να στρέψει το βλέμμα στην αποτροπή εισόδου, τις συλλήψεις του «Ξένιου Δία» και τις οικειοθελείς επιστροφές.

Οι συλληφθέντες για παράνομη είσοδο κρατούνται ακόμη στις ίδιες ανεπαρκείς και ακατάλληλες δομές. Τα εξαγγελθέντα κέντρα πρώτης υποδοχής είναι σήμερα ανύπαρκτα ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις προσπαθούν βιαστικά να ντυθούν τον μανδύα των κέντρων κράτησης ή υποδοχής.

Στη Χίο δέκα χρόνια πριν η εικόνα του μεταλλικού κοντέινερ στο χώρο του λιμεναρχείου όπου κρατούνταν οι νεοσυλληφθέντες πρόσφυγες χειμώνα καλοκαίρι, είχε προκαλέσει πολλά σχόλια στα ΜΜΕ και σοβαρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και Διεθνείς Οργανώσεις. Την ίδια όμως εικόνα αντικρίσαμε πριν από δύο εβδομάδες όταν είδαμε 51 πρόσφυγες από την Συρία να κρατούνται στο ξύλινο προκάτ σπιτάκι επί έξι ημέρες. Την ίδια εικόνα είδαμε και πριν λίγα βράδυα όταν συναντήσαμε εκεί 2 βρέφη, 7 παιδιά (κάτω των 10 ετών) , 7 γυναίκες (ανάμεσα τους μία εγκυμονούσα) και 44 άνδρες να κρατούνται εκεί για παράνομη είσοδο στη χώρα, οι περισσότεροι από την Συρία, που εδώ και μήνες σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Σε ένα ξύλινο προκάτ 35 τ.μ. πασχίζουν να στριμώξουν 60 ανθρώπους και ταυτόχρονα να μας πείσουν ότι είναι κάτι προσωρινό. Σε ένα ολόκληρο νησί σαν τη Χίο δεν ήταν δυνατόν, όπως φάνηκε, να βρεθεί ένας χώρος με τα στοιχειώδη για να φιλοξενήσει τουλάχιστον τις μάνες με τα παιδιά. Οι τοπικοί φορείς δήλωσαν αναρμοδιότητα. Η προσπάθεια των άμεσα εμπλεκόμενων επικεντρώθηκε στο να τελειώσουν «γρήγορα» οι διαδικασίες. Για να αφεθούν με το σημείωμα 30 ημερών παραμονής στην χώρα. Κι έπειτα να τους ξανασυλλάβουν πιθανά στις «φιλόξενες» επιχειρήσεις του Ξένιου Δία. Αλλά αυτό δεν θα μας αφορά. Γιατί όλη αυτή η ιστορία είναι κάτι «προσωρινό» που πάλι γρήγορα θα ξεχάσουμε. Ως την επόμενη καραβιά που θα μας το θυμίσει.

                                                                     

Παραπομπές

Καταδικαστικές αποφάσεις για συνθήκες κράτησης
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_31/07/2012_454730
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=413583

Container
http://www.alithia.gr/newspaper/2005/10102005/10102005,12486.html
http://www.lathra.gr/en/2010-03-30-15-29-14/54-2010-06-04-11-05-27

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ εξώφυλλο
http://www.amnesty.org.gr/wp-content/uploads/files/2005-10-05%20Greece%20Report%20(Greek).pdf

Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Συζήτηση3 Σχόλια

 1. Πέρασαν 10 χρόνια, 3 μνημόνια, και 3.500 αυτοκτονίες. Δεν μπορούμε να συντηρούμε ούτε τους εαυτούς μας. Όταν σας λέγαμε από τότε, 10 χρόνια πριν για «μεταναστευτική πολιτική» , ρατσιστές μας ανεβάζατε, φασίστες μας κατεβάζατε. Τώρα την πληρώνουμε όλοι.

  • Δημήτρης Λαβατσής

   Το να θεωρούμε ότι πηγή των δεινών μας είναι οι χειρότερα δεινοπαθούντες από την άλλη μεριά των συνόρων και από μακρινές πατρίδες οδηγεί πράγματι στον ρατσισμό και εν τέλει στον φασισμό κυρία Χρύσα G. Και έχει λεχθεί, πολύ σωστά, ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι ο πολιτισμός και η ιδεολογία των ηλιθίων. Γιατί τι άλλο είναι, εκτός από ηλιθιότητα, το να θεωρεί κάποιος ότι για την ανεργία 2.000.000 συμπολιτών μας και τα δεινά της πλειοψηφίας σε αυτήν την χώρα δεν φταίνε οι εργοδότες που φοροδιέφευγαν νομίμως αλλά όχι δικαίως με νόμους που έφτιαχναν οι πολιτικοί των πλειοψηφικών κομμάτων (που ίσως και εσείς κυρία Χρύσα G ψηφίζατε), αλλά ότι φταίνε οι πρόσφυγες πολέμου τώρα και οι μετανάστες που τα τελευταία 20 χρόνια εργάσθηκαν σκληρά και αναζωογόνησαν την ύπαιθρο, φρόντισαν τους γέροντες, έχτισαν την μισή Ελλάδα και πλούτισαν πολλούς Ελληνάρες γινόμενοι φθηνό λίπασμα με τα ταπεινά μεροκάματα που έπαιρναν χάρις στην ρατσιστική πολιτική των κυβερνώντων που βόλευε τους εργοδότες μεγάλους και μικρούς; Και δεν είναι ηλίθιο, επικίνδυνα ηλίθιο, να πιστεύει κάποιος ότι φταίνε σήμερα οι πρόσφυγες πολέμων που τα ίδια συμφέροντα που μας βουλιάζουν στην δυστυχία εδώ, έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους και στις χώρες τους όπως αυτήν την περίοδο στην ΣΥΡΙΑ και εδώ και δεκαετίες στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη; Δεν είναι άθλιο ο θυμός και η ανασφάλεια για όσα θλιβερά ζούμε-ανεργία, επισφαλής και κακοπληρωμένη εργασία-κατάργηση δωρεάν υγείας και παιδείας, αυταρχισμός του κράτους απέναντι στον πολίτη-να γίνεται μίσος στον διπλανό μας και γλείψιμο στους υπαίτιους της κατάστασης αυτής, δηλαδή ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής εξουσίας; Όσον αφορά την λανθάνουσα(;) στήριξή σας στην ηθική ακεραιότητα όσων εμφορούνται

   από ρατσιστικές και φασιστικές «αντιλήψεις»: Οι άνθρωποι αυτού του είδους, αυτοί που σήμερα δηλώνουν απροκάλυπτα ρατσιστές και φασίστες μέχρι χθες βολευόντουσαν γλύφοντας τους ισχυρούς του χρήματος, τους εργοδότες .Απόφευγαν και αποφεύγουν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία (πχ μια απεργία ) γιατί εκτίθενται απέναντι στα αφεντικά που γλύφουν. Και γενικότερα απόφευγαν και αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, να διεκδικήσουν συλλογικά μια καλύτερη ζωή για όλους, γιατί μια τέτοια στάση ζωής ,δηλαδή συμμετοχής σε συλλογικούς αγώνες, προϋποθέτει ότι υπερισχύει η Αγάπη για την Ζωή και τον διπλανό μας που αδικείται και όχι ο εγωισμός και ατομισμός που μας προτείνουν οι εκμεταλλευτές και τα παπαγαλάκια τους που θέλουν να μας στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου. Τα αφεντικά και οι δημοσιογράφοι της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου συνέχεια αυτό προσπαθούν για να μην αμφισβητούνται οι κανόνες της εκμετάλλευσης για να μην σταματάει η κοινωνική εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες. Και μια ζωή βασίζονται στα καθυστερημένα πολιτισμικά και ακοινώνητα τμήματα του πληθυσμού που φθονούν όσους αγωνίζονται χωρίς ιδιοτέλεια, που φθονούν όσους είναι ανοιχτόκαρδοι, που δεν κοιτάνε την πάρτη τους ξέχωρα από τους άλλους αλλά σέβονται τα δικαιώματα του εαυτού τους μέσα στο κοινωνικό όλον. Οι ρατσιστές και οι φασίστες κάνουν τον φθόνο τους απέναντι στον διπλανό τους και την δουλοπρέπεια τους απέναντι στους ισχυρούς ιδεολογία, με την έγκριση της εξουσίας: τους φταίει ο πρόσφυγας, ο μετανάστης ,ο δημόσιος υπάλληλος, ο ιδιωτικός υπάλληλος που έχει ακόμη μισθό ο άνεργος που είναι κατά τη λογική τους τεμπέλης και δεν έχει δουλειά και πάει λέγοντας….. Ο ατομισμός στην εσχατιά του είναι ρατσισμός και φασισμός. Αν είχατε κάνει τον κόπο να διαβάσετε κάτι περισσότερο από τα κηρύγματα μίσους θα είχατε διαβάσει ότι με τις πολιτικές των κυβερνώντων, αυτές που εσείς φαίνεται ότι ασπάζεσθε , η χώρα δεν χωράει κανέναν διότι οι αποφάσεις για την οικονομία και ο πλούτος εξαρτώνται από αυτούς που ίσως και εσείς προσκυνάτε και ψηφίζετε, δηλαδή τους οικονομικά ισχυρούς και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Πριν από εσάς λοιπόν η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» είχε θέσει το ερώτημα στο άρθρο με τίτλο «Πόσους χωράει η πατρίδα μας.» Δείτε το στο http://www.lathra.gr/images/stories/downloads/lathra_08s.pdf

 2. Νίκος Λουτράρης

  Έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο Δημήτρης είναι. Ούτε οι πολιτικές τής φτώχειας κ της εξαθλίωσης μας πείραξαν, ούτε η φορολογική ασυλία τού μεγάλου κεφαλαίου (νούμερο 1 αιτία όλων των δεινών παγκοσμίως, κ μακράν) ούτε τα Δουβλίνα 2 (που παγιδεύουν τους μετανάστες στη χώρα μας) ούτε οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι (στους οποίους συμμετέχουμε κ εμείς ως μέλος του ΝΑΤΟ!), που ξεριζώνουν κάθε μέρα ανθρώπους από τις εστίες τους, ούτε ούτε ούτε… Μας φταίνε οι «λαθραίοι» ξένοι που παραγίνανε πολλοί κ πρέπει να «φύγουν», λες κ υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τόσο μαζικές μεταναστευτικές ροές (που ποτέ δεν θα σταματήσουν όσο δεν σταματάνε οι λόγοι που τις γεννάνε). Όταν μας χτίζανε το «μεγάλο εθνικό όραμα» των Ολυμπιακών βέβαια, ήτανε καλοί οι αλλοδαποί εργάτες…

Άφησε σχόλιο