Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Ερημοποίηση

0

Συλλογή 10 κειμένων για την αόρατη απειλή της Ερημοποίησης από την Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη

Την τελευταία δεκαετία, κάθε 17η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη έγραφε ένα επετειακό κείμενο για την «αόρατη» διαδικασία που σταδιακά οδηγεί σε υποβάθμιση της γης. Η κα Μπριασούλη τον προηγούμενο μήνα προχώρησε στην έκδοση μια συλλογής με τα 10 κείμενα με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθεί ο καθένας μας για την προστασία του πολύτιμου μανδύα της γης, του εδάφους που στηρίζει τη ζωή στον πλανήτη.

Το 1996 πραγματοποιήθηκε, μέσω του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Medalus, η πρώτη επιστημονική προσέγγιση της Ερημοποίησης από την κα Μπριασούλη. Έκτοτε ακολούθησαν άλλα 3 ερευνητικά προγράμματα, που είχαν ως αποτέλεσμα η χωροτάκτης καθηγήτρια να εντρυφήσει στις περιβαλλοντικές, κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές πτυχές της Ερημοποίησης και να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητά της, όσο ελάχιστοι στη χώρα μας, στην οποία κυριαρχεί «πέπλο άγνοιας» για το ζήτημα, παρόλο που το 1/3 της επικράτειάς της απειλείται με ερημοποίηση!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κα Μπριασούλη άρχισε να γράφει κάθε χρόνο από το 2006 και μετά, στις 17 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης ένα επετειακό κείμενο για να αναδείξει το παραμελημένο περιβαλλοντικό ζήτημα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κρήτης, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Μελετών, ενώ τα 2 πιο πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στην «Α». Η συλλογή των κειμένων, που καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της Ερημοποίησης, είναι ελεύθερη για διακίνηση «με την ελπίδα να κρατήσουμε λίγους σβώλους χώμα ζωντανούς από την πολύτιμη κληρονομιά της φύσης, δείγμα ότι υπάρχει ακόμα πολιτισμός!».

Άφησε σχόλιο